Jump to content

Recommended Posts

Posted
koza zje praktycznie wszystko począwszy od miotły do każdej z pasz, polecam słomę z jęczmienia, słomę z prosa, koniczynę, buraki pastewne, marchew, pietruszkę, kukurydzę też ale nie wiem czy kiszonkę czy ususzone łodygi, próbuj okaże się:)
Posted
w razie "W" suche gałęzie też wchłonie:) te stworzenia są przystosowane do trudnych warunków, tak więc jak dasz takie rarytasy to mleka więcej :) pozdrawiam
Posted

wiadomo jak dobrze dasz czy to kozom czy też innym zwierzętom to widać efekty w mleku czy też przyroście, a śruta zbożowa dobrze wpływa na tłuszcz zawarty w mleku i dostarcza białka głównego składnika mleka

Posted

Kozie to dawaj wszystko co wyrośnie z ziemi, ona zje i będzie zadowolona. :D W sumie to najlepiej karm ją sianem i śrutą zbożową, ale jak dasz jej warzywa jakieś to na pewno też jej nie zaszkodzi.

Ps. Masz zbyt na to mleko?

Pozdrawiam :)

Posted

Kozie można dawać całe ziarna zbóż. Ja daję tylko owies i siano, a jak miałem na tyle to jeszcze buraki i dynię. Do picia daję serwatkę, bo mam na tyle.

Dobrze masz że masz klientów. Ja też bym chciał sprzedawać mleko kozie, ale nie mam zbytu. Za darmo to może 1 osoba by wzięła, a tak to nie mam.

Posted
Ja wiem że konwiowa starczy ale za takie rarytasy to wołają sobie po 4-5tys. a mnie jeszcze do reszty nie pogieło. Znajomy ma alfa laval stara i poszła by nawet za przysłowiową flaszke ale nie wiem czy to nie za bardzo energochłonne.
Posted
Bardzo fajny pomysł z tymi kozami ;) podoba mi sie taki mały interes ;) przy takiej ilości faktycznie dojarka sie przyda jednak i jeśli za ,,flaszkę'' pójdzie to bierz ;) nawet jeśli nie zda egzaminu to wielkiej straty nie poniesiesz ;)
Posted
jak będziesz składał wniosek o dopłaty dowiedz się o gosp. ekologiczne, dostajesz sw ój numer certyfikatu, i parę kontaktów do sprzedaży produktów ekologicznych
Posted
Przedmówca się myli- jeżeli chcesz zostać rolnikiem ekologicznym,musisz skontaktować się z firmą certyfikującą/9 jedną z wielu) i po pomyślnym procesie certyfikacji ona składa do agencji protokoły z kontroli i wtedy dopiero możesz liczyć na dopłaty do ekologii. Udaj się do najbliższego ODR i tam Ci dopomogą- od tego są.
Posted
kiedyś właśnie prowadziłem gosp ekologiczne, złożyłem wniosek, miałem kontrolę 3 razy w roku i po tym czasie dostałem certyfikat z wypisanymi produktami roślinnymi i zwierzęcymi, ODR również pomaga w sprawie kontaktów zbytu produktów - przynajmniej u nas tak jest pozdrawiam