Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam jak temacie po wyżej budował ktoś z was takowy rębak? jeśli tak to jaki bębnowy?tarczowy?walcowy? mnie interesował by mnie bębnowy który dał by radę ciąć gałęzie max 10cm gdyż posiadam części składowe na taki rębak a mianowicie; oś główną fi40mm łożyska wahliwe od maszyny warmianka,dwa koła robocze fi30cm i 5 cm grubości waga 25,5kg,noże tych mam kilka rodzajów więc wybór spory[są to noże od gilotyn papierniczych] i mam zestaw zębatek od motocykla różne wielkości więc na napęd wałka ciągnącego materiał powinno wystarczyć? i tu moje pytanie czy taki zestaw będzie odpowiedni i jaki rozmiar noży? chodzi mi o wymiary noża,kąt ustawienia noży? ogólnie chętnie zamienię kilka zdań z osobą która budowała takowy rębak;] graty leża już ze dwa lata ale czasu zawsze brak i kilku danych;[ pozdrawiam
Posted
Na YT jest sporo filmów na ten temat niektóre hardcorowe trochę. Z tego co czytałem to powinno być jeszcze koło zamachowe od jakiegoś auta im cięższe tym lepsze silnik będzie miał lżej.
Posted
Ale na filmach wszystkiego nie widać a te moje koła oba razem ważą 50kg ale zamach to nie problem koło od esa lub dwumas od busa'a chodzi mi o to jak ustawić noże i czy ten mój wałek wytrzyma i jaki rozstaw tych kół bedzie odpowiedni?
Posted

Noże jakiej są grubości?

Co prawda rębaka nie budowałem ale wydaje mi się że powinny być pod bardzo małym kontem (jak najbliżej 90st.) wtedy będą najtrwalsze.

Wydaje mi się ze fi 40mm jest trochę skromne ale to zależy jaki to materiał

• 1 month later...
Posted
Dziś poczyniłem postępy w budowie? w kołach powiększyłem otwory żeby na oś weszły?a po niedzieli jadę z nimi do frezera żeby wyciął bruzdy na obsadzenie noży jak złoże oś? to wstawię fotki
Posted
Przyglądam się rębakowi z linku w poście #5 i jednej rzeczy nie jestem w stanie pojąć. Oczywiste jest dla mnie, że kąt noża do stalnicy musi być tak wyliczony aby prędkość posuwu była nie większa od szybkości z jaką płaszczyzna noża odsuwa się od stalnicy. Tę zasadę na filmiku burzy zaostrzenie noża od strony stalnicy. Obcięty materiał nie jest odrywany nożem, a jego ostrze musi wypychać podawany materiał w przeciwnym kierunku niż kierunek jego podawania. Identycznie jak ja rozważam jest w sieczkarniach, gdzie kosa jest ostrzona po przeciwnej stronie niż stalnica. Wytłumaczcie proszę dlaczego w rębaku na filmiku jest odwrotnie?
Posted

Witam , sam myślałem nad budową jakiegoś sensownego rębaka bo to co reklamują za cenę 2 -3 tyś to badziew

najszybszym sposobem jest lekka przeróbka jednorzędowej sieczkarni do kukurydzy usuwamy co drugi

nóż i można jechać sprawuje się znakomicie !

Posted
No tak pablos ale sieczkarnię trzeba mieć na przeróbkę?bo kupić to tak już tanio nie wychodzi?;[ ja jak na razie kosztów nie poniosłem prawie żadnych części mam swoje,a nie które załatwiłem za połówkę;] tak więc trzymam się na razie swego pomysłu?pozdrawiam;] jak ktoś ma jakieś uwagi, pomysły? będę wdzięczny;]
Posted
moze i ja walczylem z czyms podobnym znalaziono to na zlomowisku os ok 40 bylo na tym osiem nozy zostawilem dwa i raczej niezle sie sprawuje ale 10 cm zeby przecinalo to juz nie takie proste walkow brakuje do ciagnika