Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

piszę z prośbą pomoc. Jestem studentką politechniki i moim zadaniem jest zrobienie projektu, dotyczącego korozji maszyn rolniczych. Wybrałam sobie opryskiwacz. I moim pytaniem jest: Jakie środki ochrony przed korozją stosuje się w przypadku opryskiwaczy?

Posted

Raczej tylko farby lakiery. W fabryce nanoszone pistoletem, proszkowo i w kompieli. W gospodarstwie pędzlem lub pistoletem pneumatycznie. O smarowaniu starym olejem popularnie zwanym ropowaniu chyba nie wypada wspominać oficjalnie. I oczywiście mycie z agresywnych jak by nie było dla stali środków. Woda i może detergenty. Nie wszystko spłukuje się pod strumieniem czystej wody.

Prócz tego producenci zastępują w coraz większym stopniu elementy stalowe tworzywami.

Posted

Ogólnie dostępne farby ogólnego stosowania lub do stali. Raczej nie słyszałem o farbach dedykowanych do opryskiwaczy.

W zależności od solidności właściciela albo zababra pędzlem jak leci albo zrobi to zgodnie z.... technologia. czyli usunie resztki odpadającej starej farby, rdzę, odtłuści, pomaluje farbą podkładową a na nią nawierzchniową lub od razu farba która spełnia obie te funkcje.

Posted

Dziękuję raz jeszcze, bardzo mi Pan pomógł :)

Jeśli posiadałby ktoś jeszcze jakieś dodatkowe informacje, to proszę o pomoc.

W internecie znalazłam o zabezpieczeniu stali od rdzy. Zabiegami ochronnymi są:

Ochrona anodowa

Ochrona katodowa

Ochrona protektorowa

Ochrona chemiczna metali

Natryskiwanie - proces powlekania powierzchni różnych elementów, polegający na rozpyleniu drobnych cząstek materiałów powłokowych.

Natryskiwanie płomieniowe

Natryskiwanie bezpłomieniowe

Natryskiwanie elektrostatyczne

Metalizowanie - wytwarzanie powłok metalowych na elementach metalowych lub niemetalowych.

Metalizowanie elektrolityczne

Metalizowanie natryskowe

Metalizowanie próżniowe

Metalizowanie kontaktowe

Metalizowanie ogniowe

Metalizowanie dyfuzyjne

Platerowanie - nakładanie powłok metalowych przez dociśnięcie ich do metalu podłoża w podwyższonej temperaturze (najczęściej przez nawalcowanie).

Fosforanowanie

Aluminiowanie

Kadmowanie

Krzemowanie

Miedziowanie

Mosiądzowanie

Niklowanie

Ołowiowanie

Moje pytanie: czy te wszystkie zabiegi mogę stosować w przypadku opryskiwaczy?

Posted

Musisz mieć świadomość, że opryskiwacz składa się np. ze stalowej ramy, pompy tłoczącej, stalowych ramion z plastikowymi natryskami (w sumie pewnie jakąś nazwę to ma) i do tego węże gumowe i plastikowa beczka na środki ochrony roślin rozmieszane z wodą. Jeżeli opryskiwacz jest ciągany to dochodzą do tego koła. Tak więc zbudowany jest z wielu materiałów.

Musisz jeszcze zwrócić uwagę na to, że taki opryskiwacz ma swój gabaryt i wagę.

Pozdrawiam

Posted
Najlepsze będzie ocynkowanie, również będzie tańsze i jest to usługa łatwo dostępna i jest wiele zakładów które się tym zajmują. Największym problemem w ochronie opryskiwacza jest to że rama rdzewieje, więc ocynk załatwi problem na pewno. Reszty elementów nie da się pomalować itd. po prostu trzeba chronić je przed długotrwałym staniem na słońcu, mrozie czy deszczu by nie poparciały. Pozdrawiam :)