Jump to content

Recommended Posts

Posted
Pewnie że jest. Chodzi mi o przeciek wewnątrz hydraulika. Np wypłukany zawór przelewowy przy pompie, lub śmieć pod zaworem przy rozdzielaczy, nieszczelna tulejka centrująca talerza lub plecaka. W takich przypadkach hydraulika nie osiąga nominalnego ciśnienia na wolnych obrotach.
Posted
A może to tylko kwestia oleju? Dawno go wymieniałeś? Jakiej jest jakości? Teraz zimniej jest to jak olej w hydraulice masz słaby to zgęstniał i dlatego wolno podnosi. W turach 3-sekcyjnych często się tak dzieje. Kolega który miał koparkę mówił mi że on zmieniał olej przed każdą zimą bo na tym co latem lał też wolno podnosiło i na odwrót. Pozdrawiam :)
Posted

Myslałem też o przeróbce z przystawką z pompą na przekażnik mam cos takiego na c 330 i smiga tur całkiem niezle duzo szybciej jak na zetorze

Olej to odpada wymieniłem na olej rzadszy on wolno chodzi czy rozgrzany w robocie czy nie jest podobnie

Posted
W zetorze z rzadszym olejem trochę trudna sprawa bo jest wspólny z skrzynią. Ale osobna pompa do zasilania tura jest dobrym pomysłem. Tyle że jeżeli tur wcześniej chodził dobrze a teraz dziaduje to znaczy że coś się dzieje w układzie. Na tym skupił bym się pierwsze.
Posted

sprawdź ciśnienia na pompie, do tego jaki masz rozdzielacz od tura??

jak ma wydatek 40L/min. to nic nie zrobisz

Zetor 7211 ma bardzo wydajną pompę, u nas w domu zetorek ma 23 lata, jakieś 7 może 8 tyś mth i pompa od nowości , w przyczepie są tłoki "potrójne" od HL'ki i podnosi to na wolnych obrotach bardzo szybko, w turze są dużo mniejsze tloki także powinien podnosić migiem

Co do ewentualnej wymiany pompy to nie bierz czasem tych wynalazków wzmacnianych tylko oryginalną czeską pompę Zetor

Posted
u mnie tur też za szybko w innym ciągniku nie podnosi, na to składają się takie czynniki jak jeszcze rozdzielacz i węże hydrauliczne. U mnie są o dość małym przekroju ale jakoś nie przejmuję się tym bo i tak podnosi ok 1500 kg więc nic z tym nie robię:)
  • 2 weeks later...
Posted
Ja jak miał bym możliwość to kupił bym pompę na wałek od cyklopa itp.trzeba niby osobny zbiornik na olej ale wydajność jest o niebo lepsza;] ja też borykam się z takim problemem w c360 wymieniłem już zawór przy pompie i olej na nowy mam rozdzielacz po regeneracji [pompy nie ruszałem ponieważ podnośnik działa super]ale nie sprawdziłem z braku czasu czy działa;[
Posted

I właśnie dlatego kupiłem zawór i będę kombinował dalej mam niby nową pompę z czasów prl ale nie ma sensu jej zakładać skoro bele na szpili podnosi szybko;]

ale przystawka to dobry wybór choć drogi w zakupie na pewno ułatwi prace;]