Tofik Posted December 7, 2013 Posted December 7, 2013 Witam mam takie może banalne pytanie ale:Czy na starych fundamentach można postawić nowy budynek bez zgłaszania że coś się buduje:) Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted December 7, 2013 Posted December 7, 2013 To zależy czy na fundamentach po budynku gospodarczym chcesz zbudować dom czy drugi budynek gospodarczy:) Ogólnie budynki gosp. nie wymagają takiego szeregu pozwoleń co domy mieszkalne:) Pozdrawiam Quote
Tofik Posted December 7, 2013 Author Posted December 7, 2013 Chodzi o budynek gospodarczy bo plany itp. kosztują więc jakby na legalu można było jeden rozebrać a drugi postawić na tych samych fundamentach to by parę groszy zaoszczędził Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted December 7, 2013 Posted December 7, 2013 No to jeśli nowy budynek będzie w tych samych wymiarach i kształcie co stary to chyba nie ma żadnych przeciw wskazań Inaczej sprawa miałaby się gdybyś chciał go powiększyć, i musiał przy tym kopać nowe fundamenty:) Pozdrawiam Quote
Tofik Posted December 7, 2013 Author Posted December 7, 2013 Budynek takiej samej wielkości co jest tyle że ściana frontowa była by wyższa żebym mógł np. busem wjechać a co do fundamentu to bym zalał nowy z tego względu że budynek jest z lat 60tych tak że nie wiem jak by ten fundament zniósł nowy budynek ale bynajmniej nic by się nie zmieniło:) Pozdrawiam Quote
Rico Posted December 7, 2013 Posted December 7, 2013 jak wcześniej był zgłoszony to robisz mu remont i nikogo nie musisz informować pozdrawiam Quote
Tofik Posted December 7, 2013 Author Posted December 7, 2013 Budynek jest jak najbardziej zgłoszony bo widziałem na mapkach więc na 100% jest Quote
Rico Posted December 7, 2013 Posted December 7, 2013 no to kupuj materiał na wiosnę i ganiaj z remontem a nikomu i nikogo się nie pytaj, bo wcześniej było tak że jak chcesz coś działać u siebie to sąsiadów musisz informować - teraz na szczęście tak nie ma powodzenia:) Quote
Tofik Posted December 7, 2013 Author Posted December 7, 2013 Sąsiada mam w porządku (choć lubi narzekać na brak kasy nie ważne ile by jej miał zawsze mu mało:)) poza tym on mieszka jakieś 100m odemnie a tak to same pola:) bo do drugich to jeszcze dalej:)a orjętuje sie ktoś jaka jest stawka murarza bo u sąsiada taki jeden morował to brał 250zl dniówkę z tym że było widać że dziadek sie nie opierda.. Pozdrawiam Quote
Rico Posted December 7, 2013 Posted December 7, 2013 jak masz trochę rozeznania to sam to zrobisz, a jak nie to u nas biorą około 9zł m/kw murowania, możesz się targować bo sezon teraz lichy:) pozdrawiamtofikaruis wiem do czego zmierzasz, policz sobie może płyty ogrodzeniowe - taniej wychodzi Quote
Tofik Posted December 7, 2013 Author Posted December 7, 2013 Teraz na pewno nie będę tego robił tylko bliżej lata a o dniówkę to pytam bo nie mam żadnego rozeznania w tej sprawie poza tym muszę pogadać z sąsiadem ile płacił za paletę pustaka i ile tam jest metrów bo w tedy by nie trudno było policzyć ile potrzeba no bo dach to inna historia:) Quote
SLOWPOCK Posted December 7, 2013 Posted December 7, 2013 Kwiato w takim razie macie wyjątkowo niskie ceny za robociznę Mam znajomego ( zawodowego murarza ) który bierze od 15 do 50 złotych bez materiału w zależności z czego muruje Pozdrawiam Quote
Tofik Posted December 7, 2013 Author Posted December 7, 2013 Ten dziadek co murował to miał mieć wszystko pod ręką i zaprawę i pustaki bo jak pomocnik sie nie wyrabiał to dziadek stal i dar sie na pomocnika w niecenzuralnych słowach:)Pozdrawiam Quote
SLOWPOCK Posted December 7, 2013 Posted December 7, 2013 No bo generalnie murarze tak mają Pomocnik się ma wyrabiać a jak nie to zostaje obrzucony epitetami Wiem jak jest bo sam miałem w tym roku ekipę murarską w sąsiedztwie Pozdrawiam Quote
Stiven1983 Posted December 8, 2013 Posted December 8, 2013 Mi się wydaje że mimo iż jest to budynek gospodarczy ti powinno być pozwolenie.SLOWPOCK ma racje musi być IDENTYCZNY jak ten co był. Ale żeby rozwiać niepewności idź do starostwo do wydziału budownictwa i się zapytaj tam siedzą ludzie co się "znają" i ci odpowiedzą na to pytanie. To nic nie kosztuje Quote
Tofik Posted December 8, 2013 Author Posted December 8, 2013 Hehe tyle to ja wiem że jak pójdę to się dowiem:) Pytanie wynikło z tego że może ktoś coś podobnego robił i wie jak to jest:) Pozdrawiam Quote
Rico Posted December 8, 2013 Posted December 8, 2013 tofikarius - jak stawiasz na starych fundamentach to nic tylko działaj dalej bo to nic innego jak remont:) no chyba że stawiasz więcej, ale do tematu rób swoje jak zaplanowałeś, ja też tak zrobiłem. Ale będę stawiał wiatę pod maszyny i będę musiał robić plany, bo wcześniej była wiata drewniana bez fundamentów i tera na budynek murowany muszę zrobić Quote
Tofik Posted December 8, 2013 Author Posted December 8, 2013 Bo z tego co sie orientuje to na budynek co ma fundament musi być plan itd a wiata to inna sprawa bo można zalać tregry jako filary połączyć górą i przykryć blachą a żeby nie było centralnie na powietrzu to można obstawić plotkami ogrodzeniowymi i nikomu nie będzie przeszkadzać a w razie czego zawsze można rozebrać gdyby np. miało się fundusz na postawienie solidnego budynku:) Pozdrawiam Quote
Recommended Posts