prometeusz Posted December 27, 2013 Report Posted December 27, 2013 Witam wszystkich forumowiczów jako, że jest to mój pierwszy post na forum. Pytanie przede wszystkim do obecnych lub byłych posiadaczy c-360. Interesuje mnie jakie prędkości osiąga ciągnik głównie na 3 biegu szosowym przy różnych obrotach? Jest to dla mnie o tyle ważne, że chcę w miarę precyzyjnie dobierać odpowiednią dawkę oprysku. Quote
Kamilc-360 Posted December 27, 2013 Report Posted December 27, 2013 Na 3 biegu przy 2200 obr/min ok. 9,8 km//h Quote
DuzyGrzegorz Posted December 27, 2013 Report Posted December 27, 2013 Przyjmij dla trzeciego biegu 0,45 km/h (0,125 m/s) dla każdych 100 obr/min. Dla np. 1000 obr/min będzie to 4,5 km/h (1,25 m/s), a dla 1600 obr/min będzie to 7,2 km/h (2,0 m/s). Na drugim biegu będzie to 0,323 km/h (0,09 m/s) dla każdych 100 obr/min, a na czwartym 0,69 km/h (0,192 m/s) dla każdych 100 obr/min. Pozdrawiam! Quote
*SSaPeRR* Posted December 27, 2013 Report Posted December 27, 2013 Albo i tak można:Wystarczy że podstawiasz: 2200 = 9.8I np przy 1500obr/min. 1500 = XPodstawiasz na krzyż:Czyli wyjdzie: (1500*9.8)/2200 = 6.68Czyli przy 1500obr/min uzyskasz prędkość 6.68km/h Tylko tu nie ma uwzględnionego żadnego poślizgu... Quote
prometeusz Posted December 27, 2013 Author Report Posted December 27, 2013 dzięki panowie za bardzo konkretne odpowiedzi Mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie czy należy do tych obliczeń uwzględnić jakiś poślizg? Quote
michael00ursus Posted December 27, 2013 Report Posted December 27, 2013 Moim zdaniem 3 to za duży bieg ja pryskam na 2. Pozdrawiam Quote
*SSaPeRR* Posted December 27, 2013 Report Posted December 27, 2013 Myślę że można by było około 5% poślizgu uwzględnić. I trzeba pamiętać że przy mniejszych obr. wału korbowego zmniejszają się obroty WOM. A więc przy wyeksploatowanej pompie w opryskiwaczu nie uzyska się odpowiedniego ciśnienia na zbyt małych obrotach silnika. Pozdrawiam. Quote
michael00ursus Posted December 27, 2013 Report Posted December 27, 2013 Najlepiej wytyczyć sb 100m drogi i robić próby opryskiwacza i wtedy ustawiasz sb odpowiednie ciśnienie do odpowiedniego biegu tak by pryskać odpowiednią dawką. Ja tak robiłem jak wymieniłem końcówki w opryskiwaczu. Quote
prometeusz Posted December 27, 2013 Author Report Posted December 27, 2013 teraz będę miał porównanie na ile taki pomiar będzie wiarygodny Quote
michael00ursus Posted December 27, 2013 Report Posted December 27, 2013 Nie wiem czy chodzi co o mnie ale jeżeli tak to na 100 % ja po wykonaniu takich dwóch prób i ustawieniu ciśnienia opryskiwacz pryska 300 l/h (wiadome ze czasami możesz dać więcej gazu czy mniej) ale to jest dość prawidłowe. Quote
massay1 Posted December 27, 2013 Report Posted December 27, 2013 Załóż rowerowy licznik, zrób tabelę z prędkościami dla różnych obrotów silnika i po sprawie. Quote
garzew Posted December 28, 2013 Report Posted December 28, 2013 Tak ogólnie c360 jakoś nigdy mi nie pasował do wykonywania oprysków. Jak się przypnie opryskiwacz to jest bardzo mało miejsca do obsługi - też tak macie? Quote
henryk Posted December 28, 2013 Report Posted December 28, 2013 zawsze miałem problem z opryskiwaczem nawet lejek do nawozu też trudno się przypinało aż rok temu wydłużyłem dolne belki o ok.10cm.-wiem że to nie zbyt dobre przy podwieszaniu ciężkich maszyn ale przód mam dodatkowo dociążony i wszystko jest OK-pozdrawiam Quote
grzepaku1 Posted December 28, 2013 Report Posted December 28, 2013 moim zdaniem najdokładniejszy pomiar to zapiąć opryskiwacz nalać wody odmierzyć na polu 100 m na miękkiej ziemi i stoperem zmierzyć czas przejazdu bez pryskania na obrotach silnika jakich chcesz pryskać i wtedy wyliczysz rzeczywistą prędkość na miękkiej ziemi i przeprowadż również próbę na ziemi twardej w tych koleinach co przejechałeś i wtedy jeśli obliczysz czas przejazu 100m to wyliczysz jaką odległość musisz przejechać na 1ha bo to zależy od szerokości opryskiwacza to wtedy na postoju testujesz opryskiwacz mierząc czas przejazdu 1 ha przy ustalonym ciśnieniu i dopasowujesz wydajność a te gotowe tabele nie sprawdzają się bo nie każdy zegar wskazuje jednakowo ,dysze też nie zawsze mają taką przepustowość a prędkość ciągnika też zależy od opon i wskazania obrotomierza.Pozdrawiam Quote
prometeusz Posted December 30, 2013 Author Report Posted December 30, 2013 nie bardzo wiem co wpisać w polu 6 i 7? Quote
grzepaku1 Posted December 30, 2013 Report Posted December 30, 2013 w polu 6 wpisujesz ile metrów przejeżdżasz by opryskać 1 ha np.jeśli opryskiwacz masz o szer. 10m to musisz wpisać 1000m a jeśli szerokość jest 20m to wpisujesz 500m a w polu 7 wpisujesz odległość w metrach przejechaną w czasie 1 min.a dane te wyliczasz z pola nr 4 gdzie wpisujesz ilość litrów na 1 ha np.200l i z pola nr 5gdzie wpisujesz ilość cieczy wypryskanej z całej szer.opryskiwacza przez 1 min.jesli wypryskałeś 20l przez 1 min przy określonym ciśnieniu i szer.opryskiwacza 10m to by wypryskać 200l musisz pryskać 10 minut i w ciągu 10 minut przejechać 1000 m by to była powierzchnia 1 ha. więc w ciągu minuty przejeżdżasz 100m co wpisujesz w pole 7 Quote
bardzomalorolny Posted February 15, 2014 Report Posted February 15, 2014 Witam nie chcę zaśmiecać forum nowym wątkiem więc przyczepię się do tego Dowiedziałem się niedawno że trzeba prowadzić zeszyt prowadzonych oprysków. Czy to jest obowiązkowe dla każdego rolnika, czy dla tego co opryskuje?? I chodzi mi o to czy każdy sobie musi prowadzić, czy np jak wyjadę na usługę to też muszę to w zeszycie wpisać?? I drugie pytanie: od niedawna mam opryskiwacz, muszę zrobić uprawnienia na niego i oczywiście atest. Więc moje pytanie jest takie. Jakie wymogi musi spełnić opryskiwacz żeby dostał atest?? Chodzi mi o to że wystarczy żeby był szczelny czy jeszcze jakieś ciśnienie trzeba ustawić, bo nie chcę żeby przyjechali, czegoś się dopatrzyli i mi nie dali atestu. I cz to jest jakiś problem jeśli opryskiwacz przez kilka lat nie miał atestu? Kupiłem go od takiego dziadka co nie gospodarzył i przez kilka lat nie robił atestów, dokładniej w 2009 roku skończył się. I czy mogą robić jakieś problemy z tego powodu??Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam Quote
zdzis Posted March 8, 2014 Report Posted March 8, 2014 Witam w ustawieniach opryskiwaczy pomocna może być strona www.mechanizacje.brejk.pl/ Quote
bardzomalorolny Posted March 8, 2014 Report Posted March 8, 2014 Dziękuję bardzo koledze, jednak nie za bardzo wiem jak to powpisywać. Może mógłby mi ktoś podpowiedzieć co i jak?? Quote
rudy102 Posted April 23, 2014 Report Posted April 23, 2014 Dlaczego opryskiwacz nie trzyma ciśnienia? Przy 1300obr/ manometr pokazuje mi 1bar maks, jak poluzuje pokrętło spada do 0. Jak zamknę jedną lance wtedy 1,5bara czy cisnienie tak się wacha? Czy muszę wymienić części pompy m.in kolektor, mębrany, ornogi ??? PS Opryskiwacz jest już b.stary i próbuje go kalibrować wymieniłem rozdzielacz, rozpylacze. Quote
michael00ursus Posted April 23, 2014 Report Posted April 23, 2014 Dlaczego opryskiwacz nie trzyma ciśnienia? Przy 1300obr/ manometr pokazuje mi 1bar maks' date=' jak poluzuje pokrętło spada do 0. Jak zamknę jedną lance wtedy 1,5bara czy cisnienie tak się wacha? Czy muszę wymienić części pompy m.in kolektor, mębrany, ornogi ??? PS Opryskiwacz jest już b.stary i próbuje go kalibrować wymieniłem rozdzielacz, rozpylacze. [/quote'] Witam. Sprawdź czy masz dobra membranę i przyjrzyj się dobrze zegarowi może nie działa wogule tylko wyniku trzęsienia podczas zapalenia ciągnika sie rusza a ci się zdaje ze chodzi Quote
henryk Posted May 1, 2014 Report Posted May 1, 2014 Witam nie chcę zaśmiecać forum nowym wątkiem więc przyczepię się do tego Dowiedziałem się niedawno że trzeba prowadzić zeszyt prowadzonych oprysków. Czy to jest obowiązkowe dla każdego rolnika' date=' czy dla tego co opryskuje?? I chodzi mi o to czy każdy sobie musi prowadzić, czy np jak wyjadę na usługę to też muszę to w zeszycie wpisać?? I drugie pytanie: od niedawna mam opryskiwacz, muszę zrobić uprawnienia na niego i oczywiście atest. Więc moje pytanie jest takie. Jakie wymogi musi spełnić opryskiwacz żeby dostał atest?? Chodzi mi o to że wystarczy żeby był szczelny czy jeszcze jakieś ciśnienie trzeba ustawić, bo nie chcę żeby przyjechali, czegoś się dopatrzyli i mi nie dali atestu. I cz to jest jakiś problem jeśli opryskiwacz przez kilka lat nie miał atestu? Kupiłem go od takiego dziadka co nie gospodarzył i przez kilka lat nie robił atestów, dokładniej w 2009 roku skończył się. I czy mogą robić jakieś problemy z tego powodu??Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam[/quote']ostatnio byłem na szkoleniu rolników i dowiedziałem się że każdy rolnik musi prowadzić ewidencję oprysków,również jeśli najmujesz kogoś to on też musi Cie wpisać w swoją książkę, ten zeszyt ewidencji ochrony roślin dostaniesz w agencji rolnej-pozdrawiam Quote
prometeusz Posted May 3, 2014 Author Report Posted May 3, 2014 Mi mówili, że jeśli mam dzierżawę to wpisuję w swoją ewidencję a jeśli jadę pryskać na usługę to wpisuje właściciel pola do swojej książki wpisując moje dane jako wykonawcy oprysku i ja ie muszę tego wpisywać do swojej książki Quote
p1a2w3 Posted June 1, 2014 Report Posted June 1, 2014 jak masz rusk to pryskaj ruskiem t25 więcej miejsca a co do 60 to 3 Quote
henryk Posted June 1, 2014 Report Posted June 1, 2014 ja pryskałem owies 360-ką na 2 biegu 1800obr./min ciśn. w opryskiwaczu 4 atm. wychodzi dokł.300l/ha Quote
Recommended Posts