michael00ursus Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 WitamByłem ostatnio oglądać siewnik amazone, bo chce kupić i zobaczyłem u handlarza dwa siewniki amazone, które miały dziwne leje a handlarz mi powiedział ze to jest tzw. podwójny wysiew.Co możecie mi powiedzieć o tym i czy wartko kupić bo są nawet tanie Quote
Przemek15_03 Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 Tanie... ? a co to znaczy? z twojego opisu nie wiele rozumiem co to znaczy dziwne leje? najlepiej napisz jaki to dokałdnie typ albo znajdz taki siewnik w google grafice i wklej link wtedy może cos podpowiemy. MOże to siewnik z dodatkowym siewnikiem do trawy? Podwójny wysiew to może chodziło o to że ma kółka dzielone czyli do zboża i np. rzepaku Ogólnie marka amazone to jedna z najlepszych marek siewników miałem i zawsze będę chwalił Ja jakbym kupował to szukałbym wersji talerzowej ładniej sieje, ścieżki to podstawa, dodatkowo ze znacznikami stawianymi do pionu i znacznikami po siewie no i docisk redlic przeważnie jest hydrauliczny . Ogólnie to jeszcze sprawdzić należy czy automat do ścieżek działa ale to tylko wystarczy podłaczyć pod traktor lub ręcznie po przełączać przewaznie licznik ma zero które oznacza załączoną ścieżkę i wtedy w starszych wersjach odchodziły kólka od tych redlic co miały robić ścieżkę. Poza tym trzeba popatrzeć czy nigdzie nie był spawany a najlepiej gdyby nie był malowany. Quote
michael00ursus Posted November 27, 2013 Author Report Posted November 27, 2013 Chodzi mi o co to jest za siewnik z takimi lejami gumtree.pl/c-ViewAdLargeImage?AdId=544739147&ImageIndex=1Czy opłaca się taki kupować i czym się one różnią od tych zwykłych, które lepsze ?? Quote
Przemek15_03 Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 Ogólnie to czegoś takiego jeszcze nie widziałam. Zastanawiam się czy każda redlia sieje podwójnie. Ja chyba raczej szukałbym "normalnych" redlic no i trochę nowszego siewnika. Moim zdaniem jak już kupować to chociaż żeby siewnik ścieżki robił Quote
Rico Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 lejków to brakuje przy tym siewniku, jest on ustawiony z tego co widzę na podwójne rzędy siania i zostawione miejsce na przejazdy albo radlonki, wałek z trybikami do wysiewu przestawia się na siew zwykły, drobny wysiew i do grochu fasoli, podejrzewam że siane było słonecznik lub coś motylkowatego, ja mam FIONA 2,5m. kupowałem i były 4 lejki złamane, dokupiłem od poznaniaka i jest wporzo, Quote
michael00ursus Posted November 28, 2013 Author Report Posted November 28, 2013 Widziałem też ostatnio siewnik pottingera w akcji i miał na podobnej zasadzie lejki i teraz widziałem po wschodach pszenice i jest dość fajnie zasiana bo jest tak jak by dwie rowki prawie kolo siebie i odstęp trochę większy i dalej dwie rowki kolo siebie.Czyli odradzacie zakup takiego siewnika?? Ogólnie to czegoś takiego jeszcze nie widziałam. Zastanawiam się czy każda redlia sieje podwójnie. Ja chyba raczej szukałbym "normalnych" redlic no i trochę nowszego siewnika. Moim zdaniem jak już kupować to chociaż żeby siewnik ścieżki robił Tak każda redlica sieje podwójnie. Ja własnie chce zwykły ale chciałem się spytać co to jest bo może jakiś dobry ale jak nic na jego temat nie wie to lepiej jak kupie zwykły a ścieżek technologicznych mi nie potrzeba bo to już kolejny koszt .Na 10 ha wystarczy zwykła amazonka D7 może junior Quote
Rico Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 dobry wybór, sam chciałem amazone ale płaci się za firmę jak przedmówcy napisali, każdy przezwyczai się do swojego i go chwali:) ale popatrz jeszcze może znajdziesz coś tańszego, Quote
michael00ursus Posted November 28, 2013 Author Report Posted November 28, 2013 Może i za firmę tez ale już się przekonałem do niemieckiego sprzętu ze jest dość dobrym sprzętem i nie zawodzi aż tak, siałem teraz rzepak tym siewnikiem i jak było napisane w tabeli 3 kg to tyle wysiało rzepaku. Quote
Rico Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 mam tabelę wysiewu w mojej FIONA nasypałem pszenicy z centrali, ustawiłem na 210 kg/ha i tyle wysiało, też jestem happy ale amazone to porządna firma Quote
michael00ursus Posted November 28, 2013 Author Report Posted November 28, 2013 Bo tez podstawą jest dobre ziarno bo jak dasz jakieś drobnicy to wiadomo ze pójdzie więcej, ja zawsze przed sianie czyszczę na młynku, który sam zrobiłem i ładnie odzieli mi grube od tej drobnicy i sieje Quote
michael00ursus Posted December 12, 2013 Author Report Posted December 12, 2013 Witam. Dostałem poprzyjcie kupna siewnika amazone d7 tanio a w bardzo dobrym stanie, można powiedzieć nawet ze nowy, ale jest jeden minus bo ma szerokość 2m czy warto taki kupować ?? Zależy mi na szybkiej odpowiedzi bo juz mam wpłacone zaliczkę za 2,5m siewnik. Pozdrawiam. Quote
kubusjettaII Posted December 12, 2013 Report Posted December 12, 2013 nie zastanawiaj się, 2,5m to szerokość minimalna moim zdaniem...nie zawracałbym sobie głowy 2 metrami. Quote
aagusia1008 Posted December 12, 2013 Report Posted December 12, 2013 Ja posiadam też Amazona D7 ale trzy metrowego. Siewnik jak dla mnie świetny. I powiem Ci ze 2 metry to bardzo mało.. Tak jak pisze @kubusjettaII kupilabym siewnik powyżej 2.5 m. Pozdrawiam Quote
Rico Posted December 13, 2013 Report Posted December 13, 2013 zgadzam się z agusią, im szerszy tym lepszy, ale trzeba brać pod uwagę jakim ciągnikiem będzie się siać, i czy samym siewnikiem czy też z agregatem. Quote
michael00ursus Posted December 13, 2013 Author Report Posted December 13, 2013 Nie no będzie samym siewnikiem siane 360 jak będzie większy ale własnie myślałem ze ten 2 m by pasował do 330 chociaż ciągną u mnie tez i 330 2,5 m ale mówią ze maja ciężko pod górkę i trzeba redukować do 4 a mam parę kawałków na górkach. Quote
henryk Posted December 14, 2013 Report Posted December 14, 2013 2 metry to ledwo za ciągnikiem zasieje ,dziwie się że siejesz wyższym biegiem niż 4 ,330 to z poznaniakiem 2,7m. daję radę-pozdrawiam Quote
michael00ursus Posted December 14, 2013 Author Report Posted December 14, 2013 2 metry to ledwo za ciągnikiem zasieje ' date='dziwie się że siejesz wyższym biegiem niż 4 ,330 to z poznaniakiem 2,7m. daję radę-pozdrawiam[/quote'] Czemu się dziwisz ?? U mnie parę ludzi ma amazonke i mówią ze sieja na 5 biegu na prostych kawałkach, ale umnie siewnik będzie pracował z 360 Quote
Rico Posted December 15, 2013 Report Posted December 15, 2013 bierz 2,5m spokojnie sobie poradzi a jak będziesz miał większy traktorek to i z agregatem możesz ganiać Quote
michael00ursus Posted December 15, 2013 Author Report Posted December 15, 2013 Dzięki za opinie w tym tygodniu już będzie siewnik w domu Quote
Recommended Posts