Jump to content

Recommended Posts

Posted
Na taki areał to c330 lepsza, ale kupuj zwykłą, najlepiej jeszcze z okrągłą przednią osią. ;) Na takim areale to nie ma za wiele roboty, Zetor drogi ciągnik w zakupie no i w eksploatacji droższy od Ursusika, więc lepiej jak kupisz Ciapka. :D Pozdrawiam :)
Posted
moim zdaniem (zastrzegam moim...)nawet gdybym miał 3ha (tyle mam naprawdę) to i tak wolałbym zetorka bo przy takim areale to ze 200zł.więcej bym stracił na paliwo,a sama kultura jazdy nie ma porównania,powiem tak w 1968 roku pracowałem w MBM (późniejsze SKR) jeździłem ursusem 28 a później zetorkiem 3011-silnik 3 cylindry jak dzisiejszy 5211-panowie nie ma o czym gadać z zamkniętymi oczami wybieram zetora,ale tak,, krawiec kraje jak materiału staje''-pozdrawiam
Posted

Popieram zdanie VoYtek8. Na taki areał to tylko c 330.

Ja swoje 10ha , do tej pory uprawiałem c 330. W tym roku dodatkowo dokupiłem zetora 5211, także mam porównanie ,jakie , który ciągnik ma możliwości.

Jeżeli chodzi o komfort pracy , to oczywiście tylko Zetor. Mój jest z 91r i myślę że spokojnie może konkurować pod tym względem z niejednym, nowym traktorem.

Natomiast jeżeli chodzi o ekonomie to zdecydowanie c 330;

- zdecydowanie tańszy w zakupie

- części miń. 3x tańsze niż do zetora

- zdecydowanie niższe spalanie (wiem co mówię)

Podsumowując , jeżeli interesuje Cię tylko komfort pracy i nie patrzysz na koszty, to jak najbardziej polecam Zetora.

Natomiast ja ze względu na ekonomię i uniwersalność ,na Twój areał wybrałbym c 330.

Pozdrawiam

Posted
Rozważył bym jeszcze jedną sprawę. Czy kupując ciągnik będziesz obrabiał tylko swoje pole czy masz szansę złapać usługi np. uprawa, transport, odśnieżanie. Bo jeśli tak to 30-kę bym sobie darował.
Posted

ludzie co my tu o częściach gadamy ,ani do ciapka ani do zetorka części co dzień nie kupujemy,zarówno jeden i drugi przy małym areale 20 lat sie nie popsuje-ja je znam obydwa ale cały czas porównuje tylko komfort-pozdrawiam

a jeśli idzie o majka44 bardzo poleca ciapka ale jednak dokupił zetorka...

Posted
Piszę to na tym forum już chyba setny raz że c330 jest to świetny ciągnik, ale na !MAŁY! areał, 10ha jak u @majka44 jest dla niego trochę za duży. Na taki areał to właśnie Zetor jest idealny, ale założyciel wątku ma 4ha, a to dużo przecież nie jest aż tak żeby zakup Zetora się opłacał. Pozdrawiam :)
Posted
Było by to mało ekonomiczne rozwiązanie jeśli kupił by zetorka, osobiście jeśli musiał bym oszczędzać i szukać każdego grosza to wiadomo że c330, ale jeśli mógł bym pozwolić sobie na większy wydatek to zetorek ;) myślę że chyba wszystkie argumenty za i przeciw już podaliście ;) pozdrawiam
Posted
Panowie co ma kupić to kupi i tak ostatnie słowo do niego należy ,my tym czasem przygotowujmy się do ŚWIĄT-życzę wszystkim rolnikom,forumowiczom WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA i pogody ducha -pozdrawiam
Posted

ludzie co my tu o częściach gadamy ' date='ani do ciapka ani do zetorka części co dzień nie kupujemy,zarówno jeden i drugi przy małym areale 20 lat sie nie popsuje-ja je znam obydwa ale cały czas porównuje tylko komfort-pozdrawiam[hr']

a jeśli idzie o majka44 bardzo poleca ciapka ale jednak dokupił zetorka...

Ale na ponad trzy krotnie większy areał.