Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, chciałbym poznać wasze opinie na temat przemysłowej foli.

Pytania:

- folia nie rwie się przy owijaniu ?

- jak z zakiszaniem w takiej foli?

- ile bel owinie się jedną rolką?

- ile razy trzeba owijać sianokiszonkę ?

Posted

Rozumiem że chodzi Ci o folię stretch.

Napiszę tak, nie wiem od czego zależy ale niektóre folie tego typu pękają, kruszą się przy dużych mrozach. Bynajmniej ja sąsiad i kilku znajomych tak mieli.

Znajomy mówił że ta folia nie lubi zbyt dużego rozciągania. Urwać się nie urwie ale później kruszeje.

Z zakiszaniem jest OK jak według mnie. Ale jak ja robię czy tam sąsiedzi to mniej więcej taką ilość bel owijają stretchem żeby skarmić to końca grudnia, max do końca stycznia. Żeby to nie stało na największych mrozach.

Z rolki wychodzi 15-17 owiniętych bel 120x120.

Zawsze owijaliśmy tak jak folią do tego przeznaczoną czyli 24 obroty (2 warstwy na balocie) folią 500mm.

Choć powiem nie wiem po co jest 24 obroty bo z kumplem przy owijaniu oglądaliśmy bacznie wiele bel i po 22 obrotach są już pełne 2 warstwy...

Posted

Witam , owijałem tym trzeci pokos owija się tak samo jak folią do kiszonki tyle że jest mało wydajna poza

tym ptaki siadały i dziurawiły baloty myślę że to dlatego że była bezbarwna ogólnie do kitu nikomu nie

polecam owijania tym badziewem !

• 2 years later...
Posted

Koledzy folia stretch bezbarwna lub czarna przemysłowa nie nadaje się do tego ponieważ nie jest warstwowa . Typowe folia do zakiszania bel mają 3 lub 5 warstw i filtr UV dlatego dzięki nim jest wysoka jakość kiszonki. Folie stretch przemysłowe nadają się do krótko terminowego zabezpieczenia przed wilgocią ale do zakiszania jest to niestety lipa. 

Pozdrawiam 

• 2 weeks later...
Posted
Z tego co wiem to 24 obr są jak ma się folie 50.a 16 obr jak folie 75 ta druga wydaje mi się ekonomiczniejsza, co do kolorów dobrze ze można wybrać kolor nawet dla tego że wie się jaką kiszonkę aktualnie podajemy zwierzętom, z tym że czarna na jesień to coś w tym jest, ja kiszonkę robiona 1 października owijalem w białą a potem przykrylem czarną dla ochrony przed drobiem, a znajomy miał w białej to więcej mu spełniało.