Rico Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 oczywiście, nikt ci tego nie zabroni, ciągnik może służyć do różnych prac porządkowych np odśnieżanie dróg chodników itp, wywóz śmieci, wycinka drzew, holowanie aut, zastosowań jest mnóstwo, również na sprzęt rolniczy. Quote
aagusia1008 Posted November 28, 2013 Author Report Posted November 28, 2013 oczywiście' date=' nikt ci tego nie zabroni, ciągnik może służyć do różnych prac porządkowych np odśnieżanie dróg chodników itp, wywóz śmieci, wycinka drzew, holowanie aut, zastosowań jest mnóstwo, również na sprzęt rolniczy.[/quote']Czyli mogę posiadać kombajn zbożowy, ciągniki i maszyny, chociaż nie mam gospodarstwa? A jest może na to jakiś paragraf bądź jakiś zapis? Quote
SLOWPOCK Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 Jeśli wszystkie maszyny będziesz miała legalnie, z ważnymi dokumentami i badaniami technicznymi to możesz je sobie mieć tylko po to żeby codziennie rano iść z kubkiem kawy do garażu i sobie na nie popatrzeć Nie ma na to żadnych paragrafów Maszyny mogą ci służyć tylko do celów zarobkowych na wynajem Pozdrawiam Quote
aagusia1008 Posted November 28, 2013 Author Report Posted November 28, 2013 Jeśli wszystkie maszyny będziesz miała legalnie' date=' z ważnymi dokumentami i badaniami technicznymi to możesz je sobie mieć tylko po to żeby codziennie rano iść z kubkiem kawy do garażu i sobie na nie popatrzeć Nie ma na to żadnych paragrafów Maszyny mogą ci służyć tylko do celów zarobkowych na wynajem Pozdrawiam [/quote'] Super, bardzo Wam dziękuję za pomoc. Już sie wystraszyłam, ze powinnam być Rolnikiem, ażeby to posiadać. Jeszcze raz ślicznie dziękuję. Quote
Rico Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 spokojnie możesz sobie kupić sprzęty rolnicze, chyba myślisz o jakiejś działalnośći? skoro tak to postaraj się o dofinansowania na zakup maszyn, i ciesz się pięknym widokiem z okna na pole Quote
SLOWPOCK Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 Polecamy się na przyszłość Pozdrawiam Quote
aagusia1008 Posted November 28, 2013 Author Report Posted November 28, 2013 spokojnie możesz sobie kupić sprzęty rolnicze' date=' chyba myślisz o jakiejś działalnośći? skoro tak to postaraj się o dofinansowania na zakup maszyn, i ciesz się pięknym widokiem z okna na pole [/quote'] Mam trochę sprzętu dla siebie, nie myślę o żadnej działalności. Po prostu mam 20 lat ten sprzęt i brak ziemii rolnej i gospodarstwa. i ktoś nastraszył mnie dzisiaj, że powinnam być Rolnikiem żeby to posiadać. Ale dzięki Wam kamień spadł mi z serca Dziękuję jeszcze raz Quote
Rico Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 najwidoczniej ktoś ci zazdrości:) głowa do góry i ciesz się maszynami działaj, powodzenia Quote
aagusia1008 Posted November 28, 2013 Author Report Posted November 28, 2013 najwidoczniej ktoś ci zazdrości:) głowa do góry i ciesz się maszynami działaj' date=' powodzenia [/quote'] Dziekuję jeszcze raz Quote
massay1 Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 Jeżeli masz przyczepę rolniczą zarejestrowana na siebie a nie posiadasz pola, nie płacisz podatku rolniczego to musisz za nią zapłacić podatek drogowy. Chodzi o przyczepy których masa całkowita w zestawie przekracza 7 ton. Quote
simson54 Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 Możesz kupić tak jak koledzy wyżej piszą ciągniki żeby miały ważne dokumenty i badania techniczne Quote
henryk Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 tylko w PRL trzeba było mieć gospodarstwo rolne ,odstawić kilkadziesiąt ton zboża żeby dostać zlecenie na kupno traktora i innych maszyn,które ogólnie były niedostępne jak wszystko w tamtych czasachJeżeli masz przyczepę rolniczą zarejestrowana na siebie a nie posiadasz pola' date=' nie płacisz podatku rolniczego to musisz za nią zapłacić podatek drogowy. Chodzi o przyczepy których masa całkowita w zestawie przekracza 7 ton.[/quote'] o tej przyczepie pierwsze słyszę ,ale spytam się kolegi diagnostytylko w PRL trzeba było mieć gospodarstwo rolne ' date='odstawić kilkadziesiąt ton zboża żeby dostać zlecenie na kupno traktora i innych maszyn,które ogólnie były niedostępne jak wszystko w tamtych czasach[hr']Jeżeli masz przyczepę rolniczą zarejestrowana na siebie a nie posiadasz pola' date=' nie płacisz podatku rolniczego to musisz za nią zapłacić podatek drogowy. Chodzi o przyczepy których masa całkowita w zestawie przekracza 7 ton.[/quote'] o tej przyczepie pierwsze słyszę ,ale spytam się kolegi diagnostyjuż sobie przypomniałem że mam przyczepę zarejestrowaną jako rolnicza od 12 lat, a ziemię dokupiłem dopiero 6 lat temu ,wcześniej miałem tylko 34 ary i nigdy nie płaciłem podatku od p-py chociaż wcześniej nie byłem rolnikiem-tak więc nie masz racji-chyba że przepis ten jest nowy to przepraszam,sprawdzę-pozdrawiam Quote
massay1 Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 No widzisz. A dziadek miał trzyipółtonówke i przyszło mu do płacenia. Nie jest nowy ma najmniej 10 lat.http://pl.wikipedia.org/wiki/Podatek_od_%C5%9Brodk%C3%B3w_transportowych Quote
henryk Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 ustawa podatkowa obowiązuje od 12. 01. 1992 r.-sam nie wiem ,w takim razie dobrze że mam te parę ha ziemi ,tamto jest już przedawnione-pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 aagusia, no to ten ktoś co ci nawciskał takich głupot to albo z zawiści albo żartowniś ma poczucie humoru,pozdrowienia dla NIEGO i Ciebie oczywiście. Quote
adam1208 Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 agusia kto Ci takich głupot naopowiadał ? Quote
aagusia1008 Posted November 29, 2013 Author Report Posted November 29, 2013 agusia kto Ci takich głupot naopowiadał ? Mój sprzęt stoi u znajomego, gdyż na razie mam zbyt mało miejsca żeby trzymać go u siebie. No i pech chciał, że pojawił się u znajomego komornik. Oczywiście chciał zająć mój sprzęt, znajomy zadzwonił do mnie i pojechałam do komornika, tłumacząc że sprzęt jest mój. a komornik mi na to że jeżeli nie mam gospodarstwa i nie posiadam żadnego areału ziemii nie mogę mieć tyle sprzętu. No i dlatego napisałam tutaj, bo nie wiedziałam co mam zrobic. Podatek mam odpowadzony od każdej maszyny, zarejestrowane i ubezpieczone. Więc Komornik mnie nastraszył. Quote
SLOWPOCK Posted November 29, 2013 Report Posted November 29, 2013 To teraz możesz śmiało pokazać rzeczonemu komornikowi palec pokoju i popukać się nim w czoło Żadne prawo nie zabrania Ci posiadania legalnych zarejestrowanych maszyn, jeśli nie masz gospodarstwa rolnego. Gdyby tak było to nie mogłabyś posiadać maszyny do szycia nie będąc krawcową Pozdrawiam:) Quote
kubusjettaII Posted November 29, 2013 Report Posted November 29, 2013 pewnie komornik myślał że sprzęt twojego znajomego i może go ewentualnie zająć, a tu się nie udało i pewnie węszył w tym jakiś spisek że może podstawiona jesteś jako rzekomy właściciel i Ci bajek nawciskał. nie może w tym przypadku jeśli ma coś do twojego znajomego zająć twojej własności pomimo że stoi u niego. oczywiście musisz przedstawić formalnie że jesteś właścicielem w innym przypadku nie wiem jak to jest. Quote
SLOWPOCK Posted November 29, 2013 Report Posted November 29, 2013 No ale jeśli jak wyżej maszyny ma zarejestrowane na siebie to nie będzie z tym kłopotu Pozdraiwam Quote
kubusjettaII Posted November 29, 2013 Report Posted November 29, 2013 wiadomą rzeczą jest ciągnik, przyczepa, i maszyny takie które są zarejestrowane lub ubezpieczenie jest na nazwisko a co z maszynami mniejszymi które takowego dokumentu nie posiadają, np. brony, pług itp. Quote
SLOWPOCK Posted November 29, 2013 Report Posted November 29, 2013 To może skomplikować sprawę, ale nie sądzę żeby komornik zabierał brony albo pług chociaż po nich można się spodziewać wszystkiego Pozdrawiam Quote
adam1208 Posted November 29, 2013 Report Posted November 29, 2013 SLOWPOCK u mnie w sąsiedniej wsi komornik zabrał nawet redło do kartofli Quote
SLOWPOCK Posted November 29, 2013 Report Posted November 29, 2013 No to fajnie Ja nie wiem jak to jest bo nie miałem nigdy z nimi do czynienia i puki co będę się tego trzymał Pozdrawiam Quote
Recommended Posts