patrol2503 Posted December 18, 2013 Report Posted December 18, 2013 Ursus C 330 M czy Zetor 5211 który lepszy do gospodarstwa 4ha ursus c330m z kabiną i turem Quote
Tofik Posted December 18, 2013 Report Posted December 18, 2013 Ja z tych dwóch to bym wybrał Zetora:) ale jeżeli chodzi o 30stke to na pewno nie M-ke:) bo jak już to zwykłą 30sta albo 28 Pozdrawiam Quote
simson54 Posted December 18, 2013 Report Posted December 18, 2013 Ja też wziął bym tego zetorka zależy też ile masz pola bo jak masz np 4 hektary to wolał bym kupić zwykłą 30 stke . Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted December 18, 2013 Report Posted December 18, 2013 Na taki areał to c330 lepsza, ale kupuj zwykłą, najlepiej jeszcze z okrągłą przednią osią. Na takim areale to nie ma za wiele roboty, Zetor drogi ciągnik w zakupie no i w eksploatacji droższy od Ursusika, więc lepiej jak kupisz Ciapka. Pozdrawiam Quote
henryk Posted December 18, 2013 Report Posted December 18, 2013 moim zdaniem (zastrzegam moim...)nawet gdybym miał 3ha (tyle mam naprawdę) to i tak wolałbym zetorka bo przy takim areale to ze 200zł.więcej bym stracił na paliwo,a sama kultura jazdy nie ma porównania,powiem tak w 1968 roku pracowałem w MBM (późniejsze SKR) jeździłem ursusem 28 a później zetorkiem 3011-silnik 3 cylindry jak dzisiejszy 5211-panowie nie ma o czym gadać z zamkniętymi oczami wybieram zetora,ale tak,, krawiec kraje jak materiału staje''-pozdrawiam Quote
majk44 Posted December 19, 2013 Report Posted December 19, 2013 Popieram zdanie VoYtek8. Na taki areał to tylko c 330.Ja swoje 10ha , do tej pory uprawiałem c 330. W tym roku dodatkowo dokupiłem zetora 5211, także mam porównanie ,jakie , który ciągnik ma możliwości.Jeżeli chodzi o komfort pracy , to oczywiście tylko Zetor. Mój jest z 91r i myślę że spokojnie może konkurować pod tym względem z niejednym, nowym traktorem.Natomiast jeżeli chodzi o ekonomie to zdecydowanie c 330;- zdecydowanie tańszy w zakupie- części miń. 3x tańsze niż do zetora- zdecydowanie niższe spalanie (wiem co mówię)Podsumowując , jeżeli interesuje Cię tylko komfort pracy i nie patrzysz na koszty, to jak najbardziej polecam Zetora.Natomiast ja ze względu na ekonomię i uniwersalność ,na Twój areał wybrałbym c 330.Pozdrawiam Quote
massay1 Posted December 19, 2013 Report Posted December 19, 2013 Rozważył bym jeszcze jedną sprawę. Czy kupując ciągnik będziesz obrabiał tylko swoje pole czy masz szansę złapać usługi np. uprawa, transport, odśnieżanie. Bo jeśli tak to 30-kę bym sobie darował. Quote
swidnik125 Posted December 19, 2013 Report Posted December 19, 2013 Moim zdaniem patrz zetorka, 30-stka się nie równa Quote
henryk Posted December 19, 2013 Report Posted December 19, 2013 ludzie co my tu o częściach gadamy ,ani do ciapka ani do zetorka części co dzień nie kupujemy,zarówno jeden i drugi przy małym areale 20 lat sie nie popsuje-ja je znam obydwa ale cały czas porównuje tylko komfort-pozdrawiama jeśli idzie o majka44 bardzo poleca ciapka ale jednak dokupił zetorka... Quote
VoYtek8 Posted December 19, 2013 Report Posted December 19, 2013 Piszę to na tym forum już chyba setny raz że c330 jest to świetny ciągnik, ale na !MAŁY! areał, 10ha jak u @majka44 jest dla niego trochę za duży. Na taki areał to właśnie Zetor jest idealny, ale założyciel wątku ma 4ha, a to dużo przecież nie jest aż tak żeby zakup Zetora się opłacał. Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted December 19, 2013 Report Posted December 19, 2013 Było by to mało ekonomiczne rozwiązanie jeśli kupił by zetorka, osobiście jeśli musiał bym oszczędzać i szukać każdego grosza to wiadomo że c330, ale jeśli mógł bym pozwolić sobie na większy wydatek to zetorek myślę że chyba wszystkie argumenty za i przeciw już podaliście pozdrawiam Quote
henryk Posted December 19, 2013 Report Posted December 19, 2013 Panowie co ma kupić to kupi i tak ostatnie słowo do niego należy ,my tym czasem przygotowujmy się do ŚWIĄT-życzę wszystkim rolnikom,forumowiczom WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA i pogody ducha -pozdrawiam Quote
majk44 Posted December 19, 2013 Report Posted December 19, 2013 ludzie co my tu o częściach gadamy ' date='ani do ciapka ani do zetorka części co dzień nie kupujemy,zarówno jeden i drugi przy małym areale 20 lat sie nie popsuje-ja je znam obydwa ale cały czas porównuje tylko komfort-pozdrawiam[hr']a jeśli idzie o majka44 bardzo poleca ciapka ale jednak dokupił zetorka... Ale na ponad trzy krotnie większy areał. Quote
Recommended Posts