Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam jaka doradzicie mi prase do case 745 stałokomorową żeby był łatwy dostęp do częsci. Cena od 10tys do 18tys. Gospodarstwo mam nieduże ok 25ha ornego i 10 łąk.
Posted
Mam pytanie czemu ma być stało komorowa? Prasa zmienno komorowa może jest bardziej skomplikowana mechanicznie, ale bele są z niej lepiej zbite, a co za tym idzie jest wydajniejsza. W dodatku możesz sobie zmieniać średnice beli, a w stało komorowej nic z tym nie zrobisz. Jak już chcesz stało komorową to może Class Rolant 46? Z częściami nie ma problemu, a Class to super marka sama w sobie. Lub Deutz Fahr GP 2.30 ?Pozdrawiam :)
Posted
No tak ale jak zmienno komorowa to musi byc pasowa a prasa mi potrzebna do sianokiszonki ale także do słomy. A słyszałem ze w pasowych to sie pasy pala
Posted
nie tylko pasy ale cała prasa potrafi się zapalić, właśnie od pasów. kiedy są wypracowane i nachodzą na siebie. ale zmienno komorową możesz mieć też łańcuchową. oprócz wyżej wymienionych polecam też Krone.
Posted
Koledzy chciałbym zauważyć, że ten ciągnik może być za słaby do prasy zmiennokomorowej, a szczególnie mogłby mieć problem w sianokiszonce. Wymiana takich pasów jest idiotycznie droga, a to wkońcu tylko pare kawałków gumy zbrojonej. Ja bym wolał dolożyć kwote tak do 20-25tys. złotych i kupić jakąś porządną prasę stałokomorową z rotorem i nożami np. Welger RP 200.
Posted

e tam za słaby

juz pisałem w iluś tematach - taki ciągnik jest za słaby ale do stałokomorowej gdzie dobijanie jest na samym końcu prasowania.

Ja mam prasę New Holland 648 i chodzi z masseyem 675, robi ok 600 bal rocznie, w tym ok 100-140 sianokiszonki i radzi sobie w sam raz a ciągnik ma 68 km.

Do 18 tyś zl kupisz taką prasę bez problemu.

Ja dałem tyle za rocznik 2002 ale bez siatki i bez komputera (wszystko manualnie) ale żeby nie miec problemów w żniwa przed sezonem wymieniłem wszystkie pasy, łańcuch i zrobiłem przegląd prasy co kosztowąło mnie ok 4 tyś zł.

Prasa jest walcowo-pasowa, dobijanie ma bardzo dobre, robi baloty 80-160 cm.

Słomę robie ok 140 cm, sianokiszonke ok 120 cm. W ciągu godziny jestem w stanie zrobić ok 30 bal słomy.

Posted
Kurcze. Deutz dobry. Myślę ze New Holland moze być za duza prasa do case. Ja mam prasę New Holland 548 i ciagne ja same Silver 90. No i jak chce dobrze zbic to 90 koni ma z nią robotę. Wybrałabym welgera albo to 12, bądź 200.
Posted

@aagusia1008 kogoś takiego jak Ty na tym forum jeszcze nie było. :D Jest parę kobiet, ale Ty naprawdę znasz się na maszynach rolniczych co jest naprawdę rzadkością. Naprawdę podziwiam Cię za Twoją wiedzę i cieszę się że jest tu z nami. ;)

Co do prasy to z tych wszystkich ofert chyba najlepsze jest to ogłoszenie 5 z Welger RP 12. Moim zdaniem to będzie najrozsądniejszy wybór. Twój Case poradzi sobie z nią nawet w sianokiszonce, prasa jest tania i części z tego co się orientuje jest sporo. Jednak sam może poczytaj jeszcze na temat tej prasy i się zdecyduj. Pozdrawiam :)

Posted
Też może być. Twój ciągnik też sobie z nią poradzi bo na foto jest jak Ursus z nią pracował. Wiesz to jest tylko i wyłącznie Twój wybór którą z nich kupisz. Poczytaj sobie o awaryjności każdego z tych modeli i sam musisz dojśc do tego która dla Ciebie będzie idealna. Pozdrawiam :)
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...