zetek85 Posted December 2, 2013 Report Posted December 2, 2013 Jak myślicie rozrzutnik jedno osiowy jest lepszy od dwu osiowego czy na odwrót? Quote
VoYtek8 Posted December 2, 2013 Report Posted December 2, 2013 Lepszy... Twoje pytanie jest bez sensu. Wszystko zależy od ciągnika i terenu w jakim się pracuje. T-25 czy c330 marnie sobie radzą z rozrzutnikiem dwuosiowym, dwuosiowy jest gorszy na błoto bo "nie słucha się kierowcy' i jak wjedzie w koleiny to jedzie tak jak chce, a nie jak mu ciągnik wskazuje, rozrzutniki dwuosiowe często się potrafią wypiąć, a co się dalej stanie to nich każdy sobie sam doloży, ale dwuosiówka ma większą ładowność, jest wygodniejszy bo nie musisz opierać go na kółku czy nodze. Za to jednosiowym możesz z łatwością manewrować do tyłu, a jak masz dwie osie w tym jedną skrętną to nie jest tak łatwo. Jednak ani dwu ani jedno osiowy nie jest dobry najlepszy jest tandem. Pozdrawiam Quote
grzepaku1 Posted December 2, 2013 Report Posted December 2, 2013 jeśli jest to mały rozrzutnik to jak dla mnie jednoosiowy łatwiej manewrować cofając ,i sporo tańszy w utrzymaniu Quote
*SSaPeRR* Posted December 2, 2013 Report Posted December 2, 2013 Ale chodzi Ci o dwu osiowy ze skrętną przednią osią czy podwoziem typu tandem??Jedno osiowy jest bardziej zwrotny, jeśli jest na wysokich kołach lżej idzie po polu bo im większe- wyższe koła tym łatwiej się toczą. Po tandemie bez zwrotnej osi przy ostrych nawrotach mogą zostawać bruzdy na polu przez co bardziej się narusza wierzchnią warstwę podłoża. Szybciej zużywają się opony. Ale znowu lepiej się spisuje w transporcie bo nie mają tendencji do podskakiwania. A co do ze skrętną przednią osią to wyżej już napisano. Oraz to że ciągnik nie jest nic, a nic dociążony więc możliwy jest poślizg kół... Quote
massay1 Posted December 2, 2013 Report Posted December 2, 2013 Przy jednoosiowym ciągnik jest i tak dociążony tylko do momentu gdy ładunek przesunie się na tył. Polskie jednoosiowe są wywrotne do tego z racji wąskiego rozstawu kół. I faktycznie to rozrzutnik do 330 poza pracą w terenie górzystym. Dwuosiowy ma skomplikowany mechanizm zwrotnicy, niezbyt trwały, wymaga więcej umiejętności w cofaniu i ciężko jest go ciągać w polu. Niezbyt udana konstrukcja. Tandem to głównie rozrzutniki o większym tonażu. Tu już trzeba ciągnik dopasowany do rozrzutnika. Ogólnie do każdej mocy ciągnika jest jakiś rozrzutnik dostępny. Osobiście skupił bym się bardziej na tym w jaki sposób rozrzuca ładunek. Bo to potrafi przysporzyć najwięcej kłopotów. Quote
Rico Posted December 3, 2013 Report Posted December 3, 2013 oba rozrzutniki mają wady i zalety, akurat w moim gospodarstwia doskonale sprawdza się jednoosiowy, fajnie się manewruje do tyłu, jedzie zawsze tam jak traktor ciągnie, mam dwa wałki do rozdrabniania i rozrzucania obornika, ja osobiście polecam jednoosiowy, dwójka natomiast ma ten skręt skomplikowany i często awaryjny a cofanie to już sztuka dla przeciętnego kierowcy Quote
massay1 Posted December 3, 2013 Report Posted December 3, 2013 Szkoda że kolega nie napisał do jakiego ciągnika. Bo jeśli to pięciotonowa maszyna to nie ma sensu zapinać jednoośki do niego. Quote
dominikp64 Posted December 3, 2013 Report Posted December 3, 2013 Na nieduże gospodarstwa szczególnie gdy masz wąskie krótkie pola to tylko jednoosiowe rozrzutniki - dużo łatwiej i wygodniej się nimi manewruje. Quote
kubusjettaII Posted December 3, 2013 Report Posted December 3, 2013 akurat sam posiadam dwu osiowy ale zgadzam się że jednoosiowy posiada więcej plusów jak lepsze manewrowanie przy czym jak napisał @kwiato5 wszystko zależy od umiejętności traktorzysty, lepiej dociąża traktor, nie trzeba się martwić o cztery opony a tylko o dwie do jedno i dwu osiowego można dorobić nadstawki i wykorzystać jako przyczepę objętościową np. do kukurydzy z tym że wszelkie odpięcia dwuosiowego nie są tak uciążliwe bo nie trzeba za każdym razem kółka podporowego ruszać. a co do wypinania VoYtek to też tego skosztowałem ale sworzeń zaczepu z zabezpieczeniem rozwiązuje sprawę Quote
VoYtek8 Posted December 5, 2013 Report Posted December 5, 2013 To jak na ten ciągnik to jednosiowy Polski rozrzutnik to jest świat i ludzie. Pozdrawiam Quote
adam1208 Posted December 5, 2013 Report Posted December 5, 2013 Też bym wybrał jednoosiowy na Twoim miejscu . Pozdro. Quote
izydor6280 Posted December 6, 2013 Report Posted December 6, 2013 jesli masz kola 14.9/28 mysle ze spokojnie poradzilby sobie z 6 na tandemie, wszystko zalezy od warunkow na polu Quote
massay1 Posted December 6, 2013 Report Posted December 6, 2013 E no niecałe 50 koni i około trzy tony masy własnej ciągnika z 6-cioma tonami obornika plus masa rozrzutnika? To masa bliska maksymalnemu uciągowi tego ciągnika na asfalcie. Przecież taki rozrzutnik to już do 4-5 tonowego ciągnika z 80 koniami pod maską. Na moje oko to jednoosiowy. W każdych warunkach powinien sobie poradzić. Quote
izydor6280 Posted December 6, 2013 Report Posted December 6, 2013 ludzie ciagaja 60 czy 3p, wiec dlaczego 35 mialby nie dac radywidzialem na YT MF'a z 6t jednoosiowka, tylko jak napisalem kola 28 calaludzie potrafia zpiac T088 z 7211, to dopiero przesada Quote
VoYtek8 Posted December 6, 2013 Report Posted December 6, 2013 Wiesz no awaryjnie czasem można zapiąć do 3512 taki duzy rozrzutnik jednak na dłuższą metę to rozwiązanie jest złe bo ciągnik się bardzo forsuje, już nie mówiąc o tym że bardzo łatwo mozna się zakopać. Pozdrawiam Quote
Tofik Posted December 6, 2013 Report Posted December 6, 2013 Mf jak najbardziej pójdzie z dwu osiowym z tym że zależy jakie kto ma pola bo na miękkim lub górzystym to przy pełnym rozrzutniku to masakra lepiej np jechać 2 razy a załadować po 3/4 i nie będzie problemu:) Pozdrawiam Quote
tomaszzimian Posted December 6, 2013 Report Posted December 6, 2013 Obojętnie do jakiego ciągnika najlepszy jest jedno ośowy jest lepiej nim manewrowaćPozdrawiam Quote
massay1 Posted December 6, 2013 Report Posted December 6, 2013 Przez pojęcie maszyna przystosowana do tego czy tamtego ciągnika należy rozumieć że praktycznie w każdych warunkach jest wstanie z nią pracować. A nie bo widziałem czy słyszałem a było sucho, było twardo i pewnie jeszcze wyasfaltowane. Dla tego jak wspomniałem rozrzutnik 6 ton do ciągnika najmniej 80 koni o o masie przynajmniej czterech. A i tak będzie miał ciężko. Jednoosiowy powstał do takiego ciągnika jak 60-ka a nie raz zdarzało się zakopać. Wystarczyła niewielka dziura, resztka ładunku za osią i leżysz. O sześciu tonach nawet nie ma co dyskutować. Quote
zetek85 Posted December 6, 2013 Author Report Posted December 6, 2013 mój znajomy ma zetora jakiegos 80 cos koni i nie wie czy se kupic rozrzutnik 6 tonowy czy 8 nowy czy używany? zetek ma przedni napęd.Obornik wozi na jesień i na wiosnę.Zasuwa nie jest mu potrzebna. Quote
VoYtek8 Posted December 6, 2013 Report Posted December 6, 2013 Dowiedz się dokładnie o model tego Zetora, ale w ciemno mówię że do ciągnika 80 konnego to 6 tonowy rozrzutnik będzie dobry. Pozdrawiam Quote
zetek85 Posted December 8, 2013 Author Report Posted December 8, 2013 ciągnik to zetor 8540 ale on chce 8 tonowy Quote
marcineski81 Posted December 15, 2013 Report Posted December 15, 2013 proponuje tandem mam 6 ton polski ciagałem go kiedys ursusem 4011 lzej szedł jak z rozrzutnikiem na jednej osi Quote
Recommended Posts