Jump to content

Recommended Posts

Posted
zależy jaką ilość tych byczków? ale jak masz taki areał to możesz coś działać, ale i tak trzęba ci coś dokupić paszy bo trochę słaba ta gleba np pod buraki pastewne czy też kukurydzę. Poleciłbym ci żyto na kiszonkę na takiej ziemi ci urośnie, a po skoszeniu możesz jeszcze coś zasiać np. proso a po sprzedaży dokupić jeszcze jakąś paszę do byczków. pozdrawiam
Posted
masa mięśniowa to mięśnie = białko, tak więc najlepiej jak byś dawał coś co ma dużą zawartość białka i tłuszczów, ja osobiście polecam kukurydzę, słonecznik, wykę, koniczynę, buraki pastewne, posypywać ospą ze zboża i ma rosnąć, :)
Posted
Ja bym mial jak cos sianokiszonke , zboze, oraz siano. Czyli bym mial co dawac opasom. Ile razy dziennie musialbym dawac jesc? Nic by sie nie stalo jak by dzien i noc byly na powietrzu w zagrodzie za domem.
Posted
no z byczkami to wiesz że raczej ogrodzenie stabilne:) 3 razy dziennie dajesz i najważniejsze daj im zróżnicowane pokarmy, lepiej przyswajają, ni psują sobie smaku jednakowego karmienia, i zjadają do końca, u mnie jak zacząłem kukurydzę dawać to nie bardzo chciały jeść i nauczyłem ich posypując ospą, a teraz jedzą aż miło, rośnięcie to 2 lata musisz trzymać jeszcze zależy jaka rasa. Ale jak piszesz o takiej klasie ziemi to pomyśl nad tym co pisałem wcześniej, czyli żyto=kiszonka po skoszeniu możesz zasiać np proso i pole masz wykorzystane. Proso jest droższe od np pszenicy i możesz za to kupić jakąś karmę dla nich. Jak wystartujesz z byczkami to może być cię stać na zakupienie ziemi i wtedy do przodu . pozdrawiam Sławek :)
Posted

ja zasiałem 2 ha żyta, na wiosnę wjeżdżam orkanem , rąbię na przyczepę i na pryzme, niektórzy koszą kosiarkami, potem baloty robią, a ja na pryzmę, ugniatsz traktorem polewasz wodą i przykrywasz folią, czekasz 1 m-c i masz kiszonkę, po tym masz pole pod orkę i siew - w moim przypadku będę chciał zasiać słonecznik z wyką i ten sam patent co z żytem też orkanowanie i na pryzmę - pole masz dwa razy w roku zbierane. Żyto odchwaszcza pole dodatkowo i wymagań jako tako niema.

słonecznik jest oleisty i też dobrze wpływa na wagę byczków jak i krów, ale pomyśl czy nie lepiej dołożyć trochę i kupić krowę na ocieleniu, masz potem młode i krowę 2 w 1 :)

Posted
ja hodowałem świnki wcześniej i miałem kilka krów, teraz zostawiłem jedną maciorę dla siebie i mam krowy zacielone i byczki simentale, mam 2 traktorki 360-3p i c-385, sieję głównie pszenicę i proso, a teraz buraki i kuku :)
Posted
Na dobrą sprawę jak skosisz wcześnie to żyto na zielonkę jakoś na początklu maja to przy dobrym nawożeniu spokojnie możesz jeszcze zasiać na polu kukurydzę tyle że ziemia musi być lepszej klasy. Pozdrawiam :)
Posted
żyto po życie całe życie - słyszałeś takie powiedzenie? ugór hmm- najpierw skoś co tam jest potem drapanie, potem nawożenie obornikiem, - chyba że nie masz - to nawóz orasz głęboko potem bronowanie, jedziesz uprawką z wałkami i siejesz, ale teraz na wiosnę proponuję sam słonecznik zwykłym siewnikiem co 30cm. słonecznik wyciąga minerały z głębszych warstw upulchnia glebę, i masz kiszonkę po orkanie, możesz też do kuku dawać radę, po tym masz pole np. pod pszenicę na zimę powodzenia
Posted
śrutownik to na zboże nasienie, a ja pisałe o zielonce czyli jak słoneczni zakwiat tak w okolicy 1m wysokości to wpadasz orkanem i robisz robotę orasz i masz pole pod następne uprawy pozradwiam :)
  • 2 weeks later...