Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ja bym Ci polecił Class Jaguar 35. Uważam że maszyny Classa jeśli chodzi o kombajny i sieczkarnie są najlepsze. Jednak przemyśl to czy Ci się opłaca kupić taką sieczkarnie bo nią kosisz bardzo długo 1 ha kukurydzy przez co jest mało wydajna, a za tym idą spore koszty. Nie wiem czy nie lepiej byłoby wynajmować firmę zajmującą się koszeniem kukurydzy, byłoby o wiele szybciej i na pewno dokładniej skoszone. Pozdrawiam :)
Posted

A jakim ciągnikiem ją ciągasz ?

Firmę raczej nie warto, ja mało sieje kukurydzy pół hektara a za te pół hektara biorą u mnie 700 zł i jeszcze słabo pocięta.Wolę kupić swój wolniej zwieść i lepiej ugnieść na silosie bo jak woże paroma ciągnikami z pod sieczkarni samojezdnej to nie nadążam dobrze ugnieść :)

Posted
U mnie to teraz wszyscy co trzymają bydło sieczkarnie jednorzędowe sprzedają albo wcale ich nie używają i wynajmują firmy które koszą, przyjadą skoszą szybko, jeszcze zwiozą i po problemie. Pozdrawiam :)
Posted
u nas w świętokrzyskim biorą za 1ha około 800-1000zł zależy od kuku jaka jest. Znajomy kosi właśnie taką i gania masseyem małym i nie musi nikomu płacić a na pewno za tylę kasy to ropy nie spali:)
  • 3 weeks later...
Posted

U nas biorą po 1000zł, co roku drożeje, a do tego przyjadą po nocy albo w deszcz i błota na silos na niosą, a jak się ma blisko pole od silosa to wywalą na gromadę i rób co chcesz, ich to nie obchodzi bo się śpieszą.

Pozdro.

Posted
A jak ktoś ma kilka ha takiej kuku to lepiej mieć swój sprzęt i się nie prosić tylko robić swoim sprzętem;] u mnie jeden ma mf255 i jednorzędową sieczkarnię i sam sobie kosi wolniej ale zawsze sam ma może 3-4 ha
Posted
Ja mam 1ha kuku więc traktora nie zmęczę przy tym areale .Sieczkarnie zawsze najmowałem ale drogo wychodziło i na dodatek nie nadążałem wozić i przez to była słabo ubita.Więc pomyślałem kupić swoją i na spokojnie kusić.
Posted
@RiderPl . Ja mialam hektar kukurydzy i nie mecze mojego ciągnika. Kilku ha moze nie skosisz, ale dwa w dzień na pewno. u mnie biorą 600zl a ja za to ropy tyle nie spale i lepiej powoli sobie ugniote niż miałabym latać i zle ugnieść moja kiszonkę, bo koleś który miałby kosic jaguarem musi jechać do następnego klienta. mam swój sprzęt robię w swoim zakresie i jestem pewna ze jest dobrze zrobione. Pozdrawiam :)