Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam mam 8szt świn,niestety jak je kupowałem jako prosieta nie zgłosiłem ich do agecji-a kupiłem je od posrednika.Czy moge je teraz sprzedac na ubuj bez zadnych konsekwecji???Masarnie chyba zgłaszaja do agecji skup..prosze o rady jak sie z tego wyplatac..pozdrawiam

Posted
Witam sąsiad miał takie świnie i niby dogadał się na skupie żeby nie wysyłali do agencji a oni i tak to zgłosili i sąsiad miał problemy najlepsze rozwiązanie to po ludziach rozprzedać,a z tego co wiem to jak kupujesz prosięta a pośrednik nie da ci papierka to i tak ciężko jest takie prosięta zarejestrować[kupować zawsze prosięta z dokumentami to najlepsze wyjście]pozdrawiam
Posted
nie wiecie co się robi? Moi znajomi zapisują takie świnie jako od swojej maciory i nie ma problemu, ale w Twoim przypadku już trochu za późno i chyba faktycznie wyprzedać po znajomych albo zostawić na kiełbaski ;)
Posted
Jedna świnia utrzymywana w gospodarstwie lub gdziekolwiek nie musi być rejestrowana. Wynika to z przepisów UE, które są nadrzędne nad prawem polskim. Oczywiście jeżeli taka świnia się oprosi to wtedy powstaje obowiązek rejestracji. Idziesz do biura powiatowego ARiMR i rejestrujesz jako pochodzące od tej jednej niezarejestrowanej i tę niezarejestrowaną też rejestrujesz. Nie wiem po co tu kombinować. Rejestrujesz i sprzedajesz. Ponadto, jeżeli posiadanie jednej sztuki nie wymaga rejestracji a wprowadzenie do obrotu wymaga aby świnia była zarejestrowana to oznacza, że taką sztukę możesz w każdej chwili zarejestrować i sprzedać. Słowo każdy oznacza osobę a nie gospodarstwo, więc każdy z członków Twojej rodziny może taką własną świnkę hodować. Pozdrawiam!
Posted
Tak. Chcąc hodować na większą skalę i sprzedawać, potrzebujesz numeru gospodarstwa i stada:) Ponad to musi to być hodowla uznana przez weterynarię i prawidłowo zabezpieczona przez program szczepień:) Pozdrawiam :)
Posted

ARiMR prowadzi ewidencję gospodarstw i ewidencję producentów rolnych. Różnica między tymi ewidencjami polega na tym, że nr producenta rolnego nie przechodzi na następcę prawnego i jest nadawany na wniosek, a nr gospodarstwa przechodzi na następcę prawnego i jest inicjowany złożeniem wniosku o dopłaty. Nr siedziby stada nie jest w żaden sposób związana z gospodarstwem, gdyż numer taki posiadają np. skupy, rzeźnie czy zakłady utylizacyjne albo działy specjalne produkcji rolnej. Mało kto zna swój nr gospodarstwa gdyż ARiMR go nie używa do korespondencji zewnętrznej.

Żeby uzyskać nr siedziby stada należy najpierw złożyć wniosek o nadanie numeru producenta rolnego a następnie wniosek o nadanie numeru siedziby stada. Można złożyć więcej niż jeden taki wniosek jeżeli zwierzęta są trzymane w sposób uniemożliwiający kontakt, a strefy sanitarne na siebie nie zachodzą. Jeżeli przemieszczasz zwierzę z jednej siedziby do drugiej w obrębie tego samego gospodarstwa to musisz w ARiMR złożyć wypełniony druk (a właściwie dwa) przemieszczenia. Pozdrawiam!

Posted

Ja mam w tej chwili 1 świnię niezarejestrowaną. Chcę ją sprzedać do skupu. Tak więc muszę ją w agencji zarejestrować? A jak jest nadawany numer. Jak to wygląda? Tak jak u bydła że dostaje się przypisany przez ARiMR kolczyk z numerem, czy jakoś inaczej jest ta świnia oznaczana? Jest jakiś papier, kwit o tym jakie gospodarstwo, numer świni, itp.?

Pozdrawiam