worgyded Posted November 23, 2013 Report Posted November 23, 2013 mam problem przy wymianie wału korbowego w moim t-25 założyłem nowy wał i wszystkie litery na rozrządzie pasowały. założyłem jeden cylinder z tłokiem ale korbowód uderza w wał rozrządu kiedy ruszam wałem korbowym . Czym to może byc spowodowane ? oraz czy te litery na rozrządzie powtórzą się po określonej ilości obrotów wałem. z góry dzięki. czekam na szybką odpowiedz Quote
Tofik Posted November 23, 2013 Report Posted November 23, 2013 Na kole pośrednim rozrządu masz cztery znaki: P, T, Y, C. Każdy z nich powinien pokrywać się ze swoim odpowiednikiem na kołach: wałka rozrządu, napędu pompy olejowej, napędu pompy wtryskowej oraz pośrednim mechanizmu wyrównoważającego a to że są różnej wielkości to i po paru obrotach znaki do siebie nie pasują a czy ustawią się po iluś obrotach(pewnie tak) choć na 100% nie wiem bo to w sumie mało istotne bo najważniejsze jest aby przy złożeniu znaki ze sobą się zgrywały bo przecież tam się w ogóle nie zagląda bo rozrząd władka jest praktycznie nie do zdarcia a co do tłoka to nie wiem może jakiś mechanik się wypowie bo może coś źle złożyłeś Pozdrawiam Quote
*SSaPeRR* Posted November 24, 2013 Report Posted November 24, 2013 Witam. A nie jest przypadkiem odwrotnie korbowód założony? Miejsca na zamki panewek powinny być od strony rozrusznika. A jak jest u Ciebie?? Quote
aagusia1008 Posted November 29, 2013 Report Posted November 29, 2013 Może masz zle przykręcona zebatke na walku rozrządu? Quote
Recommended Posts