marcineski81 Posted November 30, 2013 Report Posted November 30, 2013 witam wolno działa min tur 3 sekcyjny na zetorze 7211 podejrzewam ze wydatek pompy hydraułlicznej za mały ma ktoś inne opinie Quote
aagusia1008 Posted November 30, 2013 Report Posted November 30, 2013 Może wymień pompę na wzmacniana. Quote
massay1 Posted November 30, 2013 Report Posted November 30, 2013 Albo sprawdź ciśnienie. Jeśli nie osiągnie maksymalnego na wolnych obrotach to gdzieś jest przeciek. Może to być na pompie lub innych mechanizmach. Quote
marcineski81 Posted November 30, 2013 Author Report Posted November 30, 2013 Myslałem o tym ale zetory tego modelu nie mają zbyt mocnych pomp juz miałem pomysł zeby nie przekładając tura podłączyć weże zasilające pod wiekszy ciagnik jest taka mozliwosc Quote
aagusia1008 Posted November 30, 2013 Report Posted November 30, 2013 No możesz spróbować. Podłączyć od drugiego ciągnika z wyjść na wywrot do Twojego Zetora na rozdzielacz od tura. Ale musi być ciśnienie i powrót. Quote
massay1 Posted November 30, 2013 Report Posted November 30, 2013 Jedyne co da podłączenie innego ciągnika to wykluczysz winę tura. Dobrze by było też sprawdzić szczelność zaworu w turze. Quote
marcineski81 Posted November 30, 2013 Author Report Posted November 30, 2013 Przecieków to niema roczny ładowacz podejrzewam pompe myślałem tez ze może dławiki ale tez nie chce sprobowac weze podłoczyć do wiekszego ciagnika i sprawdzic jest taka opcja? Quote
massay1 Posted November 30, 2013 Report Posted November 30, 2013 Pewnie że jest. Chodzi mi o przeciek wewnątrz hydraulika. Np wypłukany zawór przelewowy przy pompie, lub śmieć pod zaworem przy rozdzielaczy, nieszczelna tulejka centrująca talerza lub plecaka. W takich przypadkach hydraulika nie osiąga nominalnego ciśnienia na wolnych obrotach. Quote
VoYtek8 Posted November 30, 2013 Report Posted November 30, 2013 A może to tylko kwestia oleju? Dawno go wymieniałeś? Jakiej jest jakości? Teraz zimniej jest to jak olej w hydraulice masz słaby to zgęstniał i dlatego wolno podnosi. W turach 3-sekcyjnych często się tak dzieje. Kolega który miał koparkę mówił mi że on zmieniał olej przed każdą zimą bo na tym co latem lał też wolno podnosiło i na odwrót. Pozdrawiam Quote
marcineski81 Posted November 30, 2013 Author Report Posted November 30, 2013 Myslałem też o przeróbce z przystawką z pompą na przekażnik mam cos takiego na c 330 i smiga tur całkiem niezle duzo szybciej jak na zetorzeOlej to odpada wymieniłem na olej rzadszy on wolno chodzi czy rozgrzany w robocie czy nie jest podobnie Quote
massay1 Posted November 30, 2013 Report Posted November 30, 2013 W zetorze z rzadszym olejem trochę trudna sprawa bo jest wspólny z skrzynią. Ale osobna pompa do zasilania tura jest dobrym pomysłem. Tyle że jeżeli tur wcześniej chodził dobrze a teraz dziaduje to znaczy że coś się dzieje w układzie. Na tym skupił bym się pierwsze. Quote
Mikruss Posted December 1, 2013 Report Posted December 1, 2013 sprawdź ciśnienia na pompie, do tego jaki masz rozdzielacz od tura??jak ma wydatek 40L/min. to nic nie zrobiszZetor 7211 ma bardzo wydajną pompę, u nas w domu zetorek ma 23 lata, jakieś 7 może 8 tyś mth i pompa od nowości , w przyczepie są tłoki "potrójne" od HL'ki i podnosi to na wolnych obrotach bardzo szybko, w turze są dużo mniejsze tloki także powinien podnosić migiem Co do ewentualnej wymiany pompy to nie bierz czasem tych wynalazków wzmacnianych tylko oryginalną czeską pompę Zetor Quote
grzepaku1 Posted December 1, 2013 Report Posted December 1, 2013 pompy wzmacniane nie są wzmacniane to jest taki chwyt marketingowy lecz mają większą wydajnością oleju ale tylko jak nowe i takie pompy krócej wytrzymują i lepiej zrób jak ci radzi Mikruss Quote
marcineski81 Posted December 1, 2013 Author Report Posted December 1, 2013 Moj zetor tez juz swoje lata ma 89 r produkcji i tak jak mówisz przyczepy podnosi szybko bez gazu tez myslałem o tym rozdzielaczu bo widziałem ze są o roznej przepustowosci oleju Quote
Mikruss Posted December 1, 2013 Report Posted December 1, 2013 u mnie tur też za szybko w innym ciągniku nie podnosi, na to składają się takie czynniki jak jeszcze rozdzielacz i węże hydrauliczne. U mnie są o dość małym przekroju ale jakoś nie przejmuję się tym bo i tak podnosi ok 1500 kg więc nic z tym nie robię Quote
marcineski81 Posted December 15, 2013 Author Report Posted December 15, 2013 witam podłaczyłem węże z zetora do mtz 82 tur śmiga bardzo żwawo czyli pompa w zetku ma dosyc nie wymieniana od nowosci rok zetora 89 i teraz niewiem kupic nową wzmacnianą czy przystawke z pompa na przekaznik Quote
Robert ;-) Posted December 15, 2013 Report Posted December 15, 2013 Ja jak miał bym możliwość to kupił bym pompę na wałek od cyklopa itp.trzeba niby osobny zbiornik na olej ale wydajność jest o niebo lepsza;] ja też borykam się z takim problemem w c360 wymieniłem już zawór przy pompie i olej na nowy mam rozdzielacz po regeneracji [pompy nie ruszałem ponieważ podnośnik działa super]ale nie sprawdziłem z braku czasu czy działa;[ Quote
marcineski81 Posted December 15, 2013 Author Report Posted December 15, 2013 wiem ze taka przystawka to niema porównania tylko koszt spory ok 1000zl ale jak mam wydac na pompe zetoroską w granicach 400zł lub wiecej to wole dołozyc zamontowac przystawke Quote
Robert ;-) Posted December 15, 2013 Report Posted December 15, 2013 I właśnie dlatego kupiłem zawór i będę kombinował dalej mam niby nową pompę z czasów prl ale nie ma sensu jej zakładać skoro bele na szpili podnosi szybko;] ale przystawka to dobry wybór choć drogi w zakupie na pewno ułatwi prace;] Quote
Recommended Posts