Jump to content

Recommended Posts

Posted
Na ten areał to np. Bizon ZO56 albo Fortschritt e512 ale to i tak trosze duże poszukał bym czegoś w starszych Claas'ach albo Massey Ferguson'ach np. MF 187 albo Claas Europa.
Posted
Wszystko pięknie ładnie koleżanko ale 3lata użytkowania to praktycznie nic. Wiadomo, że po pewnym czasie w tak wiekowym kombajnie musi się coś zepsuć albo zużyć, a o części trudno.
Posted

Dlatego najlepiej kupować kombajn który jest dość popularny bo wtedy o części łatwiej bo na szrotach zawsze się coś znajdzie a kupując sprzęt rzadko spotykany no to potem z częściami różnie bywa

Pozdrawiam

Posted
Ja powiem tak: Bizona to Ty nie kupuj bo ja jak żyję nie widziałem Bizona po którym ziarko nie zostawało na polu. Naprawdę u mnie w okolicy miesiąc po żniwach widać że na polu gdzie było koszone Bizonem jest zielono od kiełków zboża, a po zachodnich kombajnach tak nie jest. Wiem że niektórzy po prostu nie potrafią ich dobrze ustawić, ale jednak nawet doświadczeni kombajniści sami mówią że mają z tym problem. Inna sprawa że Bizon jest dośc niewygodny w pracy dla kombajnisty, niby dużego areału nie masz, ale jak na jakiś zarobek pojedziesz i wyjdzie tak że będziesz kosił cały dzień to na pewno odczujesz dyskomfort. Na Twój areał to polecam tak jaki @Miki Fortschritta e512 lub mojego faworyta czyli Classa Senatora. Ten Class jest w miarę tani bo do 20 tyś kupisz egzemplarz w dobrym stanie, pali w granicach normy, jest to Class więc marka sama w sobie, z częściami problemów nie ma, jest wygodny i miło się nim pracuje. U mnie kolega kosi nim co roku i naprawdę go sobie chwali, a sam kosi u siebie spory areał + jeździ całe żniwa po zarobkach. Staraj się szukać kombajnu znanych marek i często spotykanych modeli bo wtedy o częsci będzie łatwiej. Pozdrawiam :)
Posted
na 10 ha masz budżet ograniczony to moim zdaniem najbardziej ekonomiczny będzie bizon z kabiną bo wszystkie części aż po silnik już można kupić na złomie a z biegiem lat będzie więcej, class czy forschritt może byłby lepszy ale części mniej dostępne i droższe ,znajomy miał stary zachodni kombajn chyba international i bardzo go chwalił dopóki się nie zepsuł jak pojechał po części to stwierdził że ceny są nie na jego kieszeń i w sezonie kupił szybko bizona
Posted
Podaj konkretny model... Jednak tak ogólnie mówiąc to JD sa to porządne maszyny tyle że sporo palą no i części do nich są drogie, a kupują używany kombajn musisz się liczyć z tym że czeka cię za jakiś czas kupno tych częsci no i wtedy może kieszeń cie zaboleć. Pozdrawiam :)
Posted

Ale jaki model kolego bo ogólnie to sobie można debatować do śmierci.

@grzepaku1 niesądze, że części do Fortschritt'a są drogie bo znajomy ma i nie są. W Fortschritt'cie jest także mniej pasów paseczków co za tym idzie mniej części, które narażone są na łatwe awarie.

Posted
ja kupilem senatora i chyba bede sie go trzymal bo niewiele mam do koszenia ceny sa przystepne nie zostawia zboza choc ma troszke tych paskow paseczkow czesci sa dostepne tylko zeby jakiegos gruchota nie nabyc bo jak by ne bylo to maszyny z lat 70 tych czesto
Posted
Miki napisałem że części są droższe od bizona a nie drogie , sita przerabiają od bizona i wstawiają do fortschitta nie wiem dlaczego czy są drogie czy niedostępne i takich części napewo jest więcej a nie kupi ich się wszędzie tak jak do kombajnu bizon
Posted
większość ma bizony i części jest mnogo taki kombajn też nie kosztuje majątek a robi swoje, wcale nie jest powiedziane że zostawia, bo jak jest zdrowy i dopilnowany to zrobi dobrze koszenie, - sam chcę kupić a mam tylko 12 ha :)
Posted

@VoYtek8 uzytkujesz taka maszyne, ze wiesz ile spala

u nas juz chyba od 7 lat jest 1042, zadnych wiekszych awarii, kilka lozysk i paskow wymienione, spalanie ok 10l/h,

wczesniej byl 430, kilka lat mielismy problemy, bo lubil sie zapowietrzyc, ale po malej sztuczce ze zbiornikiem przeszlo :)

wiekszych awarii tez nie pamietam

jesli trafisz na zadbana maszyne bedzie latac kilka lat bez wkladu finansowego

Posted
Nie posiadam żadnego kombajnu, ale to co pisałem to jest opinia innych uzytkoników kombajnów tej firmy. Twój egzemplarz jak widac musiałbyć bardzo zadabany w przeszłości żeby teraz nie było awarii. Jednak trzeba pamiętać że każda nawet najwytrwalsza maszyna jaką jest John Deere kiedyś się psuje. Pozdrawiam :)
Posted

voytek u mnie ojciec kosi bizonem 25 lat i zapewniam Cie ze nie ma takiego kombajnu ktory by nie zostawial ziarna na polu - takiego nie ma, ale jak ktos umie ustawic kombajn to nawet za bizonem zle nie wyglada, u mnie jakos na polu sciech nie ma od zboza a baloty slomy nie porastaja, jak to czesto u niektorych bywa.

Nie zebym teraz chwalil polski sprzet ze jakis super jest itp bo sam na ten kombajn nie wsiade ale na 10ha bizon to najtansza i najlepsza opcja bo w byle sklepiku czesci kupi a co do psucia jak sie dba tak sie ma.

Ojca bizon jest z 87 roku, silnik nominal, przez pierwsze 10 lat pracowal w spoldzielni produkcyjnej, w polowie lat 90 tych na zegarze bylo 1100 mth i od tamtego czasu zegar stanal a od 1997 roku kosi u ojca ok 30 ha rocznie i zadnej powaznej awari nie bylo, no moze w tym sezonie chyba najgorsza byla bo kosz satelit w skrzyni poszedl w mak, ale jak na bzonika to naprawde nic.

Posted
Ja wiem dobrze że nie ma kombajnów idelanych i że zawsze znajdzie się uzdolniony i doświadczony kombajnista który ustawi kombajn żeby było dobrze. To zdanie o Bizonach to tylko moja opinia z tego co widzę na okolicznych polach po żniwach. Jak ktoś ma dobrego Bizona to mu gratuluję i w sumie zazdroszczę. Pozdrawiam :)
Posted
A ja dorzucę swoje trzy grosze i zaproponuję Class'a Mercatora :) Od kilku lat taki pracuje u znajomego, w tym roku sam go użytkowałem i uważam że jest wart uwagi i nie kosztuje tragicznie dużo a części nie są problemem :) Pozdrawiam :)