Jump to content

Recommended Posts

Posted
Moje pytanie brzmi tak. Mam rodzinkę, która mieszka na wsi, mają domek dobudowane garaże, stodołę i parę jeszcze różnych pomieszczeń. Chcą powiększyć gospodarstwo i jeszcze zbudować przechowalnie owoców. I tu powstaje pytanie na co dokładnie muszą zwrócić uwagę przy budowie, jak powinna wyglądać umowa z wykonawcą. No i ogólnie co im jest potrzebne a co nie. Po prostu jak by mógł ktoś opisać krok po kroku co powinni zrobić, przypominam, że to jest ich własność (działka)
Posted

Przerabiałem jakiś czas temu ten temat tak więc droga jest następująca:

\Na początku muszą wiedzieć co chce się budować jaki wymiar mniej więcej, jaka wysokość itp.

1. Z takimi przemyśleniami udajemy się do urzędu gminy i składamy wniosek o warunki zabudowy. Jeżli gmina ma plan zagospodarowania dadzą od ręki wypis z planu zagospodarowania. Jeżeli nie ma planu wtedy czeka się na warunki około pół roku.

2. Z warunkami zabudowy szukamy architekta który zrobi projekt, można też projekt kupić gotowy w necie jednak tak czy inaczej architekt musi zrobić adaptacje projektu.

3. Jak mamy projekt to w starostwie w dziale architektury, występujemy o pozwolenie na budowe (twa to około miesiaca).

4. Z pozwoleniem lub nawet wcześniej szukamy wykonawcy który to wybuduje. Można też budować metodą gospodarczą ale wtedy mamy wszystko na głowie i sami szukamy i pilnujemy ekip budowlanych. Tak to pilnujemy tylko generalnego wykonawcy. Można też szukać wykonawcy który sprzeda to z od razu z projektem, ale moim zdaniem to złe rozwiązanie. Bo wykonawca wtedy zaoferuje Ci coś co jest najłatwiejsze dla niego a nie koniecznie dobre dla Ciebie.

5. Po wybudowaniu idziesz do nadzoru budowalnego w powiecie i występujesz o pozwolenie na uzytkowanie.

-------

Jak byś miał jakieś konkretniejsze pytania to chętnie Ci odpowiem.

Posted

Dzięki śliczne! Jak możesz jeszcze mi powiedzieć jak najlepiej sporządzić umowę z wykonawca żeby przypadkiem nie wyrolował lub w połowie nie zszedł z budowy.

Pozdrawiam.

Posted

Ja budowałem gospodarczo czyli sam szukałem ekip. Najważniejsze żeby brać sprawdzonych wykonawców, najlepiej jak już ten wykonawca robił dla kogos znajomego. Bo jak weźiesz kiepskiego wykonawce i nie wyrobi się w terminie albo będzie partaczył robote to umowa da Ci tyle że łatwiej Ci będzie przed sądem dochodzić swoich praw. A takich rozwiązań i tak trzeba unikać.

Na pewno nie wolno płacić z góry, zauważyłem ze żaden dobry wykonwaca nie brał zaliczek i płaciłem dopiero po wykonaniu roboty.

W umowie zawsze pisałem dokładnie co jest do zrobienia, za ile i w jakim terminie.

• 1 month later...
  • 2 months later...
Posted
My postanowiliśmy powierzyć projekt hali firmie , zlecić jej wykonanie dokumentacji technicznej oraz nadzór budowlany, natomiast wykonanie we własnym zakresie. Trochę boli nas koszt, z drugiej strony - trzeba się rozwijać...
  • 3 months later...