edek Posted December 17, 2013 Report Posted December 17, 2013 Mam pytanie nt. upraw uproszczonych... Na jednym polu po żniwach wykonałem podorywkę, następnie bronowanie.Następnie był zrobiony oprysk na perz 14 października. Pole jest obecnie nie zaorane po oprysku, czeka do wiosny na agregat uprawowo-siewny talerzowy ( na tym polu będzie jęczmień jary). Czy podjąłem dobrą decyzję ? Czy mogą być jakieś negatywne konsekwencje takiego uproszczenia ? Chcę zaznaczyć że ziemia na tym polu należy do średnich i na pewno nie jest ciężka. Quote
Rico Posted December 17, 2013 Report Posted December 17, 2013 najlepiej było opryskać poczekać zadrapać i zaorać na głęboko, ziemia tak zaorana pobiera mnóstwo wody podczas zimy i po niej, na wiosnę bronujesz żeby wilgoć zatrzymać , uprawiasz i jedziesz z siewem, oczywiście jak słabe - a podejrzewam , to zasilić Quote
przemek2092 Posted December 17, 2013 Report Posted December 17, 2013 Pogoda sprzyja więc jeszcze nic straconego orka zimowa nie musi byc nie wiadomo jak głęboka, najważniejsze żeby była w ostrej skibie pozdrawiam Quote
*SSaPeRR* Posted December 17, 2013 Report Posted December 17, 2013 Jak to mawiał mój dziadek: "Byle jaka orka zimowa jest lepsza niż najlepsza wiosenna" Więc tak jak koledzy wyżej piszą dobrze by było przewrócić tą ziemię na zimę. Quote
VoYtek8 Posted December 17, 2013 Report Posted December 17, 2013 Dokładnie zimy nie widać to czepiaj pług i wio! Dobrze byłoby to co opryskane przekręcić żeby na wiosnę nie próbowało odbić. Z resztą jak teraz to zaorzesz to na wiosnę praca na tym polu będzie przyjemniejsza i wydajniejsza. Wiesz nie musisz orać jakoś głęboko wystarczy że będzie ostra skiba bo taka musi być na zimę i będzie ok. Tylko pola oczywiście nie ruszaj w tym roku po orce, niech zostanie takie jakie jest. Pozdrawiam Quote
edek Posted December 17, 2013 Author Report Posted December 17, 2013 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi Quote
majorek79 Posted December 18, 2013 Report Posted December 18, 2013 Pogoda sprzyja więc jeszcze nic straconego orka zimowa nie musi byc nie wiadomo jak głęboka' date=' najważniejsze żeby była w ostrej skibie pozdrawiam[/quote'] Mam pytanie:dlaczego w ostrej skibie to takie ważne? Quote
Tofik Posted December 18, 2013 Report Posted December 18, 2013 Fachowo to brzmi tak:)Orka przedzimowa, ziębla ? najgłębsza orka, która pozostawia rolę na zimę w ostrej skibie. Taki sposób uprawy roli powoduje jej dobre przemarznięcie i pokruszenie skib oraz powoduje nagromadzenie większej ilości wody z roztopów. Orka ta powinna być wykonana na całą miąższość warstwy ornej. W przypadku uprawy roślin głęboko korzeniących się, ziębla powinna być dodatkowo pogłębiona. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts