Przemek15_03 Posted December 21, 2013 Report Posted December 21, 2013 Mam możliwość kupienia używanego silosa zbożowego, który jeszcze stoi do demontażu. Pytanie jest takie czy po ponownym skręceniu będzie on szczelny? i czy warto się w ogóle nad używanym zastanawiać? Będę wdzięczny za podpowiedzi. Pozdrawiam. Quote
Rico Posted December 21, 2013 Report Posted December 21, 2013 oczywiście że będzie szczelny, kilku moich sąsiadów właśnie takie silosy ma zamontowane i jest wszystko ok, a są to około 200 tonowe, u mnie rzadko kto nowe kupuje, pozdrawiam Quote
Przemek15_03 Posted December 22, 2013 Author Report Posted December 22, 2013 Dzięki, ja raczej myślałem o silosach mniejszych np 2 po 40 ton i jeszcze jedno pytanie lepsze klasyczne silosy czy lejowe ? Quote
damianus87 Posted December 22, 2013 Report Posted December 22, 2013 lejowe duzo lepsze tylko sporo droższe ... i lejowych mniejszych nie ma, zaczynaja sie chyba od ok 48 ton. Quote
Przemek15_03 Posted December 28, 2013 Author Report Posted December 28, 2013 A jakich marek silosy polecacie bądź nie polecacie? Bo dalej się zastanawiam nad kupnem nowego Ciekawi mnie oferta silosów firmy winkler tylko nie znam nikogo kto je posiada ... ? I co powiecie o firmie MIchał czy popularnych Binach ? Quote
damianus87 Posted December 30, 2013 Report Posted December 30, 2013 ja tez bede w tym roku stawiał silos i wybiorę raczej sprawdzoną firme BIN. Quote
grzepaku1 Posted December 30, 2013 Report Posted December 30, 2013 moim zdaniem jeśli chodzi bina płaskodennego to nie warto kupować używanego nawet jeśli jest to połowa ceny bo do używanego trzeba wynajać firmę która go rozbierze trzeba go przetransportować póżniej skręcić a firma za skręcenie używanego bierze drożej ,jeśli jest używany a rozebrany nie mamy pewności czy wszystko będzie ok. a rozebrany zbiornik nie może być składowany pod chmurką bo jeśli poleżą elementy blach jedna na drugiej (czego nie wolno robić) to niestety ocynk na tej blasze może być uszkodzony ,osobiście mam płaskodenne zbiorniki z bina i nie narzekam a cennik tych zbiorników jest na stronie bina można sobie przeliczyć czy warto używany,do końca marca 2014r na zbiorniki płaskodenne jest 10% upustu Quote
Przemek15_03 Posted December 31, 2013 Author Report Posted December 31, 2013 Dzięki za informacje , w najbliższym czasie będę dzwonił do przedstawiciela Bina i dowiem się co i jak. Pozdrawiam. Quote
edek Posted December 31, 2013 Report Posted December 31, 2013 ...lejowe są już od 28 ton, kolega taki ma Quote
damianus87 Posted December 31, 2013 Report Posted December 31, 2013 to zapytaj jaka firma mu zakładała jeśli możesz, bo w BINie nie maja. Owszem sa mniejsze lejowe ale paszowe, a nie zbożowe. a to różnica. w BINie zaczynaja sie od 48 t lejowe do zboza. Quote
farmer.piotr Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 Jeśli masz brać używany to uważaj na robactwo Quote
garzew Posted January 8, 2014 Report Posted January 8, 2014 A jakie wg. was silosy się lepiej sprawdzają - metalowe czy wykonane z tworzywa? Podobno w tych metalowych zborze szybciej robi się wilgotne? Quote
damianus87 Posted January 8, 2014 Report Posted January 8, 2014 heh, szczerze to nie widzialem takich z tworzywa, ale moze to byc dobre rozwiązanie. Quote
grzepaku1 Posted January 9, 2014 Report Posted January 9, 2014 mam zbiorniki stalowe z bina kilka lat i nie zauważyłem by zboże robiło się wilgotne a do zbiorników z tworzywa większych rozmiarów bał bym się wsypać zboże ze wzgledu na ograniczoną wytrzymałość by po kilkunastu latach wystawiony na promienie słoneczne się nie rozleciał ale koszt takiego zbiornika napewno byłby dużo większy niż stalowego Quote
Michu1 Posted January 20, 2014 Report Posted January 20, 2014 Ciekawi mnie oferta silosów firmy winkler tylko nie znam nikogo kto je posiada ... ? I co powiecie o firmie MIchał czy popularnych Binach ?Jeszcze sprawdź sobie ofertę firmy Konsil Quote
kubusjettaII Posted January 21, 2014 Report Posted January 21, 2014 ile ludzi tyle opinii, według mnie w zbiornikach metalowych zwłaszcza z płaskim dnem jest możliwość zawilgocenia ziarna, wiadomo że to będzie od spodu z 1-2 cm grubości, i wyczyszczenie go do spodu wymaga jednak wejścia do niego i nagarnięcia. teść ma taki 40t i posiada też metalowy lejowy aczkolwiek on ma chyba przeznaczenie de facto do cementu i jest mniejszy jakieś 15t. służy do przechowywania zboża i z niego fajnie się opróżnia, dodatkowo pod spodem ma możliwość montażu żmijki żeby podawać np. do śrutownika. natomiast lejowy z tworzywa służy do przechowywania gotowej wymieszanej paszy, ma możliwość zasypu od góry i wpompowania paszy(w jednej podporze jest złącze). Quote
singnoral Posted August 31, 2015 Report Posted August 31, 2015 oczywiście że będzie szczelny, kilku moich sąsiadów właśnie takie silosy ma zamontowane i jest wszystko ok, a są to około 200 tonowe, u mnie rzadko kto nowe kupuje, pozdrawiamA według mnie używany silos zbożowy to jednak ryzyko. Postawiłbym raczej na coś sprawdzonego, np. Agro Lech silosy Quote
Vademecum Posted August 31, 2015 Report Posted August 31, 2015 ale używany to jest mniej niż pół nowego, cenowo, a też jest to coś ustawić samemu a nie przez firmę Quote
Karol42 Posted February 27, 2019 Report Posted February 27, 2019 Daj spokój, a jak się cos stanie to jak zareklamujesz?Ja zamówiłem od Euro-Raf i jestem zadowolony, bo dopasowali go do moich potrzeb i musze wam powiedziec, ze jest bardzo solidny. W używane sie nie bawię Quote
anoi1 Posted March 27, 2019 Report Posted March 27, 2019 Używane silosy znajdziecie tu: https://maszynyrolnicze.pl/silosy/a po kliknięciu w baner firmy Korbanek również w ich ofercie. Quote
Vademecum Posted March 27, 2019 Report Posted March 27, 2019 twoja inteligencja nie pozwala na napisanie jeden raz w dziale ogłoszenia tylko śmiecisz .A z drugiej strony to na tych ogłoszeniach co tak usilnie kmepiesz jest jakaś prahostoria,szkoda czasu tam zaglądać. Quote
Recommended Posts