anesia Posted December 12, 2013 Report Posted December 12, 2013 oj nie wiem czy nie da rady?obornika może nie,ale gnojówkę wywożą na łąki nawet o tej porze Quote
Rico Posted December 12, 2013 Report Posted December 12, 2013 ja wiem tylko tyle (może to śmieszne ale dziadek mówił że po wszystkich świętych pole ma odpoczywać) Quote
kubusjettaII Posted December 12, 2013 Report Posted December 12, 2013 ja znowu słyszałem od starszych ludzi: "kto w adwencie ziemię pruje, ziemia siedem lat choruje" nie wiem jak to jest ale staram się tego trzymać. Quote
pablos Posted December 13, 2013 Report Posted December 13, 2013 witam , w mojej okolicy jakby dobrze poszukać to myślę że znalazł by się obornik może nie za darmo ale za wywózjeden rozrzutnik dla właściciela drugi dla siebie , apropos wywozu gnojowicy to niestety ale muszę przyznać że zbiorniki stoją puste a rolnicy wylewają gnojowicę na łąki i pastwiska ! Quote
Rico Posted December 15, 2013 Report Posted December 15, 2013 ceny to różnie zależy od okręgu w jakim się znajdujesz, wcześniej liczyli wg cen nawozów sztucznych, wiadomo że nie po takiej cenie ale jakiś procent wartości sztucznego. Quote
Konik Posted February 22, 2014 Report Posted February 22, 2014 Witam wystarczy wpisać na portalach z ogłoszeniami słowo obornik od razu pokarze się sporo ogłoszeń typu oddam obornik spod koni za darmo lub zamienię za słomę siano itp. Quote
rafaello3 Posted February 24, 2014 Report Posted February 24, 2014 Ziemia na której chcę ten obornika przerzucić to nie widziała obornika z 30 lat. U nas trudno jest kupić obornik tak więc cena się utrzymuje. Generalnie chcę to 100 ton przerzucić na 3 ha. 50 ton na 1 najsłabszy hektar reszta ile zostanie na pozostały obszar. Im słabsza ziemia tym mniej substancji odżywczych z obornika jest w stanie zatrzymać gdyż posiada mniejszy kompleks sorpcyjny. Wymycie składników pokarmowych spowoduje pogorszenie stosunku C do N w oborniku i efekt będzie odwrotny do spodziewanego. Daj więcej obornika na ziemi lepszej i mniej na słabszej.Co do ceny obornika kiedyś do wyceny i kalkulacji produktów nierynkowych takich jak obornik stosowało się jednostki zbożowe. Wartość dt obornika była wyceniana jako wartość 1/10 dt żyta. Pozdrawiam!Kolego ta Twoja wiedza jest książkowa czy wynika z praktyki ???.Bo ja mam piachy 5 i sporo 6 klasy i stosowanie obornika ugnitego daje bardzo dobre efekty .Stosuję ten obornik w dawkach minimum 30 t na /ha.A pod ziemniaki jadalne więcej, ponieważ nie stosuję nawozów .Pod kukurydzę stosuję również większe dawki obornika ,jak wyżej wspomniane i efekt jest wyśmienity . Quote
romanewas Posted June 21, 2014 Report Posted June 21, 2014 Mam pytanie do kolegów - czy ktoś może stosuje obornik granulowany?? Tam gdzie chcę zastosować obornik niestety nie ma w ogóle dostępu do niego i nie mam za bardzo alternatyw... Quote
Andrew Posted July 2, 2014 Report Posted July 2, 2014 Ja nie mam dostępu na takiej ilości obornika, jaką bym chciał. Przetestowałem oborniki granulowane i nic nie dały. Teraz kupuję Humus Active w 1000l paletopojemnikach. Coś jak Rosahumus tylko lepsze bo od razu ma mikroorganizmy i co najważniejsze polskie. Już baniak 2L ma tyle próchnicy, kwasów humusowych i pozytywnych mikroorganizmów ile zawiera kilka ton obornika. Zastosowane po żniwach rozkłada szczątki pożniwne więc nic się nie zmarnuje. Poza tym zatrzymuje wodę i nawozy w ziemi- nie ma ryzyka ze po pierwszej ulewie wszystko popłynie w p...Kupuję w hurtowni a ostatnio przy większej ilości zadzwoniłem do producenta (dane z opakowania) i dogadałem się na zakup bezpośredni. Zapłaciłem sporo taniej niż przez hurtownię- ci to jednak trzepią kasę Teraz mają promocję- 50% ceny- idę o zakład że hurtownia też bierze w promocji a sprzedaje i tak po starej cenie. Polska rzeczywistość... Quote
garzew Posted July 6, 2014 Report Posted July 6, 2014 Nigdy nie stosowałem granulowanego obornika, przy dużych areałach jest on praktycznie nieopłacalny, ziemię zawsze nawożę zwykłym obornikiem z hodowli bydła Quote
karp00 Posted January 26, 2015 Report Posted January 26, 2015 Jeśli szukacie dobrego końskiego obornika w okolicach Wrocławia to chętnie podejmę współpracę Quote
Recommended Posts