Jump to content

Recommended Posts

Posted
Jeśli chlewnia z prawdziwego zdarzenia, to murowana:) A jeśli murowana to na betonowej płycie, z odpływami, kanałem na gnojowicę :) Podaj jakie mniej więcej wymiary Cie interesują, postaramy się pomóc :) Pozdrawiam :)
Posted

agroprojekty.pl/projekt-chlewnia-dla-252-loch-w-cyklu-otwartym-na-rusztach,673,projekt.html

Jeden rolnik z miejscowości ma taką tylko raz większą i na Około 530loch.

Takie coś by mnie interesowało na te 500.

Posted
Same ściany bez okien to jest jakieś 1200 metrów powierzchni:) Chcąc budować go z pustaków ceramicznych, będzie cię to kosztować koło 60 tysięcy, nie licząc robotników. Za wylewkę tej powierzchni o grubości 30 cm, zapłacisz w granicach 13.5 tysiąca zakładając że zapłacisz 220-240 złotych za kubik betonu, tutaj wejdzie Ci ich 58:) Doliczając do tego jeszcze koło 170 tysięcy za konstrukcje dachu, dolicz koszty ogrzewania i wyposażenia:) W trzech stówach powinieneś się zmieścić:)
Posted

Sąsiad płacił ponad 2mln za to. Tylko on ta ma wszystko automatyczne(karmienie, czyszczenie) ;P

Jeszcze myślałbym nad budową kurnika na nioski:

agroprojekty.pl/projekt-kurnik-dla-15559-sztuk-brojlerow-kurzych,748,projekt.html

Ile tak około trzeba by mieć pola żeby to wykarmić?:D

I co się bardziej opłaca? Nioski czy na zabicie?

Posted

Myśle że w kurniku:D Policzyłem sobie że jak jedna kura jedno jajo dziennie to ok. 15.000 jajek dziennie razy 0.40 to około 6.000zł dziennie ;O

Tylko koszty postawienia duże. I jeszcze mam pytanie: Ile bym musiał mieć pola żeby je wykarmić? ;D

Posted
Nie mozesz liczyc ze kura ci zniesie 1 jajko dziennie bo nawet najbardziej niesne rasy nosza max 240 rocznie wiec niema sily zeby to byli 1 na dzien:) A co do ilisci pola to wiadomo ze im wiecej masz swojego tym Mniej paszy musisz kupic:)
Posted

na rusztach jak są to gnojowica ciągle jest a z niej jest smród, nawet jak od razu jest odpływ, ja mam ściółkę ze słomy która wciąga wilgoć gnojowicę i nie ma takiego fetoru- wiadomo zawsze jest:) niektórzy używają trocin jako ściółki ale sam nie wiem jak to wychodzi - ja nie stosowałem

a ze ściółką to wiadomo jest więcej pracy, trzeba wywozić obornik a na rusztach to praktycznie samo :) ale jak się stawia nowe obory(jak sama nazwa mówi będzie śmierdzieć) to ja bym szedł w stronę nowości, wentylacja zrobi robotę:)

Posted
śmierdzieć wiadomo zawsze będzie i to raczej nieuniknione. w nowoczesnych oborach jak podpowiada przedmówca-wentylacja, a częsta wymiania ściółki też raczej pomaga ale do tego potrzebna większa ilość zmagazynowanej słomy.
  • 2 months later...