Miki Posted December 5, 2013 Report Posted December 5, 2013 Koledzy tak jak w temacie proszę o opinie ww. ładowarki teleskopowej. Szukałem czegoś małego, taniego, z napędem mechanicznym i znalazłem ten model Manitou i tu pytanie czy ktoś z Was miał okazje użytkować? Egzemplarz, który mam na oku jest w troche gorszym stanie. Quote
Tofik Posted December 7, 2013 Report Posted December 7, 2013 Ja z taką ładowarka spotkałem się na złomie jak gość przestawiał samochody:)Co do samej ładowarki to jest to dobra rzecz bo ma napęd na 4 kola i udźwig ze 2,5t(dokładnie nie wiem) wysięgnik też ponad 5m Duże kola nie jak przy zwykłym widlaku więc maszyna nie powinna sie zagrzebać poza tym napęd na 4 kola na pewno jest plusem, silnik też jest spory bo czterocylindrowy co do mocy to nie wiem ale napewno sporo. A do jakich celów chcesz zakupić taką maszynkę Pozdrawiam Quote
Miki Posted December 7, 2013 Author Report Posted December 7, 2013 Silnik ma ok. 80KM, wysięg to +/- 6m, udźwig 2,6t. Mam 15ha z tego 10ha łąk, hoduje byki opasowe i ładowarla teleskopowa była by dla mnie duuuużym ułatwieniem np. choćby w samej zwózce i układania brogów bo turem nie sięgne tak wysoko jak ramieniem ładowarki. Quote
VoYtek8 Posted December 7, 2013 Report Posted December 7, 2013 Wiesz takie ładowarki w Polsce to jednak jeszcze rzadkośc dlatego więc ciężko jest zaczerpnąć opinii na ich temat w szerszych kręgach. Manitou to renomowana firma jeśli chodzi o produkcję ładowarek i robią naprawdę solidne sprzęty. Jak masz na czym tą ładowarką pracować to na pewno będzie sie spisywala lepiej niż ciągnik z turem bo ma większy udźwig i wysięgnik. Pozdrawiam Quote
Tofik Posted December 7, 2013 Report Posted December 7, 2013 Znakiem tego bez wątpienia by ci się taka maszyna przydała. Najważniejsze żeby stan był nie najgorszy bo nie wiem jak z częściami poza tym jak pisałem tylko raz widziałem taką na złomie:) i gość co nią samochody przewoził to szlo mu to bardzo sprawnie więc jakbyś się zdecydował no to w razie jak by ktoś potrzebował pomocy w sprawie takiej ładowarki no to jako że miałbyś już praktykę mógł byś służyć pomocą:)bynajmniej wydaje mi się to lepszym urządzeniem jak wózek widłowy Pozdrawiam Quote
Miki Posted December 7, 2013 Author Report Posted December 7, 2013 Tylko, że do wózka nie zapne przyczepy i nie zaciągne jej na pole, a potem z nią wróce. Wózkiem także nie dam rady podnieść tak wysoko ładunku. Quote
Tofik Posted December 7, 2013 Report Posted December 7, 2013 Dlatego uważam że Manitou było by lepszym rozwiązaniem a jaka cena w ogóle takiej ładowarki? Pozdrawiam Quote
Miki Posted December 7, 2013 Author Report Posted December 7, 2013 Ceny modelu który podałem to tak na alledrogo itp. ok. 40tys. ale ja mam w okolicy niedaleko od osoby prywatnej i po rozmowie powiedział, że opuści cene do 30tys. na początku chciał 35tys. Ale za to ma nowe opony ale farba jest w dużo gorszym stabie i brak osłony silnika ale to wszystko do zrobienia i pomalowania. Quote
Mikruss Posted December 11, 2013 Report Posted December 11, 2013 za 30 tys to sie nie zastanwiaj tylko bierz. Co do Manitou, modele mlt to typowo rolnicze modele. Quote
adamstadnicki90 Posted June 18, 2020 Report Posted June 18, 2020 Na budowie mam od www.merlo.com ładowacze teleskopowe i sprawdzają się. Wymieniałem ze starszych ciągników na ładowarki teleskopowe i to była jedna z moich najlepszych decyzji w ostatnich kilku latach. Quote
Cezary Krzynowski Posted June 23, 2020 Report Posted June 23, 2020 Ja takiego nie mam, ale znajomy pracuje na Manitou MLT 626 i jest zadowolony. Quote
Recommended Posts