Justynaa Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 Witam,piszę z prośbą pomoc. Jestem studentką politechniki i moim zadaniem jest zrobienie projektu, dotyczącego korozji maszyn rolniczych. Wybrałam sobie opryskiwacz. I moim pytaniem jest: Jakie środki ochrony przed korozją stosuje się w przypadku opryskiwaczy? Quote
massay1 Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 Raczej tylko farby lakiery. W fabryce nanoszone pistoletem, proszkowo i w kompieli. W gospodarstwie pędzlem lub pistoletem pneumatycznie. O smarowaniu starym olejem popularnie zwanym ropowaniu chyba nie wypada wspominać oficjalnie. I oczywiście mycie z agresywnych jak by nie było dla stali środków. Woda i może detergenty. Nie wszystko spłukuje się pod strumieniem czystej wody.Prócz tego producenci zastępują w coraz większym stopniu elementy stalowe tworzywami. Quote
Justynaa Posted November 27, 2013 Author Report Posted November 27, 2013 dziękuję, a farby i lakiery mają być do stali? Czy może są specjalne do opryskiwaczy? Quote
massay1 Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 Ogólnie dostępne farby ogólnego stosowania lub do stali. Raczej nie słyszałem o farbach dedykowanych do opryskiwaczy. W zależności od solidności właściciela albo zababra pędzlem jak leci albo zrobi to zgodnie z.... technologia. czyli usunie resztki odpadającej starej farby, rdzę, odtłuści, pomaluje farbą podkładową a na nią nawierzchniową lub od razu farba która spełnia obie te funkcje. Quote
Justynaa Posted November 27, 2013 Author Report Posted November 27, 2013 Dziękuję raz jeszcze, bardzo mi Pan pomógł Jeśli posiadałby ktoś jeszcze jakieś dodatkowe informacje, to proszę o pomoc.W internecie znalazłam o zabezpieczeniu stali od rdzy. Zabiegami ochronnymi są:Ochrona anodowaOchrona katodowaOchrona protektorowaOchrona chemiczna metaliNatryskiwanie - proces powlekania powierzchni różnych elementów, polegający na rozpyleniu drobnych cząstek materiałów powłokowych.Natryskiwanie płomienioweNatryskiwanie bezpłomienioweNatryskiwanie elektrostatyczneMetalizowanie - wytwarzanie powłok metalowych na elementach metalowych lub niemetalowych.Metalizowanie elektrolityczneMetalizowanie natryskoweMetalizowanie próżnioweMetalizowanie kontaktoweMetalizowanie ognioweMetalizowanie dyfuzyjnePlaterowanie - nakładanie powłok metalowych przez dociśnięcie ich do metalu podłoża w podwyższonej temperaturze (najczęściej przez nawalcowanie).FosforanowanieAluminiowanieKadmowanieKrzemowanieMiedziowanieMosiądzowanieNiklowanieOłowiowanie Moje pytanie: czy te wszystkie zabiegi mogę stosować w przypadku opryskiwaczy? Quote
Rolnik z Pomorza Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 Musisz mieć świadomość, że opryskiwacz składa się np. ze stalowej ramy, pompy tłoczącej, stalowych ramion z plastikowymi natryskami (w sumie pewnie jakąś nazwę to ma) i do tego węże gumowe i plastikowa beczka na środki ochrony roślin rozmieszane z wodą. Jeżeli opryskiwacz jest ciągany to dochodzą do tego koła. Tak więc zbudowany jest z wielu materiałów.Musisz jeszcze zwrócić uwagę na to, że taki opryskiwacz ma swój gabaryt i wagę. Pozdrawiam Quote
Justynaa Posted November 29, 2013 Author Report Posted November 29, 2013 Czy cynkowanie ogniowe będzie dobrą ochroną antykorozyjną?? Quote
kubusjettaII Posted November 29, 2013 Report Posted November 29, 2013 ogólnie cynkowanie jest bardzo dobrą metodą antykorozyjną, ale sam się zastanawiam czy miało by rację bytu akurat w opryskiwaczu. Quote
Justynaa Posted November 29, 2013 Author Report Posted November 29, 2013 A może natryskiwanie płomieniowe poddźwiękowe? Quote
VoYtek8 Posted November 29, 2013 Report Posted November 29, 2013 Najlepsze będzie ocynkowanie, również będzie tańsze i jest to usługa łatwo dostępna i jest wiele zakładów które się tym zajmują. Największym problemem w ochronie opryskiwacza jest to że rama rdzewieje, więc ocynk załatwi problem na pewno. Reszty elementów nie da się pomalować itd. po prostu trzeba chronić je przed długotrwałym staniem na słońcu, mrozie czy deszczu by nie poparciały. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts