Kardan Posted November 24, 2013 Report Posted November 24, 2013 Niedawno zakupiłem stadko 10 kóz mlecznych ale nie wiem czym moge je karmić oprócz siana. Quote
Rico Posted November 24, 2013 Report Posted November 24, 2013 koza zje praktycznie wszystko począwszy od miotły do każdej z pasz, polecam słomę z jęczmienia, słomę z prosa, koniczynę, buraki pastewne, marchew, pietruszkę, kukurydzę też ale nie wiem czy kiszonkę czy ususzone łodygi, próbuj okaże się Quote
SLOWPOCK Posted November 24, 2013 Report Posted November 24, 2013 Słusznie Moja babcia miała kiedyś dwie kozy mleczne, i rzeczywiście prawdą jest że koza to jedyne stworzenie które potrafi przerobić na mleko nawet kawałek starej opony Pozdrawiam Quote
Rico Posted November 24, 2013 Report Posted November 24, 2013 w razie "W" suche gałęzie też wchłonie:) te stworzenia są przystosowane do trudnych warunków, tak więc jak dasz takie rarytasy to mleka więcej pozdrawiam Quote
Kardan Posted November 24, 2013 Author Report Posted November 24, 2013 Czyli kozom nie opłaca się dawać żadego osucia ani zbóż? Quote
SLOWPOCK Posted November 24, 2013 Report Posted November 24, 2013 Zapytam z ciekawości ile zapłaciłeś za swoje stadko?? Pozdrawiam Quote
Rico Posted November 24, 2013 Report Posted November 24, 2013 wiadomo jak dobrze dasz czy to kozom czy też innym zwierzętom to widać efekty w mleku czy też przyroście, a śruta zbożowa dobrze wpływa na tłuszcz zawarty w mleku i dostarcza białka głównego składnika mleka Quote
VoYtek8 Posted November 24, 2013 Report Posted November 24, 2013 Kozie to dawaj wszystko co wyrośnie z ziemi, ona zje i będzie zadowolona. W sumie to najlepiej karm ją sianem i śrutą zbożową, ale jak dasz jej warzywa jakieś to na pewno też jej nie zaszkodzi.Ps. Masz zbyt na to mleko? Pozdrawiam Quote
Kardan Posted November 24, 2013 Author Report Posted November 24, 2013 Za stadko dałem 800zł sery robie i mleczko też schodzi po sąsiadach i rodzinie. Quote
VoYtek8 Posted November 24, 2013 Report Posted November 24, 2013 Jaka cena za litr tego mleka? Pozdrawiam Quote
bardzomalorolny Posted November 24, 2013 Report Posted November 24, 2013 Kozie można dawać całe ziarna zbóż. Ja daję tylko owies i siano, a jak miałem na tyle to jeszcze buraki i dynię. Do picia daję serwatkę, bo mam na tyle. Dobrze masz że masz klientów. Ja też bym chciał sprzedawać mleko kozie, ale nie mam zbytu. Za darmo to może 1 osoba by wzięła, a tak to nie mam. Quote
przemek2092 Posted November 25, 2013 Report Posted November 25, 2013 Musisz miec na prawde dobry zbyt 10 szt to nie malo, z jakiego regionu jestes i czy produkty oddajesz do jakiegos sklepu ? Co do paszy to nic wiecej nie dodam pozdrawiam Quote
Rico Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 mam tylko pytanie jak doisz te kozy , czy ręcznie czy też jakąś dojarką? Quote
Kardan Posted November 26, 2013 Author Report Posted November 26, 2013 Tak do sklepu też oddaje biore 5 złotych za litr. Narazie doje ręcznie ale chce zainwestować w jakąś dojarke bo można się zmęczyć. Macie jakieś propozycje? Quote
kubusjettaII Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 do takiej ilości to nawet zwykła konwiowa myślę że by Ci wystarczyła, a ręce odpoczną Quote
Kardan Posted November 26, 2013 Author Report Posted November 26, 2013 Ja wiem że konwiowa starczy ale za takie rarytasy to wołają sobie po 4-5tys. a mnie jeszcze do reszty nie pogieło. Znajomy ma alfa laval stara i poszła by nawet za przysłowiową flaszke ale nie wiem czy to nie za bardzo energochłonne. Quote
przemek2092 Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 Bardzo fajny pomysł z tymi kozami podoba mi sie taki mały interes przy takiej ilości faktycznie dojarka sie przyda jednak i jeśli za ,,flaszkę'' pójdzie to bierz nawet jeśli nie zda egzaminu to wielkiej straty nie poniesiesz Quote
Kardan Posted November 27, 2013 Author Report Posted November 27, 2013 Panowie a jak wygląda sprawa z wejściem na rynek produktów ekologicznych? Bo chciałbym może jakoś dorobić a taki przełom napewno by temu sprzyjał. Quote
Rico Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 jak będziesz składał wniosek o dopłaty dowiedz się o gosp. ekologiczne, dostajesz sw ój numer certyfikatu, i parę kontaktów do sprzedaży produktów ekologicznych Quote
mora Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 Przedmówca się myli- jeżeli chcesz zostać rolnikiem ekologicznym,musisz skontaktować się z firmą certyfikującą/9 jedną z wielu) i po pomyślnym procesie certyfikacji ona składa do agencji protokoły z kontroli i wtedy dopiero możesz liczyć na dopłaty do ekologii. Udaj się do najbliższego ODR i tam Ci dopomogą- od tego są. Quote
Rico Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 kiedyś właśnie prowadziłem gosp ekologiczne, złożyłem wniosek, miałem kontrolę 3 razy w roku i po tym czasie dostałem certyfikat z wypisanymi produktami roślinnymi i zwierzęcymi, ODR również pomaga w sprawie kontaktów zbytu produktów - przynajmniej u nas tak jest pozdrawiam Quote
mora Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 Ja też mam gosp. ekologiczne od bardzo dawna, zanim jeszcze zaczęli wypłacać jakiekolwiek pieniądze za to Quote
Kardan Posted November 28, 2013 Author Report Posted November 28, 2013 Mam pytanie czy obornik kozi ma jakąś wartość czy nie opłaca się go wozić na pole? Quote
Rico Posted November 30, 2013 Report Posted November 30, 2013 obornik to najlepszy nawóz do ziemi, a nawozy sztuczne to dodatek do pól w zależności czego ci brakuje i co chcesz mieć później:) Quote
Recommended Posts