jakuban1 Posted November 29, 2013 Report Posted November 29, 2013 Jeśli w złym temacie to prosze przenieść Witam. Posiadam Małe Gospodarstwo 14ha. W przyszłości planuje rozwinąć gospodarstwo. I mam takie pytanie: Czy mogę dostać jakieś dofinansowania z UE na zakup-Pola, Budowle budynków,Maszyny? Jeśli tak to jakie. Quote
Rico Posted November 30, 2013 Report Posted November 30, 2013 też mam 12 ha i chciałbym podobnie jak przedmówca czegoś się dowiedzieć bo szkoda by było nie skorzystać z możliwości jakie tylko są Quote
íktorn Posted December 2, 2013 Report Posted December 2, 2013 Na zakup pola to zapomnij byly kiedys kredyty preferencyjne z malym procentem programy unijne rusza dopiero wiosna 2014 glowny nacisk na budownictro obory chlewnie stodoły oraz modernizacje np obórz tego co mi wiadomo to 500 tys zwrotu max inwestycji netto 50 proc dla rolnikowdo 40 roku powyzej tego 40 procent zwrotuNa mszyny kwota 200 tys ale to ma byc pozniejszy program i szczegolow nie podanoprocentowo tak samo jak w pierwszym przypadkuzagladac czesto na strone AMIR Quote
jakuban1 Posted December 2, 2013 Author Report Posted December 2, 2013 Ale to jednorazowo czy jak?PS: Sąsiad dostał na zakup 150ha pola dofinansowanie. Quote
garzew Posted December 2, 2013 Report Posted December 2, 2013 Na początek to trzeba mieć dobry pomysł na prowadzenie gospodarstwa rolnego, tak żeby planowane inwestycje miały sens i przynosiły zyski. Quote
Rico Posted December 3, 2013 Report Posted December 3, 2013 głównie chciałbym zmodernizować budynki gosp, zwłaszcza chlewnię, przystosować do hodowli byków i krów mlecznych. Oczywiście w planach mam do nabycia ok 10ha ze starego PGR, to pole jeszcze jest dzierżawione przez innego gosp ale chciałbym wykupić to jak najszybciej bo wiem że on jeszcze nie ma w planach zakupu tej ziemi, Quote
kubusjettaII Posted December 3, 2013 Report Posted December 3, 2013 też mam w planach wziąć jakieś dofinansowanie i byłem nawet w ARiMR ale nikt nie był mi w stanie jeszcze udzielić jakichkolwiek informacji jak to wszystko będzie wyglądać w roku przyszłym. Quote
Recommended Posts