simson54 Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 witam mam problem bo nie umiem zdecydować jaki kupić siewnik do zboża na gospodarstwo 4 h myślałem nad poznaniakiem i nad konnym ale takim łaączonym co ma np. 26 lejów który z nich wybrać ? Quote
Miki Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 Może i dobre rozwiązanie ale taki siewnik jest ciężki. Nie podałeś kwoty ale w takim razie moge Ci doradzić jakąś Isari'e 6000 lekki prosty i dokładny. Quote
VoYtek8 Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 Pytanie podstawowe to jaki masz ciągnik i jakie gleby? Wiesz np. jak kupisz łączony konny tzn jeden duży z dwóch całych to na piachu koła od c330 albo t25 się zapadną w ziemię i tyle z tego będzie. Ogólnie jak już kupujesz siewnik to nie konny bo szczerze to wynalazek z poprzedniej epoki w rolnictwie. Już jak kupujesz siewnik to chociaż Poznaniak ale te zachodnie biją go na głowe. Pozdrawiam Quote
henryk Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 na pewno masz 60-kę tak jak ja,kupiłem 2 lata temu starego poznaniaka z 1983r.za 1500zł. ,wymieniłem 25 rurek ,25 redlic,25 skrzydełek,koszt ok.450zł. 2 puszki czerwonej farby chlorokauczuk i siewnik jak nowy,jak ustawiłem do żyta na c-1 to tak jak książka pisze 180 kg/ha,jestem naprawdę zadowolony,z częściami żadnych problemów i stosunkowo tanie-pozdrawiamnawet z pomocą kolegów forumowiczów dorobiłem belkę od spodu(podobnie jak u fiony) i po opuszczeniu siewnika na ziemię wszystkie redlice unoszą się ok.15cm w górę,bardzo dobre przy zasypywaniu zboża na polu bo nie zapcha się ziemią,oczywiście skrzydełka mam już nowego typu z uchwytami do stopek ale jedna stopka kosztuje 3,50 ,ponieważ wcześniej dorobiłem tą belkę to stopki nie są potrzebne Quote
simson54 Posted November 27, 2013 Author Report Posted November 27, 2013 ciągnik ursus c 330 i myśle przeznaczyć na zakup siewnika od 2 do 2,5 tyś zł . Quote
wiesieki1202 Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 tez mam zamiar zmienic siewnik dotychczasowy to podwujny konny myslalem nad poznaniakiem i w sumie to moja jedyna opcja jak do tej pory .A w jakiej kwestii zachodnie sa o niebo lepsze i w jakiej cenie cos jako takiego mozna kupic?jakiej marki typu polecacie? Quote
henryk Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 do 30-ki poznaniak też jest dobry ,tylko trzeba mieć pełne obciązniki z przodu ,poznaniak waży 430kg.-ze zbożem 580, wystarczy wsypać 100kg. i też będzie dobrze,najlepiej zrób wywiad u tych co mają poznaniaka,za 2500 to kupisz poznaniaka bez problemu , a zachodni za 2500 to raczej złom ,ale to jest moje zdanie -wybór jest Twój-pozdrawiam Quote
michael00ursus Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 Ja polecam amazone d7 sam własnie będę kupował. Parę ludzi już kupiło u mnie i poleca je. A teraz można kupić go już za 4000-4500 tys. zł tylko trzeba poszukać dobrze to się znajdzie za taka cenie i nawet dobrym stanie Quote
henryk Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 z zachodnich znam tylko amazone bo wcześniej pożyczałem od kolegi zanim sobie kupiłem,ale on ma skrzynię olejową i naprawdę jest super ale taki kosztuje minimum 5 koła Quote
michael00ursus Posted November 27, 2013 Report Posted November 27, 2013 Nie no jak poszukasz dobrze to znajdziesz i za 4000-4500 tak jak znalazłem i to bardzo dobrym stanie Quote
Przemek15_03 Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 Szczerze to zastanowiłbym się nad kupnem siewnika na 4 ha. Wszystko zależy od tego czy masz ziemie cieżka czy lekka? Jak masz kawałek jakiś gliniasty to tego 30 dobrze nie dorobisz a siewnik chcesz kupić tanio to jakość siewu bądźmy szczerzy będzie średnia. A jak siałeś wcześniej? Nie masz tam przypadkiem sąsiada który ma jakiś dobry siewnik z agregatem najlepiej czynny z siewnikiem talerzowym pneumatycznym ? może jakby ktoś ci posiał to taniej by cię wyszło niż uprawa pod siew no chyba że masz ziemię lekką wtedy kupno ma sens. Quote
Rolnik z Pomorza Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 A ja powiem w sumie się koledze nie dziwię że chce kupić swój siewnik. Na pewno wyjdzie to taniej aniżeli by miał najmować. Sam wiem jak to jest jak najmowałem zwykły siewnik (bez agregata), który nawet nie miał zagarniacza, żadnych innych bajerów a za posianie 3/4 ha (3 morgów) biorą 120 zł. A do tego pole jeszcze musi być cacy przygotowane, musi być sucho i jeszcze się pieprzy bo się gdzieś tam zapycha, wychodzą różne dziwne bruzdy, ścieżki, albo jest siane podwójnie (zakładki), gdzie zboże zawsze tam zgnije bo jest za gęsto.mi jeszcze do tego taka cena. To sam bym się mocno zastanawiam. Chociażby jakby brali 4ha x 120zł = 480 zł (rocznie). A robisz jak chcesz i kiedy chcesz. A agregatem to już się bardziej opłaca, ale nikomu to się nie chce przyjeżdżać, lecz to drożej wychodzi, za to masz mniej w polu roboty by przygotować ziemię.A dodam że mam cięższą ziemię. Nie żadne piaski. Quote
Rico Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 hmm poznaniak niby siewnik ok, ale jest bardzo duszny i lubi się zapychać, 3500 dasz za taki do siania w miarę możliwy, amazone super siewniki i są proste i wytrzymałe, fiona lekka prosta tania, isaria też są fajne siewniki skrzynia w oleju drobny wysiew, kupiłem FDIONA 2,5m za 2500 zł i koleś mi na podwórko przywiózł, jestem bardzo zadowolony Quote
SLOWPOCK Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 Słusznie, @kwiato5 dobrze mówi:) Nie wiem jak do C-330 ale ja za C-360 mam Amazone D4 3m i ten siewnik właśnie za takim traktorem był ciągany i z tego co wiem to poprzedni właściciel był z niego bardzo zadowolony Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 każdy chwali to co ma, ja miałem poznaniaka ale sprzedałem bo mi nie odpowiadał, pożyczyłem kilka razy od kolegi nordstena i kupiłem sobie takiego bo mi spasował. oglądałem też amazone, ale jak dla mnie za dużo trzeba zapłacić za "firmę". Quote
henryk Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 jak dobrze zboża nie odmłynkujesz to każdy siewnik zapchasz,szwagier żyta nie młynkował i najął sąsiada agregat+amazone nasypali zboża z kłoskami i w pole po zasianiu 5 hektarów, stwierdzili że coś mało wysiali ,dopiero po wschodach cała wieś się śmiała bo2 rzędy siane 3 nie i tak 80% pola,wglądało jak by co drugi rząd ścieżki były-pozdrawiamja mam 2,5 ha i byłem zmuszony kupić,bo kolega pożyczał mi ileś lat za50zł/ha (ciągnik miałem swój) aż pewnego razu jego mama oświadczyła że w przyszłym roku chyba mi już nie pożyczy więc już nie czekałem czy pożyczy czy nie tylko kupiłem taki jak już wcześniej pisałem i jestem niezależny Quote
Rico Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 posiadam też siewnik konny poszerzony i do tego bronka za nim x 4szt. po nasypaniu zboża mojego 3p podnosiło przód:) na wiosnę siałem samym siewnikiem fiona- zasypałem do pełna i wporzo traktorek nawet bardzo nie poczuł, teraz jeździ z zestawem za 385 i głównie chodziło o wagę tego siewnika dlatego jestem zadowolony również z sposobu wysiewu. Quote
przemek2092 Posted December 2, 2013 Report Posted December 2, 2013 Ja posiadam poznaniaka jeszcze ze starą skrzynią i jestem zadowolony wcześniej miałem właśnie konny jednak rozkalibrował sie i siał mało dokładnie dlatego byłem zmuszony wymienić polecam obe propozycje reszta to już kwestia twojego wyboru Quote
garzew Posted December 3, 2013 Report Posted December 3, 2013 Ja mam nordstena liftomatic 3m spokojnie go podepniesz pod każdy ciągnik, sam zawsze sieje 30-tką, bo mam na wąskich kołach i przez co nie zostawia dużych kolein, bardzo precyzyjnie i dokładnie sieje Quote
tomaszzimian Posted December 6, 2013 Report Posted December 6, 2013 POZNANIAK w zupełności powinien Ci starczyć na 4 ha Jeżeli masz 60 lub jakiś inny traktor po wyżej 60-tki a do Ursusa C-330 kony Quote
Rico Posted December 6, 2013 Report Posted December 6, 2013 poznaniaki są drogie, duszne i ciężkie, w tych pieniądzach czyli około 3 tyś kupisz NORDET, ISARIA 2,5M FIONA2,5m pozdrawiam Quote
roger Posted October 3, 2015 Report Posted October 3, 2015 Witam. Potrzebuję pomocy i porady,stoję właśnie przed wyborem kupna siewnika . Zastanawiam się jaki wybrać aby móc siać podstawowe zboża jak również rzepak ,gorczycę i tym podobne .Jest teraz taki wybór zachodnich siewników i krajowych że nie wiem co wybrać i na co zwracać uwagę przy kupnie aby nie nadziać się na przysłowiowe g....... .Sumę jaką chcę przeznaczyć nie jest zbyt wysoka tak do 4 tys. Myślałem nad takimi siewnikami jak :SULKY, NODET, STEGSTED, NORDSTEN. Może macie inne propozycje to bym był bardzo zobowiązany za pomoc. Napiszcie coś o tych siewnikach , o ich wadach i zaletach .Który byłby lepszy w eksploatacji i tańszy w zdobyciu części zamiennych oraz w ustawieniu do zboża i nasion drobnych. Quote
izydor6280 Posted October 4, 2015 Report Posted October 4, 2015 hassia i NN są bardzo cenione i mają bardzo dobrą opinięNN mają skrzynię w ocynku, więc rdza im nie straszna Quote
Vademecum Posted October 4, 2015 Report Posted October 4, 2015 za 4 tyś to chyba poniżej 3 m. może amazonka 2,5 m Quote
roger Posted October 4, 2015 Report Posted October 4, 2015 A co powiecie na temat siewnika Sulky Tramlines 3m , na myśli mam jeszcze Nodet i Nordsten.Tylko pytanie który lepszy i dokładniejszy do ustawienia wysiewu drobnych nasion. Quote
Recommended Posts