zetek85 Posted December 25, 2013 Report Posted December 25, 2013 mam do was pytanie czy gdy sie kosi kukurydze na ziarno to czy kombajn powinien miec zapiętą sieczkarnie? Quote
Robert ;-) Posted December 25, 2013 Report Posted December 25, 2013 Nigdy nie kosiłem kuku ale w łubinie lepiej nie używać strasznie się zapycha mokrymi łodygami z kuku myślę że jest tak samo więc odradzam bo potem czeka cię czyszczenie a to do najprzyjemniejszych robót nie należy;[ Quote
zetek85 Posted December 25, 2013 Author Report Posted December 25, 2013 ale jak qq sucha to mozna? Quote
Robert ;-) Posted December 25, 2013 Report Posted December 25, 2013 jak sucha to pójdzie, ale wiadomo że ciężej będzie;[i trzeba będzie wolniej jechać. Quote
zetek85 Posted December 25, 2013 Author Report Posted December 25, 2013 a jak bizon rekord by kosił?jak sie zetnie to wtedy latwiej to zaorac a ty jaki masz kombajn? Quote
Robert ;-) Posted December 25, 2013 Report Posted December 25, 2013 to wiadomo że jak z cięte to lepiej przyorać bo i rozrzucone jest,a bizon powinien dać radę czemu miał by nie dać? Quote
VoYtek8 Posted December 25, 2013 Report Posted December 25, 2013 Ja o uprawie i koszeniu kukurydzy na ziarno wiem niewiele, ale znajomy ze wsi ma właśnie ten "cud" jakim jest Rekord i ma do tego heder do kukurydzy, sieczkarni nie ma. Gadałem z nim kiedyś ogólnie o tym koszeniu i mówi że kosi się tak jak się kosi Bizonem czyli słabo (inna sprawa że jego kombajn nie jest zadbany), jednak wspominał że najgorsze co jest to doprawienie pola po tej uprawie bo na polu zostają całe łodygi i on mówi że nie mógł tego przyorać Zetorem 7211 z pługiem 3 zapuszczonym głęboko. On chyba ma jakiś rozdrabniacz zaczepiany do ciągnika i z tym lata po ściernisku żeby z tym polem potem coś zrobić. Jednak to jest tylko jego zdanie, a ja jemu w 100% nie wierzę, a sam zdania na ten tamat mocnego nie mam bo się nie znam na tym po prostu Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted December 25, 2013 Report Posted December 25, 2013 jak nie ma sieczkarni to na pewno ma kłopot z przyoraniem,ja też nie kosiłem ani nie widziałem uprawy pola po kuku ale to nie łatwe koszenie jak i uprawianie takiego pola bez ściętej słomy[trzeba by rozrzucać, albo orkanem jechać] Quote
zetek85 Posted December 26, 2013 Author Report Posted December 26, 2013 a jak w sieczkarni są nowe noże?kombajn bedzie kosił u mnie na usługach z przystawką do qq.A co właściwie daje ten docinacz w przystawkach? Quote
tomaszzimian Posted December 26, 2013 Report Posted December 26, 2013 Jak koś się qq na ziarno to nie potrzebna jest sieczkarnia ponieważ jak masz pod heder em noże tnące to heder zbiera ino kolby i kawałek łodygi i gdy nie masz założonej sieczkarni to ci się noże nie niszczą tak szybko i nie łamią. Pozdrawiam Quote
Mikruss Posted December 26, 2013 Report Posted December 26, 2013 jak dobra przystawka to rozwala nozami wszystko prawie do samej ziemi na drobno, po bizonie wlasnie czy innych cudach starego typu gdzie przystawki nie maja lub maja lipne te docinacze to wlasnie sa specjalne maszyny do ciagnika ktore dzialaja na zasadzie orkana i tna to co lezy na polu. Potem najlepiej takie cos potraktowac albo talerzowka albo scierniskowym i dopiero orac Quote
zetek85 Posted December 26, 2013 Author Report Posted December 26, 2013 ale ja ani ścierniskowego ani tej bijakowej nie mam :(A właśnie przystawki do bizonów nie mają docinacza.Czytałem w gazecie że sieczkarni używa sie wtedy kiedy zbiera sie słome qqrydzianą na biomase Quote
michael00ursus Posted December 27, 2013 Report Posted December 27, 2013 Raczej nie bo jak u mnie kosili tamtego roku qq to sprzedawali ścierń na brykiet ale on nie zakładał sieczkarni a wyłączał coś w przystawce ze wszystko pozostawało i nie było mielone, bo przez tył tylko wylatują kolby i nic więcej Quote
zetek85 Posted December 30, 2013 Author Report Posted December 30, 2013 ale w mojej przystawce nie ma docinacza i musze właczać sieczkarnie Quote
Recommended Posts