Jump to content

Recommended Posts

Posted

Właśnie będę rozrzucał obornik na ple i będę go kupował.

Jak kształtuje się cena obornika?

Mi rolnik ze sąsiedniej wsi zawołał 30zł za tonę, bez załadunku czyli sam muszę z cyklopem pojechać i z pryzmy sobie ładować. Cena przy założeniu że wezmę 100 ton. Obornik jest świeży głównie świński z domieszką bydlęcego.

Posted
Jak dla mnie to cena jest trochę za wysoka bo to świński obornik który jest najsłabszy jakościowo. Myślę że 25zł za tonę byłoby ok, ale gospodarz może nie opuścić ceny. Pozdrawiam :)
Posted
No właśnie, a załadunek przy dzisiejszych cenach ropy kosztuje sporo, a obornik spod krów jest najlepszy, więc ta cena jest normalna, ale świńskiego trzeba nasypać naprawdę dużo żeby efekt był wyraźnie widoczny. Pozdrawiam :)
Posted
Mówią że roczna dawka powinna wynosić 40 t/ha, ale jak dla mnie to jest za dużo i trochę ponad 30 to świat i ludzie, a reszte niedoboru składników odżywczych w glebie można zastąpić nawozami sztucznymi. Pozdrawiam :)
Posted
Nie jestem ekspertem i zastanawia Mnie to bo np. jeden z moich dalszych sasiadow, wiekszosc pola nawozi sztucznie. Ma tylko dwie krowy i 5 swinek a taka ilosc inwentarzu nie jest w stanie wyprodukowac obornika na 6ha ziemi:) Jest mozliwe zeby samo sztuczne naworzenie wystarczylo zeby plan byl przynajmniej przecietny?? Pozdrawiam :)
Posted
Nawozy sztuczne są bardzo wartościowe, jedyna ich wada i to dośc drastyczna to cena, a poza tym to są bardzo dobre i dzięki nim właśnie możesz osiągać świetne rezultaty w plonach bo możesz naprawdę precyzyjnie zastosować dany pierwiastek np. fosfor czy potas na polu. Jednak moje zdanie jest takie że azotu dostarcza najlepiej obornik. Pozdrawiam :)
Posted
Musze sobie jakos zorganizowac bo puki co bede obornik czesciowo kupowal a czesciowo odbieral ze stadniny koni:) Mysle ze mieszanka obornika konskiego z krowim bedzie dobra na moja ziemie :) Pozdrawiam :)
Posted
Żaden nawóz sztuczny nie zastąpi dobrej jakości obornika. Tu nie chodzi o same składniki ale tworzenie próchnicy w glebie i rozwój mikroflory bakteryjnej - czego nawozy nie są w stanie wykonać a nawet działają negatywnie.
Posted
Ziemia na której chcę ten obornika przerzucić to nie widziała obornika z 30 lat. U nas trudno jest kupić obornik tak więc cena się utrzymuje. Generalnie chcę to 100 ton przerzucić na 3 ha. 50 ton na 1 najsłabszy hektar reszta ile zostanie na pozostały obszar.
Posted

Ja ostatnio kupowałem obornik ale z usługą rozrzucenia. 30t 2500pln.

Drogo tyle że nic mnie nie obchodziło.

Poza tym mam 14ha i zero produkcji zwierzęcej stosuje sama nawozy sztuczne poza uprawami kilkuletnimi.

Posted

No według mnie to cena Stiven1983 2500zł/30 t jest niska. Bo przecież to wychodzi ok 83zł/t. W tym cena obornika (25-30 zł/t), czyli załadunek, dojazd do pola i rozrzucenie to tylko nieco ponad 50 zł/t. Według mnie w miarę przystępna cena.

Pozdrawiam

Posted

Ziemia na której chcę ten obornika przerzucić to nie widziała obornika z 30 lat. U nas trudno jest kupić obornik tak więc cena się utrzymuje. Generalnie chcę to 100 ton przerzucić na 3 ha. 50 ton na 1 najsłabszy hektar reszta ile zostanie na pozostały obszar.

Im słabsza ziemia tym mniej substancji odżywczych z obornika jest w stanie zatrzymać gdyż posiada mniejszy kompleks sorpcyjny. Wymycie składników pokarmowych spowoduje pogorszenie stosunku C do N w oborniku i efekt będzie odwrotny do spodziewanego. Daj więcej obornika na ziemi lepszej i mniej na słabszej.

Co do ceny obornika kiedyś do wyceny i kalkulacji produktów nierynkowych takich jak obornik stosowało się jednostki zbożowe. Wartość dt obornika była wyceniana jako wartość 1/10 dt żyta. Pozdrawiam!

Posted

U mnie tak samo jak u kolegi wyżej. Nie ma od kogo kupić, a nawet jakby było to w okolicy by nie miał kto, bo każdemu wystarcza.

A co do stosowania obornika i nawozów sztucznych to uważam, że nawozy to uzupełnienie obornika i dobrego zmianowania. Ja na te pola na które wywożę obornik to jeszcze obsiewam gorczycą na poplon.

Posted
A u mnie w okolicy to obornika nie kupisz bo mało hodowców, a ziemia słaba[każdy swoje nawozi] więc nie ma od kogo kupić ale cena za rozrzutnik czarna białostocka 1 osiowy to 100zł i sam ładujesz, a te stosowanie poplonów to nie zły pomysł;]
Posted
poplony,sianie koniczyny razem ze zbożem wiosną, motylkowe - te uprawy naturalnie zwiększają zawartość azotu w polu a co za tym idzie i plon, u nas też słabo z kupnem obornika, każdy na swój pożytek stosuje. Widziałem jak jeszcze wożą odpady z oczyszczalni ścieków na pole i do tego dopłacają, a to dopiero ma azotu:)
Posted
robisz badania gleby i na podstawie tego przywożą ci ten odpad, dostajesz dokument uprawniający cię do wyworzenia na swoje pole tak więc mogą życzliwi dzwonić, u nas często stasują coś takiego. Przywożą w stanie suchym czyli takiego torfu, posypywane jest to wapnem, i w takim stanie ten zapach nie jest taki intensywny :)