antoniak.pawel Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 Witam! Rozważam zakup na wiosnę średniej ładowarki kołowej.Budżet, który mogę na nią przeznaczyć to od 80 do 100 tys. Maszyna ma pomagać w gospodarstwie i przy załadunku na małym składzie budowlanym. Zastanawiam się czy szukać czegoś z mniejszym teleskopem (4-5m) czy zwykłej? Ładowarka musi podnosić 2 tony i nie być wyższa niż 2,8m. Będę wdzięczny za wszystkie rady dotyczące tego, czym kierować się przy wyborze i na co szczególnie zwracać uwagę. Quote
barto123 Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 jak ma jeździć na twardym podłożu to może taka Manitou BT420 udzwig 2t podnoszenie 4m Quote
Ojciec Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 A może Matbro TR 250 Ładowarka przegubowa za połowę twojej ceny z wysięgnikiem teleskopowym wszędzie nią wjedziesz co do wysokości niestety nie orientuje się dokładnie ale na pewno więcej nie ma niż 2,8 m. Czy szukasz nowej Ładowarki? Quote
antoniak.pawel Posted November 27, 2013 Author Report Posted November 27, 2013 W moim budżecie chyba nie znajdę nic nowego. Plac przy składzie mam utwardzony ale w gospodarstwie to wiadomo jak jest.Też myślałem o czymś przegubowym i w ostateczności chyba na to się zdecyduje. Do Maniotu nie jestem szczególnie przekonany, ale Matbro wygląda sensownie.Ile tak ogólnie mocy powinna mieć taka ładowarka? Ok. 55-60 da rade? Quote
Ojciec Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 Matbro ma 90 hp są również takie co mają 110 hp. W takiej cenie kupisz małą ładowarkę nową ok 30 hp. 75 80 hp myślę ze to takie minimum jeżeli zamierzasz podnosić ciężary o wadze 2 t. Quote
antoniak.pawel Posted November 27, 2013 Author Report Posted November 27, 2013 A co myślicie o teleskopie? Jest sens kupować taką ładowarkę, która ma podnosić do 4 m? Czy lepiej kupić ze zwykłym podnoszeniem i nie bawić się w to? Quote
Mikruss Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 sam miałem chęć ostatnio na przegubową ale właśnie znajomy handlarz mi odradził takie coś do gospodarstwa bo jest bardzo wywrotnew kwocie ok 60-70 tyś kupi się już naprawdę super ładowarkę teleskopową, w miarę młodą tylko trzeba się najeździć za tym bo to co jest na allegro to ceny masakra nieadekwatne do rzeczywistości. Quote
Rico Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 http://tablica.pl/oferta/ladowarka-fadroma-CID5-ID1YbCP.html#774c700a66 a co byś powiedział o czymś takim? pracuje u mojego szefa już ładnych parę lat ładuje przeważnie piach (ciężki materiał) i gania aż miło sam nieraz pożyczałem do obornika, wapna i bel kiszonki Quote
Recommended Posts