michal9696_96@tlen.pl Posted December 2, 2013 Posted December 2, 2013 Witam mam zamiar wystawic obore na 40 sztuk bydła t.j 20 krow dojnych 10 jalowek i 10 bykow.. posiadam stara obore wiec tam trzymałbym krowy zasuszone i cielaki.. jakie wymiary musi miec taka obora, ile bedzie to kosztowalo ? mysle nad tym aby w tej oborze zastosowac system wolnostanowiskowy czy jakos tak nie wiem jak to sie dokładnie nazywa chodzi o to zeby bydlo luzem chodzi i zeby bydło stalo na gnoju a nie na rusztach.. mam tura wiec z wypychaniem gnoju nie bedzie problemu.. Z gory dzieki za odpowiedzi a i jeszcze zapomnialem zapytac czy moge liczyc na jakies dofinansowanie z UE.. mam ponad 40 lat Quote
íktorn Posted December 3, 2013 Posted December 3, 2013 hm troche dziwny układ obory rozumiem krowy i jałowice ale jesli beda byki to wolnostanowiskowa nie przejdzie. Quote
Rico Posted December 3, 2013 Posted December 3, 2013 mój sąsiad ma też nowe chlewy i zrobił tak: po jednej stronie krówki i cielęta w stanowiskach a po drugiej byki wolno stojące, dwa razy do roku przegania i wywozi turem obornik, mają tylko koryta do wypasu i zagrodzone rtak aby nie wyszły. Quote
michal9696_96@tlen.pl Posted December 3, 2013 Author Posted December 3, 2013 Czemu dziwny układ? Po jednej stronie beda krowy a po drugiej byki i jałówki w oddzielnych zagrodach... Quote
Rico Posted December 3, 2013 Posted December 3, 2013 dobry układ, żadne zwierzę nie dokucza innemu z obcej płci, bo chyba sami wiecie co młode byczki mogą z jałówkami? Quote
michal9696_96@tlen.pl Posted December 5, 2013 Author Posted December 5, 2013 Czemu nikt nie okresla kosztow ? Quote
Recommended Posts