jakuban1 Posted December 2, 2013 Report Posted December 2, 2013 Witam. Mam w planach budowę chlewni i może doradzicie jaką chlewnie najlepiej wybudować i jakie są jej koszty? Quote
SLOWPOCK Posted December 2, 2013 Report Posted December 2, 2013 Jeśli chlewnia z prawdziwego zdarzenia, to murowana:) A jeśli murowana to na betonowej płycie, z odpływami, kanałem na gnojowicę Podaj jakie mniej więcej wymiary Cie interesują, postaramy się pomóc Pozdrawiam Quote
jakuban1 Posted December 2, 2013 Author Report Posted December 2, 2013 agroprojekty.pl/projekt-chlewnia-dla-252-loch-w-cyklu-otwartym-na-rusztach,673,projekt.htmlJeden rolnik z miejscowości ma taką tylko raz większą i na Około 530loch.Takie coś by mnie interesowało na te 500. Quote
SLOWPOCK Posted December 2, 2013 Report Posted December 2, 2013 Same ściany bez okien to jest jakieś 1200 metrów powierzchni:) Chcąc budować go z pustaków ceramicznych, będzie cię to kosztować koło 60 tysięcy, nie licząc robotników. Za wylewkę tej powierzchni o grubości 30 cm, zapłacisz w granicach 13.5 tysiąca zakładając że zapłacisz 220-240 złotych za kubik betonu, tutaj wejdzie Ci ich 58:) Doliczając do tego jeszcze koło 170 tysięcy za konstrukcje dachu, dolicz koszty ogrzewania i wyposażenia:) W trzech stówach powinieneś się zmieścić Quote
jakuban1 Posted December 3, 2013 Author Report Posted December 3, 2013 Sąsiad płacił ponad 2mln za to. Tylko on ta ma wszystko automatyczne(karmienie, czyszczenie) ;PJeszcze myślałbym nad budową kurnika na nioski:agroprojekty.pl/projekt-kurnik-dla-15559-sztuk-brojlerow-kurzych,748,projekt.htmlIle tak około trzeba by mieć pola żeby to wykarmić?I co się bardziej opłaca? Nioski czy na zabicie? Quote
SLOWPOCK Posted December 3, 2013 Report Posted December 3, 2013 Nie liczyłem wyposażenia, zwłaszcza automatycznego:)A Ty chcesz kury mieć czy trzodę chlewną?? Pozdrawiam Quote
jakuban1 Posted December 3, 2013 Author Report Posted December 3, 2013 Właśnie się zastanawiam co się bardziej opłaca. Quote
SLOWPOCK Posted December 3, 2013 Report Posted December 3, 2013 Musisz sobie przekalkulowac gdzie bedziesz mial wiekszy zysk wzgledem wkladu wlasnego Pozdrawiam Quote
jakuban1 Posted December 3, 2013 Author Report Posted December 3, 2013 Myśle że w kurniku:D Policzyłem sobie że jak jedna kura jedno jajo dziennie to ok. 15.000 jajek dziennie razy 0.40 to około 6.000zł dziennie ;OTylko koszty postawienia duże. I jeszcze mam pytanie: Ile bym musiał mieć pola żeby je wykarmić? ;D Quote
SLOWPOCK Posted December 3, 2013 Report Posted December 3, 2013 Nie mozesz liczyc ze kura ci zniesie 1 jajko dziennie bo nawet najbardziej niesne rasy nosza max 240 rocznie wiec niema sily zeby to byli 1 na dzien:) A co do ilisci pola to wiadomo ze im wiecej masz swojego tym Mniej paszy musisz kupic:) Quote
michal9696_96@tlen.pl Posted December 5, 2013 Report Posted December 5, 2013 Jak utrzymywac swinie zeby jak najmniej od nich smierdzialo ? tzn. czy na rusztch czy na sciolce czy sa jescze jakies inne motody ? Quote
Rico Posted December 5, 2013 Report Posted December 5, 2013 na rusztach jak są to gnojowica ciągle jest a z niej jest smród, nawet jak od razu jest odpływ, ja mam ściółkę ze słomy która wciąga wilgoć gnojowicę i nie ma takiego fetoru- wiadomo zawsze jest:) niektórzy używają trocin jako ściółki ale sam nie wiem jak to wychodzi - ja nie stosowałema ze ściółką to wiadomo jest więcej pracy, trzeba wywozić obornik a na rusztach to praktycznie samo ale jak się stawia nowe obory(jak sama nazwa mówi będzie śmierdzieć) to ja bym szedł w stronę nowości, wentylacja zrobi robotę Quote
kubusjettaII Posted December 5, 2013 Report Posted December 5, 2013 śmierdzieć wiadomo zawsze będzie i to raczej nieuniknione. w nowoczesnych oborach jak podpowiada przedmówca-wentylacja, a częsta wymiania ściółki też raczej pomaga ale do tego potrzebna większa ilość zmagazynowanej słomy. Quote
abcnawadniania Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 nowa technologia budowy tuczni , kurników konkurencyjne ceny sgwkonstrukcje.eu/budynki-dla-rolnictwa.html Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted February 7, 2014 Report Posted February 7, 2014 To się zgadza,wentylacja swoją drogą,natomiast charakterystyczny zapach tak czy inaczej będzie się utrzymywał i tego nie da się uniknąć. Wymiana ściółki to dobry pomysł,na pewno pomoże. Quote
Recommended Posts