simson54 Posted December 22, 2013 Posted December 22, 2013 mam taki problem a mianowicie chciałbym zaraz po żniwach wywieść obornik na ściernisko a później zaorać go czy po zaoraniu tego obornika moge zostawić to pole a później jesienią przejechać tylko agregatem i zasiać tam zboże ? Quote
VoYtek8 Posted December 22, 2013 Posted December 22, 2013 Możesz tak zrobić tyle że orka będzie ciężka bo głęboka, w dodatku będziesz zrywał ściernisko i jeszcze gnój przyorywał. Już moim zdaniem lepiej odżałować parę litrów ropy i trochę czasu i przed wożeniem obornika polatać po tym polu z talerzówką czy kultywatorem, potem orka jest lepsza i kawałki ścierniska lepiej gniją. Pozdrawiam Quote
simson54 Posted December 22, 2013 Author Posted December 22, 2013 to zalezy też bo jak bd sucho to nie bd się opłacało tego robić Quote
VoYtek8 Posted December 22, 2013 Posted December 22, 2013 Nie byłbym tego taki pewny gdyż jak masz suszę to ziemia jest twarda i sama orka dla ciągnika jest cieżka, a dodaj sobie do tego że koła się będą ślizgać bo obornik będzie leżał na ściernisku więc masz przyczepność zmiejszoną oraz to że jeszcze przekręcasz korzenie po zbożu i wtedy ciągnik katujesz, z rury masz czarny dym i ładnie pola nie zaorzesz, a ładna orka jak dla mnie to podstawa. Są zabiegi których nie da się ominąć i po mojemu prawidłowe zerwanie ścierniska jest tak samo ważne jak każdy inny zabieg. Pozdrawiam Quote
simson54 Posted December 22, 2013 Author Posted December 22, 2013 ktoś powiedział jak sobie pole uprawisz taki plon bd miał dziękuje za porade : ) Quote
VoYtek8 Posted December 22, 2013 Posted December 22, 2013 No i bardzo mądrze powiedział bo grzebać w ziemi nieważne czy na 10 arach czy 100 hektarach trzeba umieć. Nawożenie też jest rzeczą podstawową, ale to zabiegi agrotechniczne zapewniają odpowiednią strukturę i wilgotność gleby do danej uprawy. Jest rzeczą oczywistą że im lepiej pole uprawione tym lepszy plon bo jak się w ziemie włoży to i się wyciągnie. Pozdrawiam Quote
ali Posted December 24, 2013 Posted December 24, 2013 Dołożę jeszcze swoje co nieco, w tym roku brałem obornik od sąsiada , raz sobie ładował raz mnie na drugi dzień orka pola przez granicę , ścierń miałem zaoraną on robił razówę po randapie, ja dwa kółka c360+2ka ,on półtora c385+4ka i ziemia zerwana nie zaorana więc coś w tym jest, Quote
Recommended Posts