Tobiasz Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 Witam wszystkich Nazywam się Tobiasz planuje zacząć hodowlę świń zaczynam od zera mieszkam w starym PGR-że to nie jest moje mam tu dużo miejsca i jestem właśnie podczas dowiadywanie się wszystkiego czy mogę tu hodować itp.. Mam 17 lat i na początku będzie ciężko więc chcę zacząć od 2/4 sztuk. Ponieważ mój wiek nie pozwala Mi na założenie działalności. Ale powoli powoli do przodu chcę zacząć powili żeby obeznać się w terenie skąd pasze gdzie sprzedawać jak wygląda utrzymanie itp... Pozdrawiam Jak możecie to proszę o porady [/color][/align][/font] Quote
VoYtek8 Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 Witam na forum! Oczywiście pomożemy, zadawaj pytania w odpowiednich działach, a na pewno otrzymasz odpowiedzi na swoje pytania. Weź mi to wytłumacz jak to jest że mieszkasz w PGR??? Czyje to teraz jest państwowe jeszcze czy już sprzedane? Pozdrawiam Quote
Polaro Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 Dobre pytanie zadał Voytek8 też jestem ciekaw jak to jest z tym PGR-em . Witam i pozdrawiam ! Quote
Tobiasz Posted November 26, 2013 Author Report Posted November 26, 2013 Kiedyś była tu gorzelnia a do niej dołączone biura i kupiła to pewna pani po czym zrobiła tu mieszkanie i zbankrutowała i dała Nam to jak wynajem tylko że nie mieliśmy płacić tylko za to że Jej to pilnowaliśmy i niby 2/3 lata temu przeją to komornik ale to niby tylko pogłoski ta pani niby to spłaca bo nabrała kredyty gmina normalnie nas tu zameldował wszystkie rachunki są na nas itp... Ta pani raz na 2 lata dzwoni pyta się jak tam u nas i nic więcej . Dlatego chcę się umówić w gminie żeby to ustalić co i jak bo niby coś jest takiego jak "zasiedlenie" i chcę wszystko wyjaśnić i ruszać z produkcją Pozdrawiam jak coś jeszcze jest nie jasne to pisać na pewno odpowiem Quote
SLOWPOCK Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 Masz na myśli "zasiedzenie" To rzeczywiście jest jeden ze sposobów nabycia prawa własności nieruchomości, natomiast żeby można było to stwierdzić musisz spełniać dwie przesłanki:) Po pierwsze, ważny jest upływ czasu. W ten sposób, nie będąc właścicielem nieruchomości, nabywasz do niej własność po upływie 20 lat. Jeśli byłeś posiadaczem w złej wierze ( ciebie to nie dotyczy ) to nabywasz prawo własności po 30 latach. Drugi warunek, to posiadanie nieruchomości w sposób samoistny. Zgodnie z artykułem 336 KC posiadacz samoistny to ktoś, kto postępuje z rzeczą jak właściciel. W praktyce chodzi o uiszczanie płatności podatkowych i wszelkich opłat eksploatacyjnych związanych z nieruchomością. To tak ogólnie Ci wypisałem zatem jeśli chcesz zająć się hodowlą trzody, najpierw musisz się skontaktować z właścicielką tego PGRu Pozdrawiam Quote
Tobiasz Posted November 26, 2013 Author Report Posted November 26, 2013 Wielkie dzięki teraz zacząłem kumać Po prostu muszę to wziąć pod dzierżawę od tej właścicielki i wszystko bd legalnie tak ? I zarejestrować w gminie Pozdrawiam Jak się mylę to proszę o sprostowanie Quote
SLOWPOCK Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 Nie mylisz się Jeśli na terenie obiektu, są budynki inwentarskie ( a zakładam że są skoro to był PGR ), to najpierw wynajmujesz budynek na podstawie umowy wynajmu na okres powiedzmy 10 lat. Ważne jest to, żebyś w umowie, zastrzegł sobie prawo do przedłużenia okresu wynajmu a jeśli właścicielka zastrzeże sobie prawo do skrócenia tego okresu, to ma Ci podpisać klauzulę która zobowiąże ją do uprzedzenia Cie o takim zamiarze np, dwa lata przed, żebyś z miesiąca na miesiąc nie został na lodzie z setką zwierząt:) Pozdrawiam Quote
Tobiasz Posted November 26, 2013 Author Report Posted November 26, 2013 Aha Wielkie dzięki Jeszcze tylko napiszę e-mail do gminy żeby się dowiedzieć co i jak kto jest dokładnie właścicielem i wtedy dam uderzę a późnię do ARiMR, o jakieś dopłaty i zobaczmy jak to będzie Serdecznie dziękuje za pomoc Oczywiście nie opuszczam Forum Muszę sie jeszcze dużo nauczyć Quote
adam1208 Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 Witam na najlepszym forum rolniczym. Quote
Rico Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 witamy na forum idealnego miejsca dla rolników:) Quote
kubusjettaII Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 witamy kolejnego forumowicza Quote
Tobiasz Posted November 27, 2013 Author Report Posted November 27, 2013 Koledzy wiecie jak to jest z dzierżawą ? Czy muszę mieć 18 lat ? Co Potrzebuje itp... ???? Ps. Utworzyć nowy temat czy piszemy tu ?? Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 raczej nie tutaj, ale zanim utworzysz nowy to poczytaj trochę, jest dużo tematów,postów i wątków na temat dzierżawy.wpisz sobie w wyszukiwarce a pojawią Ci się tematy w których jest zagadnienie. Quote
Tobiasz Posted November 27, 2013 Author Report Posted November 27, 2013 Okey Dzięki i pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 Utwórz nowy temat ponieważ ten dział służy tylko do powitania. W dodatku jak założysz temat w odpowiednim dziale to na pewno uzyskasz więcej odpowiedzi. Pozdrawiam Quote
Tobiasz Posted November 28, 2013 Author Report Posted November 28, 2013 Dzięki Pozdrawiam niedługo zrobię Quote
Tofik Posted November 29, 2013 Report Posted November 29, 2013 Witamy w naszym groniePozdrawiam:) Quote
Tobiasz Posted November 30, 2013 Author Report Posted November 30, 2013 Witam Witam I Pozdrawiam Quote
Recommended Posts