Rysiu312 Posted November 23, 2013 Report Posted November 23, 2013 Dzień Dobry Posiadam 5 h ziemi i ciągnik Ursus 360 Jestem z powiatu Lublinieckiego Dokładnie z Woźnik mam do was pytania związane z rozwojem gospodarki ponieważ chciałbym zacząć to robić zawodowo mam dopiero 18 lat ale mnie to bardzo ciągnie. I nie wiem od czego zaczać pola są uprawiane ubogo jak to u nas ;/ mało nawozu lekki oprysk ;P Powiedzcie mi jak to wszystko zaradzić aby dostać na to dotacje i nie być na przysłowiowym minusie . Mam nadzieję że mi pomożecie Pozdrawiam Rysiu Quote
SLOWPOCK Posted November 23, 2013 Report Posted November 23, 2013 Witaj kolego Przede wszystkim napisz jakiej klasy masz ziemię, bo to jest ważne:) Jeśli masz 5 ha, własny traktor i maszyny to jesteś w pozytywnej sytuacji Jeśli chodzi o dofinansowanie to najlepiej będzie jeśli udasz się do najbliższego oddziału ARiMR, tam dowiesz się dokładnie ile możesz dostać i na co:) W tej chwili wchodzi z życie program rozwoju obszarów wiejskich na lata 2014-2020 ( jeśli się nie mylę ) i na pewno znajdzie się tam coś dla Ciebie a później zostanie Ci już tylko złożenie wniosku:) Ważne jest też to czy chcesz się nastawić na hodowle zwierząt czy tylko uprawę roślin Pozdrawiam Quote
Rysiu312 Posted November 23, 2013 Author Report Posted November 23, 2013 Mam Klase ziemi III mało maszyn rolniczych ponieważ dziadek chciał zlikwidować gospodarkę pozostał mi tylko pług 2 skibowy, kultywator, brony cieżkie, i kopaczke do kartofli dwurzędówkę nie ma takie tragedii ponieważ u nas na wsi każdy sobie pożycza sprzętu no ale chcialbym otworzyć hodowlę zwierząt no i uprawę roślin. Mam nadzieję że jakoś mi pomożecie to ogarnąć Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted November 23, 2013 Report Posted November 23, 2013 witaj Rysiu. pomożemy w miarę możliwości. Quote
Rysiu312 Posted November 23, 2013 Author Report Posted November 23, 2013 o okej licze na was trzeba trochę ogarnąć to mam nadzieję że przyniesie to jakieś zyski Quote
SLOWPOCK Posted November 23, 2013 Report Posted November 23, 2013 Jeśli myślisz o zarobkowej hodowli zwierząt to musisz zwiększyć areał, bo krów mlecznych, trzody czy bydła opasowego raczej nie wykarmisz:) Jeśli masz ziemię III to możesz siać pszenicę, kukurydze, proso, jęczmień, żyto, owies:) Jeśli jak mówisz ziemia jest słabo nawożona, to przede wszystkim powinieneś zacząć od jej dobrego zasilenia:) Wiadomo że są to spore koszty, ale jeśli dobrze zadbasz to możesz liczyć na dobry plon Co do maszyn, przydał by Ci się jeszcze siewnik, opryskiwacz i ja bym zmienił ten pług na trzy zagonowy do c-360 Pozdrawiam Quote
Rysiu312 Posted November 23, 2013 Author Report Posted November 23, 2013 no co do pługu to był on 3 skibowy ale dziadkowi się odwidziało i uciął ostatnią skibę z mocowaniem wiec trzeba nad tym popracować ale myslę że bezie dobrze postaram się jakoś to ogarnąć Quote
SLOWPOCK Posted November 23, 2013 Report Posted November 23, 2013 No to fajnie dziadek zrobił Jeszcze nie słyszałem żeby ktoś skracał pług odcinając skibę, zwłaszcza że w większości konstrukcji da się ją przecież najzwyczajniej odkręcić Pozdrawiam Quote
Rysiu312 Posted November 23, 2013 Author Report Posted November 23, 2013 mówiłem mu odkręć a przecież do konstrukcji można dorzucić jakiś obciążnik i jest ale on zawsze swoje ;P Quote
VoYtek8 Posted November 23, 2013 Report Posted November 23, 2013 Witam na forum! Jeśli chcesz zadać pytanie dot. rozwoju gospodarki to zadaj je w dziale do tego przeznaczonym bo ten służy tylko do witania się na forum! Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted November 23, 2013 Report Posted November 23, 2013 Witam Cię Ryszardzie;dDobrze że dołączyłeś do nas. Tutaj dowiesz się wszystkiego;d Quote
mora Posted November 23, 2013 Report Posted November 23, 2013 Witaj Na pewno miło spędzisz tu czas , a może nawet uda Ci się nawiązać przyjaźnie. Quote
adam1208 Posted November 23, 2013 Report Posted November 23, 2013 Witam i zachęcam do czynnego udzielania się Quote
Tofik Posted November 23, 2013 Report Posted November 23, 2013 Witamy nowego uczestnika forum:)Pozdrawiam Quote
Rico Posted November 23, 2013 Report Posted November 23, 2013 witamy i czekamy na jakieś nowości Quote
Recommended Posts