NOWA5555 Posted December 10, 2013 Report Posted December 10, 2013 Witajcie,W tematach rolniczych jestem zielona jak szczypiorek na wiosnę, więc z góry uprzedzam że będę zadawać podstawowe pytania.Chcę kupić małe gospodarstwo, niecałe 14 ha. Ziemia słabej klasy IV, V i trochę VI. Chcę uprawiać warzywa. Czy na takiej ziemi coś mi wyrośnie? Wiem jakie zboża można siać na poszczególnych klasach ale nie mam info dot warzyw. Czy ktoś mi pomoże? Quote
Łosiek Posted December 10, 2013 Report Posted December 10, 2013 zależy od tego czy ma to być gospodarstwo ekologiczne? Quote
NOWA5555 Posted December 10, 2013 Author Report Posted December 10, 2013 Tak, o takim myślałam.Wiem, że zadaje pytanie podstawowe ale to jest jedyne forum na którym zauważyłam że takie można zadawać Właściwie dobrze byłoby znać odpowiedź na to pytanie biorąc pod uwagę gospodarstwo ekologiczne ale również zwykłe, nieekologiczne... Quote
Robert ;-) Posted December 10, 2013 Report Posted December 10, 2013 Witaj na takiej słabej ziemi ciężko ci będzie uzyskać dobry plon ze zboża zaśílanymí nawozami sztucznymi:( a co dopiero zażywa i to eko moim zdaniem to zasłaba klasa ziemi jak by to była 3 klasa i w dobrej kulturze utrzymana to zażywa rosły by ci jak na drożdżach:) a tak poza nawiasem nie na głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi pozdrawiam Quote
NOWA5555 Posted December 10, 2013 Author Report Posted December 10, 2013 Bardzo dziękuję za informację! Czy jest możliwa poprawa jakości ziemi tej klasy tak żeby warzywa jednak dawały sensowny plon? Co trzeba zrobić?Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted December 10, 2013 Report Posted December 10, 2013 Nie ma na to rady. Żadna ilość nawozu nie poprawi jakości tej gleby żeby uprawa warzyw miała tam sens, to jest piach i tyle na VI klasie to conajwyżej żyto może rosnąć i to marne, na V jest lepiej, ale też warzywka nie uhodujesz z dobrym plonem. Może na IV klasie byłby jakiś sens bo ziemniaki czy cebula pewnie by rosły, ale takie ziemie ogólnie to nadają się conajwyżej pod uprawę zbóż. Żeby uprawa warzyw była opłacalna to musi być conajmiej III klasa. Pozdrawiam Quote
NOWA5555 Posted December 10, 2013 Author Report Posted December 10, 2013 Dzięki!Czyli na takiej ziemi to tylko hodowla zwierząt, bo na zbożu za wiele nie zarobię? Quote
VoYtek8 Posted December 10, 2013 Report Posted December 10, 2013 Zboże to pojęcie ogólne... Na rzepaku, pszenicy czy kukurydzy da się zarobić faktycznie, ale z uprawy żyta czy owsa ciężko jest wyciągnąć przyzwoity zysk. Zwierzęta to przy takich glebach najlepszy pomysł bo zboża i wszsytkie inne plony mozna przeznaczyć na opas. Tyle że ze zbożem trochę zysk pewniejszy bo niestety jak sie ma małe byki czy świnie to ciężko przewidzieć czy na koniec hodowli nie okaże się że dołożyło się do tego interesu. Pozdrawiam Quote
garzew Posted December 10, 2013 Report Posted December 10, 2013 W sprawie głównego pytania to uprawa warzyw na tak słabych glebach będzie bardzo nieopłacalna i trudna. Mimo największych starań nigdy nie uzyskasz tak pięknych i dobrze wyrośniętych warzyw jak na żyznych dobrych glebach. Możesz zapomnieć o towarowej produkcji. Quote
Rico Posted December 11, 2013 Report Posted December 11, 2013 na takich glebach siej to co mało wymaga z ziemi np: pieluszkę, proso, gorczycę, grykę, te nasiona dosyć są drogi i możesz spróbować Quote
SLOWPOCK Posted December 11, 2013 Report Posted December 11, 2013 A kto powiedział że musi to być tylko uprawa gruntowa?? Jeśli postawisz sobie tunele, i będziesz uprawiała pomidory lub ogórki w pierścieniach wtedy klasa ziemi niema znaczenia bo mieszankę przygotowujesz sobie sama a wszystko i tak stoi na włókninie Wiec nie do końca taka nie opłacalna:) Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted December 11, 2013 Report Posted December 11, 2013 14 ha to nie jest wcale malo z warzyw ciezko bedzie na takiej klasie jednak nie mowimy kategorycznie nie, zacznij od tego czym ty bedziesz chciala to obrobic, jaki park maszynowy bedzie ci potrzebny ja na twoim miwjscu zaczal bym od uprawy zboz i z biegiem czasu sie rozwial pozdrawiam Quote
NOWA5555 Posted December 13, 2013 Author Report Posted December 13, 2013 Witam,Czy Kolega mógłby bliżej wyjaśnić co to znaczy "uprawiała pomidory lub ogórki w pierścieniach" oraz "wszystko i tak stoi na włókninie"?Albo chociaż dać wskazówkę gdzie w necie mogę na ten temat doczytać?Nie znam tych pojęć a chciałabym zrozumieć. Z góry dziękuję!Pytanie było do SLOWPOCK-a:)Witam,Czy Kolega mógłby bliżej wyjaśnić co to znaczy "uprawiała pomidory lub ogórki w pierścieniach" oraz "wszystko i tak stoi na włókninie"?Albo chociaż dać wskazówkę gdzie w necie mogę na ten temat doczytać?Nie znam tych pojęć a chciałabym zrozumieć. Z góry dziękuję! Quote
Recommended Posts