dominikp64 Posted December 10, 2013 Report Posted December 10, 2013 Hej, koledzy, mam takie pytanie czy jest taka możliwość aby woda mogła zamarznąć w akumulatorze? Quote
aagusia1008 Posted December 10, 2013 Report Posted December 10, 2013 Witam. Jeżeli w akumulatorze będzie znajdować się za mało kwasu to moze zamarznąć. Kwas mógł wyparować. Pozdrawiam. Quote
leszkoma Posted December 10, 2013 Report Posted December 10, 2013 Gratuluje wiedzy .Tak Agusia ma rację - musisz sprawdzić gęstość elektrolitu i taką rurkę z spławikiem w środku dostaniesz na każdym CPN. Naciągniesz z akulumatora i z zgodnie z instrukcją odczytasz stężenie elektrolitu Quote
*SSaPeRR* Posted December 10, 2013 Report Posted December 10, 2013 Kwas z reguły nie paruje, tylko woda. Będzie parował tylko przy niewłaściwym użytkowaniu, np. kiedy regulator jest walnięty i mamy takie ładowanie że elektrolit nam się gotuje lub przy zbyt dużym amperażu ładowania prostownikiem. Jeśli Twój aku był odpowiednio użytkowany to nie ma co się bać o zamarzanie. A może nawet będzie trzeba dolać wody. No chyba że to aku żelowy to już ani o wodę, ani o zamarzanie nie musisz się obawiać. Quote
massay1 Posted December 10, 2013 Report Posted December 10, 2013 Tym spławikiem he he sprawdza się gęstość elektrolitu. Największe prawdopodobieństwo zamarznięcia jest w przypadku zasiarczonego akumulatora a powodem tego może być wiek lub przechowywania w stanie mocno rozładowanym przez dłuższy okres. Główne powody spadku gęstości elektrolitu. Quote
henryk Posted December 10, 2013 Report Posted December 10, 2013 wg mojej wiedzy akumulator nie powinien zamarznąć ale tak jak pisze Agusia jest to możliwe jeśli zamiast elektrolitu w baterii jest woda chociaż kwas nie paruje i dlatego zawsze dolewa się wody a nie kwasu ale jeśli zamarzł to jest wina gęstości elektrolitu i taka bateria to już raczej złom-pozdrawiam Quote
simson54 Posted December 10, 2013 Report Posted December 10, 2013 ja na zime akumulatory wyciągam i chowam w domu w ciepłym zimą i tak mało jeżdżę . Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted December 10, 2013 Report Posted December 10, 2013 Zgadzam sie z wami, ja nie wyciagam nigdy akumulatorow ale nie zdarzylo mi sie jeszcze nigdy zeby zamarzly Quote
dominikp64 Posted December 11, 2013 Author Report Posted December 11, 2013 Dzięki wszystkim za szybą i rzeczową odpowiedź, Quote
zdzis Posted December 18, 2013 Report Posted December 18, 2013 wg mojej wiedzy to elektrolit dobrze naładowanego akumulatora powinien wytrzymać ok -35 a rozładowany ok -12 C Quote
Recommended Posts