Jump to content

Recommended Posts

Posted
Nigdy nie kosiłem kuku ale w łubinie lepiej nie używać strasznie się zapycha mokrymi łodygami z kuku myślę że jest tak samo więc odradzam bo potem czeka cię czyszczenie a to do najprzyjemniejszych robót nie należy;[
Posted
Ja o uprawie i koszeniu kukurydzy na ziarno wiem niewiele, ale znajomy ze wsi ma właśnie ten "cud" jakim jest Rekord i ma do tego heder do kukurydzy, sieczkarni nie ma. Gadałem z nim kiedyś ogólnie o tym koszeniu i mówi że kosi się tak jak się kosi Bizonem czyli słabo (inna sprawa że jego kombajn nie jest zadbany), jednak wspominał że najgorsze co jest to doprawienie pola po tej uprawie bo na polu zostają całe łodygi i on mówi że nie mógł tego przyorać Zetorem 7211 z pługiem 3 zapuszczonym głęboko. On chyba ma jakiś rozdrabniacz zaczepiany do ciągnika i z tym lata po ściernisku żeby z tym polem potem coś zrobić. Jednak to jest tylko jego zdanie, a ja jemu w 100% nie wierzę, a sam zdania na ten tamat mocnego nie mam bo się nie znam na tym po prostu Pozdrawiam :)
Posted
jak nie ma sieczkarni to na pewno ma kłopot z przyoraniem,ja też nie kosiłem ani nie widziałem uprawy pola po kuku ale to nie łatwe koszenie jak i uprawianie takiego pola bez ściętej słomy[trzeba by rozrzucać, albo orkanem jechać]
Posted
Jak koś się qq na ziarno to nie potrzebna jest sieczkarnia ponieważ jak masz pod heder em noże tnące to heder zbiera ino kolby i kawałek łodygi i gdy nie masz założonej sieczkarni to ci się noże nie niszczą tak szybko i nie łamią. Pozdrawiam :)
Posted
jak dobra przystawka to rozwala nozami wszystko prawie do samej ziemi na drobno, po bizonie wlasnie czy innych cudach starego typu gdzie przystawki nie maja lub maja lipne te docinacze to wlasnie sa specjalne maszyny do ciagnika ktore dzialaja na zasadzie orkana i tna to co lezy na polu. Potem najlepiej takie cos potraktowac albo talerzowka albo scierniskowym i dopiero orac ;)
Posted
ale ja ani ścierniskowego ani tej bijakowej nie mam :(A właśnie przystawki do bizonów nie mają docinacza.Czytałem w gazecie że sieczkarni używa sie wtedy kiedy zbiera sie słome qqrydzianą na biomase ;)