Jump to content

Recommended Posts

Posted
mam taki problem a mianowicie chciałbym zaraz po żniwach wywieść obornik na ściernisko a później zaorać go czy po zaoraniu tego obornika moge zostawić to pole a później jesienią przejechać tylko agregatem i zasiać tam zboże ?
Posted
Możesz tak zrobić tyle że orka będzie ciężka bo głęboka, w dodatku będziesz zrywał ściernisko i jeszcze gnój przyorywał. Już moim zdaniem lepiej odżałować parę litrów ropy i trochę czasu i przed wożeniem obornika polatać po tym polu z talerzówką czy kultywatorem, potem orka jest lepsza i kawałki ścierniska lepiej gniją. Pozdrawiam :)
Posted
Nie byłbym tego taki pewny gdyż jak masz suszę to ziemia jest twarda i sama orka dla ciągnika jest cieżka, a dodaj sobie do tego że koła się będą ślizgać bo obornik będzie leżał na ściernisku więc masz przyczepność zmiejszoną oraz to że jeszcze przekręcasz korzenie po zbożu i wtedy ciągnik katujesz, z rury masz czarny dym i ładnie pola nie zaorzesz, a ładna orka jak dla mnie to podstawa. Są zabiegi których nie da się ominąć i po mojemu prawidłowe zerwanie ścierniska jest tak samo ważne jak każdy inny zabieg. Pozdrawiam :)
Posted
No i bardzo mądrze powiedział bo grzebać w ziemi nieważne czy na 10 arach czy 100 hektarach trzeba umieć. Nawożenie też jest rzeczą podstawową, ale to zabiegi agrotechniczne zapewniają odpowiednią strukturę i wilgotność gleby do danej uprawy. Jest rzeczą oczywistą że im lepiej pole uprawione tym lepszy plon bo jak się w ziemie włoży to i się wyciągnie. Pozdrawiam :)
Posted
Dołożę jeszcze swoje co nieco, w tym roku brałem obornik od sąsiada , raz sobie ładował raz mnie na drugi dzień orka pola przez granicę , ścierń miałem zaoraną on robił razówę po randapie, ja dwa kółka c360+2ka ,on półtora c385+4ka i ziemia zerwana nie zaorana więc coś w tym jest,