Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam.Chciałbym się dowiedzieć jakie są u was ceny bydła rzeźnego na skupach.Jak myślicie ceny spadną po nowym roku czy nie .Mam 5 sztuk do sprzedania w marcu nie wiem co robić czy sprzedawać je teraz czy trzymać je do marca.Boje się czy ceny mocno nie spadną po tym zakazie sprzedaży do Rosji.
Posted
wiem tylko tyle że ceny są zazwyczaj niższe po nowym roku, tak więc po co dopłacać do interesu, skoro wiele nie urosną za ten czas a ile zjedzą, a cene będzie prawie taka sama jak co byś wziął teraz
Posted

U mnie takowych skupów nie ma. Tylko po gospodarstwach jeżdżą jak to mówimy "łapciuchy", którzy proponują czasami naprawdę cenę która wywołuje śmiech na sali.

4 dni temu byli tacy u kumpla. Za 7 byków w wadze około 500-550 kg dawali 21k. Czyli mniej więcej dawał po 6zł./kg żywca. Nie dość że kupno na oko, to vat wliczony już w cenę.

Wcześniej też takim sprzedawałem, ale zawsze coś więcej utargował albo z podwórka wygonił. Ale od przyszłego roku planuję sprzedawać bydło bezpośrednio do ubojni. Sztuka jest ważona przed ubojem, później zważone same mięso i za nie mamy płacone. Tylko wtedy cena wynosi około 12.00-12.50zł. za kilogram.

Średnio byczki mieszańce mają wybicia mięsa 53-58%.

Za byczka 500kg jest około 3500-3700zł na rękę, a nie jak u tych "łapciuchów" 3000zł.

Pozdrawiam.