Jump to content

Recommended Posts

Posted
oczywiście, nikt ci tego nie zabroni, ciągnik może służyć do różnych prac porządkowych np odśnieżanie dróg chodników itp, wywóz śmieci, wycinka drzew, holowanie aut, zastosowań jest mnóstwo, również na sprzęt rolniczy.
Posted

oczywiście' date=' nikt ci tego nie zabroni, ciągnik może służyć do różnych prac porządkowych np odśnieżanie dróg chodników itp, wywóz śmieci, wycinka drzew, holowanie aut, zastosowań jest mnóstwo, również na sprzęt rolniczy.

[/quote']

Czyli mogę posiadać kombajn zbożowy, ciągniki i maszyny, chociaż nie mam gospodarstwa? A jest może na to jakiś paragraf bądź jakiś zapis?

Posted
Jeśli wszystkie maszyny będziesz miała legalnie, z ważnymi dokumentami i badaniami technicznymi to możesz je sobie mieć tylko po to żeby codziennie rano iść z kubkiem kawy do garażu i sobie na nie popatrzeć :) Nie ma na to żadnych paragrafów :) Maszyny mogą ci służyć tylko do celów zarobkowych na wynajem :) Pozdrawiam :)
Posted

Jeśli wszystkie maszyny będziesz miała legalnie' date=' z ważnymi dokumentami i badaniami technicznymi to możesz je sobie mieć tylko po to żeby codziennie rano iść z kubkiem kawy do garażu i sobie na nie popatrzeć :) Nie ma na to żadnych paragrafów :) Maszyny mogą ci służyć tylko do celów zarobkowych na wynajem :) Pozdrawiam :)

[/quote']

Super, bardzo Wam dziękuję za pomoc. Już sie wystraszyłam, ze powinnam być Rolnikiem, ażeby to posiadać. Jeszcze raz ślicznie dziękuję.

Posted
spokojnie możesz sobie kupić sprzęty rolnicze, :) chyba myślisz o jakiejś działalnośći? skoro tak to postaraj się o dofinansowania na zakup maszyn, i ciesz się pięknym widokiem z okna na pole :)
Posted

spokojnie możesz sobie kupić sprzęty rolnicze' date=' :) chyba myślisz o jakiejś działalnośći? skoro tak to postaraj się o dofinansowania na zakup maszyn, i ciesz się pięknym widokiem z okna na pole :)

[/quote']

Mam trochę sprzętu dla siebie, nie myślę o żadnej działalności. Po prostu mam 20 lat ten sprzęt i brak ziemii rolnej i gospodarstwa. i ktoś nastraszył mnie dzisiaj, że powinnam być Rolnikiem żeby to posiadać. Ale dzięki Wam kamień spadł mi z serca :) Dziękuję jeszcze raz :)

Posted
Jeżeli masz przyczepę rolniczą zarejestrowana na siebie a nie posiadasz pola, nie płacisz podatku rolniczego to musisz za nią zapłacić podatek drogowy. Chodzi o przyczepy których masa całkowita w zestawie przekracza 7 ton.
Posted

tylko w PRL trzeba było mieć gospodarstwo rolne ,odstawić kilkadziesiąt ton zboża żeby dostać zlecenie na kupno traktora i innych maszyn,które ogólnie były niedostępne jak wszystko w tamtych czasach

Jeżeli masz przyczepę rolniczą zarejestrowana na siebie a nie posiadasz pola' date=' nie płacisz podatku rolniczego to musisz za nią zapłacić podatek drogowy. Chodzi o przyczepy których masa całkowita w zestawie przekracza 7 ton.

[/quote']

o tej przyczepie pierwsze słyszę ,ale spytam się kolegi diagnosty

tylko w PRL trzeba było mieć gospodarstwo rolne ' date='odstawić kilkadziesiąt ton zboża żeby dostać zlecenie na kupno traktora i innych maszyn,które ogólnie były niedostępne jak wszystko w tamtych czasach[hr']

Jeżeli masz przyczepę rolniczą zarejestrowana na siebie a nie posiadasz pola' date=' nie płacisz podatku rolniczego to musisz za nią zapłacić podatek drogowy. Chodzi o przyczepy których masa całkowita w zestawie przekracza 7 ton.

[/quote']

o tej przyczepie pierwsze słyszę ,ale spytam się kolegi diagnosty

już sobie przypomniałem że mam przyczepę zarejestrowaną jako rolnicza od 12 lat, a ziemię dokupiłem dopiero 6 lat temu ,wcześniej miałem tylko 34 ary i nigdy nie płaciłem podatku od p-py chociaż wcześniej nie byłem rolnikiem-tak więc nie masz racji-chyba że przepis ten jest nowy to przepraszam,sprawdzę-pozdrawiam

Posted

agusia kto Ci takich głupot naopowiadał ?

Mój sprzęt stoi u znajomego, gdyż na razie mam zbyt mało miejsca żeby trzymać go u siebie. No i pech chciał, że pojawił się u znajomego komornik. Oczywiście chciał zająć mój sprzęt, znajomy zadzwonił do mnie i pojechałam do komornika, tłumacząc że sprzęt jest mój. a komornik mi na to że jeżeli nie mam gospodarstwa i nie posiadam żadnego areału ziemii nie mogę mieć tyle sprzętu. No i dlatego napisałam tutaj, bo nie wiedziałam co mam zrobic. Podatek mam odpowadzony od każdej maszyny, zarejestrowane i ubezpieczone. Więc Komornik mnie nastraszył.

Posted
To teraz możesz śmiało pokazać rzeczonemu komornikowi palec pokoju i popukać się nim w czoło :) Żadne prawo nie zabrania Ci posiadania legalnych zarejestrowanych maszyn, jeśli nie masz gospodarstwa rolnego. Gdyby tak było to nie mogłabyś posiadać maszyny do szycia nie będąc krawcową:) Pozdrawiam:)
Posted
pewnie komornik myślał że sprzęt twojego znajomego i może go ewentualnie zająć, a tu się nie udało i pewnie węszył w tym jakiś spisek że może podstawiona jesteś jako rzekomy właściciel i Ci bajek nawciskał. nie może w tym przypadku jeśli ma coś do twojego znajomego zająć twojej własności pomimo że stoi u niego. oczywiście musisz przedstawić formalnie że jesteś właścicielem w innym przypadku nie wiem jak to jest.