Tofik Posted November 23, 2013 Report Posted November 23, 2013 Witam Stosujecie jakieś użyźniacze glebowe? Pozdrawiam Quote
leszkoma Posted November 24, 2013 Report Posted November 24, 2013 Tak bardzo dobrze sprawują się E-emy . Powołują do życia w glebie mikroorganizmy a co za tym idzie gleba staje się bardziej luzniejsza i urodzajna. Kiedyś pole gliniaste jak orałeś to jak ołów a teraz po kilku latach stosowania E-em 5 i E-em plus stało się (nie powiem że sypkie ) ale dobre do upraw. Quote
Rico Posted November 24, 2013 Report Posted November 24, 2013 można też użyźnić takim torfem z oczyszczalni ścieków, dają za darmo a niektóre oczyszczalnie nawet dopłacają do tego, ale warunek trzeba badanie gleb zrobić co zawiera i ile można tego nawieść na tej podstawie wydają ten torf, i im częściej gleba jest w ruchu tzn obrabiana tym bardziej żyzna. Quote
Tofik Posted November 24, 2013 Author Report Posted November 24, 2013 A czy ktoś stosuje UGmax? bo ostatnio wpadła mi taka ulotka o ugmax i trochę o nim poczytałem ale ciekaw jestem jak to wygląda w praktyce bo koszt na 1ha nie taki duży a jeżeli efekt jest to może warto parę groszy zainwestowaćPozdrawiam Quote
bardzomalorolny Posted November 24, 2013 Report Posted November 24, 2013 No właśnie tak jak kolega wyżej chciałbym się dowiedzieć coś o UGmax i tych Emach.Kiedy to się stosuje??W jakiej formie są te Emy?? I jaka cena jest mniej więcej? Quote
pawelxy1 Posted November 24, 2013 Report Posted November 24, 2013 ugmax_pltutaj macie wszystkie informacje o tym środku Quote
Tofik Posted November 24, 2013 Author Report Posted November 24, 2013 Bardzomalorolny ja w skrócie mogę powiedzieć tyle że:) Ugmax jest płynnym koncentratem zawierający mikroorganizmy oraz makro i mikroelementy i służy do podnoszenia urodzajności gleby, przyśpiesza procesy rozkładu słomy itp dawka to 0,9l/ha(ogólnie rzecz biorąc to dawkowanie jest różne) a kiedy się stosuje to terminy też sa różne bo to zależy od roślinycena to jakieś 130zl/0,9litraCo do emów to muszę poczytać ale przypuszczam że to coś podobnego:)Pozdrawiam Quote
Łosiek Posted November 25, 2013 Report Posted November 25, 2013 zastosowałem:Green OK ? 0,2l / ha N 0,05P 0,001K 1,2Zawiera skład organiczny ? substancje humusowe (20g/l). Rooter 1l/ha fosfor ? 13,0% (m/m) w przeliczeniu na P2O5,potas ? 5,0% (m/m) w przeliczeniu na K2OZawiera biologicznie aktywny filtrat GA 142 uzyskany z alg morskich Ascophyllum nodosum Zobaczymy co się będzie działo Quote
Przemek15_03 Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 Ja zacząłem stosować ug max pryskam nim po rozdrobnionerj słomie i mieszam z ziemia talerzówka albo gruberem wcześniej dawałem mocznik na rozłożenie teraz spróbowałem z tym. Pryskać mozna nawet w deszcz ważne żeby nie w palące słońce. Nie wiem jak wyjdzie ale mam nadzieję że "poduszka" pruchnicy w glebie się zwiększy co do ilości to z każdym rokiem mozna zmniejszać ilość preparatu zaczyna się od 0,9 l na ha a po kilku latach można zejść nawet do bodajże 0,7 na ha tak słyszałem Quote
Tofik Posted November 27, 2013 Author Report Posted November 27, 2013 Witam tak Przemku pisze w mojej książeczce o ugmax z tym że przy pierwszym roku stosowania dobrze jest rozdzielić na dwie dawki (czyli dwa opryski)Pozdrawiam jeden np. na słomę a drugi np. przed siewem Quote
Przemek15_03 Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 Być może, ja zrobiłem to za jedna robotą bo nie chciałem gleby za bardzo przesuszyć a poza tym tak mi bardziej doświadczony w tym temacie sąsiad poradził. Nie jestem w tym temacie ekspertem bo jak wspomniałem dopiero z uzyźniaczami zaczynam. Na przyszły rok planuje poza użyźnieczem glebowym po zniwach również wapno na pola to na pewno a co jeszcze zobaczymy. Pozdrawiam Quote
Rico Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 dziś mają mi przywieść pył z elektrowni, z myślą o wyrównaniu podjazdu, ale z tego co widzę jest to typowe wapno, co myślicie o takim nawożeniu na pole w celu użyźnienia? Quote
Tofik Posted November 28, 2013 Author Report Posted November 28, 2013 Witam Przemku ja tylko tak napisałem że na dwa razy bo tak mi tu pisze ale oprysk na raz na pewno też nie zaszkodzi:) poza tym ja dopiero mam w planie opryskać w przyszłym roku i na razie to tylko jestem ciekaw waszych opinii:) kwiato5 przypuszczam że to wapno jest takie niby kostka i pytanie może być takie ile jest wapna w tym wapnie? Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 dziś mają mi przywieść pył z elektrowni' date=' z myślą o wyrównaniu podjazdu, ale z tego co widzę jest to typowe wapno, co myślicie o takim nawożeniu na pole w celu użyźnienia?[/quote']Przykładowy skład pyłu z Elektrowni Opole (węgiel kamienny):SiO2 ? 56,68%Al2O3 ? 22,77%Fe2O3 ? 6,91%CaO ? 2,87%MgO ? 2,68%Na2O ? 0,68%K2O ? 2,99%SO3 ? 2,29%TiO2 ? 1,05%P2O5 ? 0,33%Składniki na których nam zależy, czyli CaO, MgO, K2O i P2O5 stanowią 8,87%, a toksyczny glin 22,77%Skład pyłu z Elektrowni Bełchatów (węgiel brunatny) ma ze wszystkich pyłów najmniej Al2O3 a najwięcej CaO:SiO2 ? 43,64%Al2O3 ? 19,22%Fe2O3 ? 4,99%CaO ? 16,56%MgO ? 1,07%Na2O ? 0,25%K2O ? 0,24%SO3 ? 12,36%TiO2 ? ,94%P2O5 ? 0,09%Składniki na których nam zależy, czyli CaO, MgO, K2O i P2O5 stanowią 17,96%, a toksyczny glin 19,22%.Glin jest składnikiem roślin i wzrasta wraz ze starzeniem się rośliny. Jego niezbędność dla roślin nie jest potwierdzona. Jeżeli występuje w nadmiarze jest szkodliwy. Toksyczność glinu zależy od formy w jakiej występuje. uzależnione są od formy, w jakiej występuje, a mechanizmy jego działania zależne są od zakresu tolerancji danej rośliny na jego stężenie. Glin jako jony Al3+ jest antagonistyczny do jonów Ca2+ i Mg2+. Wchodzi też w reakcję z jonami fosforanowymi tworząc nierozpuszczalne związki fosforu niedostępne dla roślin. Objawy toksycznego działania glinu na rośliny to zahamowanie rozwoju korzenia, karłowatość, zanik błon komórkowych, zahamowanie podziału komórek i zaburzenia przenoszenia energii przez ATP.Nie wydaje mi się aby zastosowanie pyłu na pole było dobrym pomysłem. Nawet pył z węgla brunatnego ma odczyn kwaśny zakwasi glebę nie mówiąc o pyle z węgla kamiennego. Glinu z gleby nie usuniesz i przez wiele lat nic nie będzie na niej rosło. Zastanów się nad tym stosowaniem pyłu z elektrowni na pole jako nawóz. Pozdrawiam!P.s. Składu pyłu z Elektrowni Połaniec nie mam, ale jest to elektrownia węglowa więc skład będzie zbliżony do Elektrowni Opole. Cement z dodatkami to nic innego jak cement z dodatkiem pyłu z elektrowni. Cement z dodatkami bardzo ładnie brzmi i dobrze się sprzedaje. Cement z dodatkiem pyłu z elektrowni nie sprzedawałby się tak dobrze. Quote
Rico Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 dzięki duzygrzegorz, byłem ciekawy składu właśnie miałem jutro jechać do ODR, przywożą mi to na wyrównanie terenu, tzn doły po oborniku, jest to jasno szary pył który jest transportowany z elektrowni POŁANIEC rurami na składowisko o wielkości kilkudziesięciu ha. wiem że też stosują wapno na te składy węgla kamiennego przy elektrowni i byłem ciekaw działania na gleby 2 kl. z góry dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, pozdrawiam Quote
Przemek15_03 Posted November 29, 2013 Report Posted November 29, 2013 Co do wapna moim zdaniem najlepsza jest kreda wapienna szybko reaktywna i nie ma ryzyka jak przy tlenkowym Quote
Recommended Posts