bartek1390 Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 Witam! Planuję w niedalekiej przyszłości zakupić kombajn marki Claas. Mam 45ha więc myślę że Dominator w zupełności wystarczy. Problem leży w kwestii, na co uważać przy zakupie takiego kombajnu. Niektórzy moi znajomi kupili 'zajechane' kombajny i za kasę którą w nie włożyli kupili by jeszcze 2. Nie chcę takiej sytuacji, dlatego wychodzę do was z pytaniem, na co zwracać uwagę? Quote
Rolnik z Pomorza Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 A może zastanów się nad zakupem nowego kombajnu. Będziesz wiedział, że kilka lat będziesz miał spokój, masz pewność, że będziesz kosił nie myśląc co chwilę że coś walnie czy nie. Jak jesteś na Vacie to jeszcze to cię taniej wyjdzie bo sobie odliczysz. Przy takim obszarze to ja bym się zastanawiał nad nowym. Pozdrawiam Quote
bartek1390 Posted November 26, 2013 Author Report Posted November 26, 2013 zastanawialiśmy się z tatą, ale trzeba byłoby się wspomóc kredytem. Wolę nie wchodzić w kredyty, bo może się noga pośliźnie i koniec. Myślimy nad czymś za cenę ok. 100 tys Quote
VoYtek8 Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 Wiesz tego nigdy nie sprawdzisz na postoju... Dopiero jak kombajn pójdzie w ruch w pracy i skosisz nim parę ha to będziesz wiedział co i jak w nim jest. Podstawą jest to żeby silnik dobrze chodził, hydraulika była ok i nic nie ciekło najlepiej przy zakupie takiej maszyny mieć przy sobie jakiegoś mechanika (takiego z prawdziwego zdarzenia) żeby i on ocenił pracę silnika przy wchodzeniu i schodzeniu z obrotów itd. Jak dla mnie podstawą jest żeby unikać w takich wypadkach pojazdów importowanych (bo nigdy nie wiadomo co to jest tak naprawdę) i raczej tych co stoją na placach u handlarzy, najlepiej kupić od gospodarza, oczywiście najlepiej od znajomego bo wtedy jest jakaś gwarancja. Ogólnie przy zakupie używanej maszyny jest ryzyko że kupi się "złom na kółkach", ale tak już musi być. Pozdrawiam Quote
Mikruss Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 wg 45 ha to stanowczo za mało nowy kombajn, no chyba że zarobkowo by obrócił jeszcze drugie tyle albo i więcej.Po drugie nowy kombajn to nie tylko zakup (gdzie 200 tys na pewno nie starczy) ale też bardzo drogi serwis gwarancyjny.Przy Twoim areale szukał bym Dominatora 88 lub najwyżej 98 bo to już naprawde duży kombajn, albo też new holland, który już w latach 80 tych montował 2 bębny młócące Quote
bartek1390 Posted November 27, 2013 Author Report Posted November 27, 2013 tak zastanawiałem się nad new hollandem bo ponoć dobrze omłacają a co do claasa do planuję 98. Niestety nie mam mechanika, będę musiał postudiować trochę o tej marce Quote
Rico Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 jak chcesz kupić kombajn zbożowy to musisz wziąć pod uwagę kiedy ci się on zwróci, i czy jest to opłacalna sprawa, ja też chciałem coś kupić może w przyszłym roku ale myślałem o naszym BIZONIE ceny mie są wygórowane, zawsze coś dla siebie można znaleść pozdrawiam Quote
Mikruss Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 tylko ile będziesz młocił kwiato??Mój Ojciec tez powiedział że Bison i nic więcej nie potrzebuje, ma naprawdę igielkę ze można by ze świecą szukać takiego drugiego w oryginale, rocznie młoci ok 30 hai też powoli już Ojcu się nie chce a brat ani ja ani myślimy wsiadać na ten sprzęt Quote
Rico Posted November 29, 2013 Report Posted November 29, 2013 mam swojego 12 ha, ale też sąsiadów którzy co rok proszą się wielohektarowców o usługę, zazwyczaj jak ci więksi gospodarze skończą u siebie to biorą się za usługi i często żniwa późno się kończą, dlatego pomyślałem o kupnie swojego za około 20 tyś zł. podejżewam że się zwróci po roku tak więc pomyślę o tym poważnie http://tablica.pl/oferta/kombajn-bizon-zo50-okazja-ID3GpJX.html#aa6813f232 znalazłem takiego, wygląda całkiem ale ciekawy jestem jak tam silnikowo i młockarnia Quote
gb227 Posted December 1, 2013 Report Posted December 1, 2013 Ja posiadam claasa dominatora 76 mam go juz 5 lat i jak narazie nie mialem zadnej powarznej awarii i spisuje sie bardzo dobrze . Osobiscie polecam kombajny marki claas . Sam w przyszłosci planuje zakupic jeszcze jeden kombajn tej marki . Quote
Rico Posted December 1, 2013 Report Posted December 1, 2013 zgadzam się z przedmówcą, bardzo dobre kombajny, ale też i drogie, chciałbym takiego ale na razie trzeba się obejść smakiem:) Quote
bartek1390 Posted December 1, 2013 Author Report Posted December 1, 2013 ja planuję takiego za ok. 100tys bo bizon 83r. i omłaca co roku 45ha bo buraki sprzedałem, więc trzeba pomyśleć o zmianie Bizon może zostanie i będziemy na 2 młócić Quote
grzepaku1 Posted December 2, 2013 Report Posted December 2, 2013 moim zdaniem jeśli kupisz claasa o którym wspominałeś nie będziesz młócił na dwa szybo sprzedasz bizona a claas sam obskoczy te 45 ha w 3 do 4 dni ja mam clasa 98 młóciłem nim jeden sezon i powiem tak jest to bardzo dobry kombajn nie awaryjny w porównaniu z bizonem oszczędniejszy w paliwie chociaż silnik mam merca 170 KM ,rozwiązania techniczne w tym kombajnie są dobrze przemyślane przez producenta wszystko jest proste bez skąplikowanej elektroniki Quote
Recommended Posts