Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zasadniczo powinieneś opryskać jeszcze jesienią, ale jeśli nie zdążyłeś (zima ze śniegiem przyszła w tm roku baardzo wcześnie) możesz śmiało pryskać zimą albo na przedwiośniu podczas gdy rośliny są jeszcze w stanie spoczynku wegetacyjnego. Takie opryskiwanie też jest skuteczne, zwłaszcza przeciw Miotle Zbożowej.

Co ciekawe przy zimowym wysiewie można stosować słabszy środek i dzięki temu można zaoszczędzić trochę pieniążków.

Pamiętaj tylko, że temperatura musi być dodatnia (najlpeiej powyżej 3 stopni C) bo inaczej ci zamarznie w przewodach opryskiwacza. No bo, że nie może być śniegu i że musi się dać wjechać w pole, to chyba nie muszę pisać bo to oczywiste :-)

Nie wiem jak w Twoich okolicach, ale u mnie jest teraz w dzień odpowiednia pogoda (+4 stopnie), sloneczko, śniegu nie ma, ale ziemia jest jeszcze zmarznięta na 5cm, więc można śmiało wjeżdżać i pryskać.

Życzę powodzenia :-)

• 1 month later...
Posted

Witam,

Pierwszy raz pryskałem pszenicę opryskiem protugan 500 SC na miotłę około miesiąc temu. Czy mogę opryskać ją drugi raz i czym najlepiej? Proszę o poradę.

Guest Gość
Posted
witam,ja w zeszłym roku na tym preparacie się nie zawiodłem ,a ci co pryskali na zimę - mieli z miotłą duże problemy.W tym roku ponownie jego bez obaw zastosowałem i mam nadzieję ,że będzie ok.
  • 4 months later...
Posted

Re:Opryski

Witam, mam pytanie czy mogę opryskać pszenicę do 3-go dnia po siewie preparatem Atlantis. Mam jeszcze jedno pytanie może ktoś wie czy po opryskaniu Sencorem na tym polu zejdzie pszenica?