Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Chciałem zapytać się czy czosnek opłaca się uprawiać na małej powierzchni.(5-10arów 3-4[/font][/size] klasa) Jestem młody i zależy mi na dorobieniu się:shy:

Chodzi mi o czosnek jary

A może na tej powierzchni bardziej opłaca zasadzić np. ogórki?

Posted

Fakt folia to nie jest zły pomysł z tym że na budowa i przykrycie folii to około 2tyś a metalowa jeszcze więcej:(ale na 10 arach można postawić 3 tunele foliowe a w nich 1500 ogórków z każdej folii urwać 3tony = 9ton średnio sprzedać na giełdzie po 1zl no to 9tyś odliczyć koszta to jakieś 6tyś zostanie ale odliczyć koszta całej produkcji wyjdzie się na ZERO no ale na sadząc na jesień to już będzie zysk:)

Pozdrawiam

Posted

widziałam wykorzystanie takich tuneli na maksa przez okrągły rok.

jeszcze zima, palety bratków sadzone w tych tunelach, potem wsadzane, pomidory/ogórki, po nich sadzone przed wszytskimi świętymi chryzantemy gdzies pewnie wczesniej wysiane, tylko nie wiem co na zimę tam mają bo jest zamknięte :P

ale możliwe że zimą nic nie ma i ziemia do tych bratków sobie odpoczywa :)

Posted
czosnek wiem że się sadzi w rzędach i niektórzy sypią dodatkowo ściółkę z sieczki ze słomy, zapobiega wyrastaniu chwastu, a czosnek się przebije ładnie, ale jak masz mały areał to przemyśl sprawę z tunelami
Posted

widziałam wykorzystanie takich tuneli na maksa przez okrągły rok.

jeszcze zima' date=' palety bratków sadzone w tych tunelach, potem wsadzane, pomidory/ogórki, po nich sadzone przed wszytskimi świętymi chryzantemy gdzies pewnie wczesniej wysiane, tylko nie wiem co na zimę tam mają bo jest zamknięte :P

ale możliwe że zimą nic nie ma i ziemia do tych bratków sobie odpoczywa :)

[/quote']

Mala poprawka co do chryzantem bo chryzantem sie nie sieje tylko robi sie sadzonki z własnych starych(matek)albo kupuje sie gotowe sadzonki:) i nie sadzi sie w tunelach tylko ustawia sie w doniczkach:) a w zimie nic pod foliami nie ma bo za duże koszta ogrzewania dopiero kolo polowy stycznia zaczynają siać np. kapustę ale to w wychówkach bo do dużych tuneli dopiero kolo marca:)

Pozdrawiam

Posted

Tofik, dzięki za sprostowanie :*

nigdy nei zajmowałam sie chryzantemami po prostu napisałam co widze :P no i rzeczywiście chryzantemy były w tunelu ale tak jak piszesz w doniczkach.

a na zime nic tam nie rośnie bo dzisiaj specjalnie sie przyjrzałam jak jechałam, stoją sobie puste tunele :P

Posted

Tofik' date=' dzięki za sprostowanie :*

nigdy nei zajmowałam sie chryzantemami po prostu napisałam co widze :P no i rzeczywiście chryzantemy były w tunelu ale tak jak piszesz w doniczkach.

a na zime nic tam nie rośnie bo dzisiaj specjalnie sie przyjrzałam jak jechałam, stoją sobie puste tunele :P

[/quote']

Jaszcze małe sprostowanie do chryzantem tzw "sterówki" bo w tym przypadku kupuje się gotowe sadzonki:)

Zazwyczaj po skończonym sezonie folie sie orze i tak pozostają do wiosny jeżeli ktoś sadzi na wiosnę sałatę rzodkiewkowe itd. najczęściej nie ściąga folii na zimę a jak ogórka czy pomidora folia jest zrzucana:)

Poza tym wróćmy do tematu bo to wątek o CZOSNKU:)