Jump to content

Recommended Posts

Posted
witam mam kilka pytan odnosnie tej dotacji czytalem te zasady dofinansowania ale nie wszystko wiiem :) babcia che przepisac na mnie ziemie piersze pytanie ile trzeba h w regionie lubelskim , a z wyksztalceniem jest to tak ze moja szkola miala statsus szkoly rolniczej ale ja chodzilem do tech. gastronomicznym poza tym pomagalem przez pare lat znajomemu w gospodarstwie ok.50h czy to wystarczy dziekuje za pomoc
Posted
Jeśli chcesz się dowiedzieć wszystkiego dokładnie i szczegółowo to idź do najbliższego ARiMR, tam Ci wszystko naświetlą dokładnie i nie będziesz miał żadnych wątpliwości. Ja z tego co się orientuje to aby uzyskać wsparcie na młodego rolnika trzeba miec zapisane na siebie ponad 10ha, być ubezpieczonym w KRUS-ie czyli być rolnikiem no i mieć wykształcenie rolnicze. Pozdrawiam :)
Posted
Gospodarstwo możesz mieć nie dłużej jak rok,a jak go jeszcze nie masz to przecież nie jesteś ubezpieczony w KRUS.Nie wiem czy jest jeszcze coś takiego jak przyznanie premii pod pewnymi warunkami tzn.dostajesz kasę,ale zobowiązujesz się w ciągu 3 lat uzupełnić wykształcenie.Jak ja brałam pieniądze,to ludzie zgadzali się na to,ale poźniej mieli problemy,bo nie kończyli szkoły w terminie i kasa do zwrotu.W powiatówce też raczej dużo nie powiedzą,ale zapytaj w Ośrodku Doradztwa Rolniczego.Gdybyś spełniał warunki,to pomogą zrobić biznes plan i wszystkie inne papiery,a wierz mi,że ich jest.W razie poprawek pomogą,bo nie ma tak,że się do czegoś nie przyczepią.
Posted

to wiadomo dzieki wiele nie pomoglas :P

tak w zasadzie to o tych papierach wiem :P widzialem ile tego jest ...

ciekawi mnie ile na lubelszczyznie trzeba miec h

juz wiem w lubelskim trzeba mi 7,5h ziemi taka jest srednia to czyli dalo by rade teraz jeszcze z ta szkola trzeba dojsc... wie ktos o co chodzi z tymi praktykami zamiast szkoly?

Posted

Dokładnie nie znam sprawy, najlepiej po prostu zadzwoń na infolinie ARiMR - tam dowiesz sę napewno wszystkich rzeczy. Jak trafisz na konsultanata na infolini co cię będzie chiał zwodzić to zadzwoń do Mazowieckiego oddziału jak tu nie uzyskasz informacji to dalej. Tylko nie mów w innych oddziałach że jesteś z lubelskiego.

Ja tak robiłem w innych sprawach.

Z Krusem to zawsze możesz się zgłosić trzy lata w tył i odprowadzić składki na 3 lata do tyłu i bedziesz miał staż w Krusie. Słyszałem ze tak robili.

Posted
W tych agencjach to też się już wycwanili. Z czymkolwiek się do nich pójdzie czy ma się problem z wnioskiem czy inne zapytanie zaraz mówią że oni nie są od tego i odsyłają do prywatnych doradców czy ODR-ów.
Posted

W tych agencjach to też się już wycwanili. Z czymkolwiek się do nich pójdzie czy ma się problem z wnioskiem czy inne zapytanie zaraz mówią że oni nie są od tego i odsyłają do prywatnych doradców czy ODR-ów.

Przyczyna jest bardzo prosta ODR za to bierze pieniądze bo przecież musisz za wniosek zapłacić a najlepsze jest to że nawet jak ci taki "delikwent" wniosek wypełni to i tak czasem trafia się że musisz się zgłosić bo masz poprawkę:)

Pozdrawiam

Posted
Nie wiem jak u prywatnych,ale mnie robili w ODR biznes plan,zapłaciłam 500zl-5 lat temu,ale jak poprawka była sami kontaktowali się z agencją wojewódzką.Po trzech latach robiona była ankieta monitorująca,nie wzięli ani grosza a w 2014 roku będzie robione sprawozdanie końcowe.Wiem z doświadczenia jednak,że w powiatówkach nie wiedzą dużo,a kiedyś pan z wojewódzkiej powiedział,że trzeba do nich dzwonić i prosić o połączenie z osobami z działu zajmującego się danymi sprawami.Na infolinii nie powiedzą nic konkretnego.