Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ostatno jak wiadomo nudząc się zimą i rozmyślając postanowiłem zakupić sprzęt do malowania ale kompletnie się na tym nie znam dlatego chciałbym się zapytać jaki kompresor i pistolet wybrać? Chciałbym się także dowiedzieć jakich farb używać?
Posted

Ja tam kupiłem zwykły zestaw za jakieś grosze z allegro , był w tym pistolet do malowania , przewód , pistolet do pompowania , ropownica itp.

Odmalowałem sam całego T25 , pomalowałem też zderzak w samochodzie i nie narzekam .

Mam dobrą spręzarke , ustawiam na reduktorze 5,5 i maluje mi się dobrze tylko trzeba szybko ręką machać.

Posted
Ja z tego co się orientuje to najlepsze kompresory produkuje Bass. Tyle że jak chcesz coś malować na poważnie to kompresor musi byc minimum 100 l bo mniejszym to nie robota. Ogólnie to podstawą jest żeby takich rzeczy nie kupować w jakiś marketach itd. tylko w profesjonalnych sklepach gdzie sprzedawca wie co sprzedaje, tam Ci powinni doradzić najlepiej. Dokładnie nie wiem, ale chyba przy nowym kompresorze dają w zestawie ropownik, pistolet itd. wystarczy że dokupisz sobie dłuższy przewód i masz sprzęt praktycznie do wszystkiego. Kompresor 100 l tej firmy to koszt ponad 1000zł więc cena przystępna raczej. Pozdrawiam :)
Posted
Również polecam kompresor firmy Bass:) Natomiast jeśli chodzi o pistolet lakierniczy, to warto wydać na niego więcej niż 100 z Castoramie i kupić Sico albo DeVilbiss:) Używam pistoletu tego drugiego producenta i na prawdę jestem z niego zadowolony :) Pozdrawiam :)
Posted
Nie wiem czy 50l taka jak na zdjęciu nie będzie za mała. Wszystko zależy od tego do czego będziesz ją używał no bo jak włączysz ją dwa razy w roku żeby koło w ciągnik czy w przyczepie napompować to praktycznie każda się nada, ale jak będziesz sporo nią malował to lepiej żeby była większa. Pozdrawiam :)
Posted

Ja mam kompresor firmy armen amren czy jakoś tak nie pamiętam dokładnie jutro to sprawdze. Dwutłokowy, zbiornik 200l.

Znajomy kupił go po dawnym pgr a w tym roku mi odsprzedał . Konkretny sprzęt. Rok prod chyba 1989 ..

Ja wychodze z założenia że jak coś kupić żeby posłużyło to raz a porządną maszyne kupić a ten BASS to made in china.

Posted
Akurat Bass jest zdaje się niemiecki (choć mogę się mylić) chyba że na jakąś podróbkę trafiłeś. Kolega pracuje w warsztacie blacharsko-lakierniczym, tam używają tylko kompresorów tej firmy i jakoś nikt nie narzeka że "chińszczyzna" :) Pozdrawiam:)
Posted
Nie no Panowie ja tam go chce wykorzystywać np. do okazyjnych renowacji maszyn malowania przyczep itp. Dlatego wydaje mi się, że taki o poj. 50l w zupełności starczy. Teraz szukam jeszcze zestawu kluczy dobrej firmy ale nie wiem bo każdy chwali swoje.
Posted

Jak nasadowe to polecam http://allegro.pl/zestaw-narzedziowy-yt-1268-yt-0400-yato-kepno-i3696250606.html . Mam go od roku.

Z płasko - oczkowych polecam klucze Coval bo mam ich kilka i są super. Zestaw 6-32 z allegro za 120zł też mam i narazie żaden nie pękł.

Co do tego kompresora jak ma chodzić sporadycznie i ma być tanio to wystaczy Ci ten BASS jak już koledzy doradzają :) http://allegro.pl/sprezarka-kompresor-100l-2-tloki-1-5kw-bass-polska-i3771088132.html Ciśnienie robocze 8bar , wydajność powietrza 390l pozwoli Ci korzystać z klucza pneumatycznego. Pozdro.

Posted
Jeśli chodzi o klucze nasadkowe to zdecyduje się na Yato tak jak właśnie podałeś, a na płaskie chyba też z Yato. Panowie chce samodzielnie wykonać stoły warsztatowe drewniane ale nie wiem jakiego drzewa użyć. Macie jeszcze wskazówki w co doposażyć warsztat i jakich rozmiarów powinien być? Chcę postawić prosty nowy warsztat z gorzewaniem, kanałem i porządnym oświetleniem.
Posted
Klucze to kupuj drogie bo im droższe tym lepsze. U mnie kiedyś był zestaw tanich kluczy i gdy demontowałem Lublinka to połowa się połamała... Najllepsze firmy to Coval, Yato i ja mam Kuźnie i nawet są dobre. Jednak niezniszczalne są te stare klucze no name co mi jeszcze po dziadku zostały. Co do stołu to zrób może konstrukcję z kątownika albo z profilu to stół będzie stabilniejszy i praktycznie wieczny. Pomalujesz raz na 20lat i będzie stal, a drewno to Ci sie zaraz rozeschnie, robaki powłażą itd. Na blaty daj najzwyklejsze deski. Pozdrawiam :)
Posted
Fach zrob jak mowi Wojtek z katownika, np 8 :) Ja do listy nasadek nic nie dorzuce, natomiast przestrzegam przed nasadkami firmy Stanley;) Co prawda firma nie jest doszczetnie tandetna ale z doswiadczenia wiem ze grzechotki sa slabe i nie polecam takiego zestawu ;) Pozdrawiam :)
Posted
W sumie fakt ale jest jedna rzecz, która mnie denerwuje w metalowych stołach, a mianowicie strasznie sprężynują gdy używa się na niech młotka. Mam już małą wiertarkę stołową zakupioną od znajomego jakaś PRL'owska. Nie wiem jakie imadło kupić, a powiem, że często spawam ale wymiana spawarki też się szykuje...
Posted
Imadło kupuj jakieś stare, nie nowe bo kolega kupił nowe wkręcił coś i jak on to powiedział "poszło w pi**u" , a ja mam jakieś stare imadło co niewiadomo ile już lat ma i pewnie mnie jeszcze przeżyje. Pozdrawiam :)
Posted
Mam jeszcze pytanie czy w garażu da się zrobić ogrzewanie podłogowe? Wiadomo, że nacisk na podłoge będzie duży i chodzi mi o to czy nie pomiażdże rurek.