John6620 Posted December 29, 2013 Report Posted December 29, 2013 Siemanko wszystkim. Ostatnio dużo myślę nad kupnem nowego ciągnika marki John Deere. Chodzi mi tu o model JD 6150 z serii R.I teraz do was pytanie, czy mógł by mi ktoś powiedzieć o tej maszynie, ja znam wszystkie te sztywne specyfikacje ale chodzi mi o waszą opinie dotyczącą tego produktu.Aktualnie mam 6620 se i jest on bardzo silny i wytrzymały lecz mało komfortowy.Pozdrawiam
íktorn Posted December 29, 2013 Report Posted December 29, 2013 MniejszeJD są krótkie i sztywne co na polnych drogach. Jest nie wygodneMożna pomyśleć o amortyzacji przedniej osi bądź kabiny JD TO Świetne ciągniki największym mankamentem jest duże zuzycie ropy przy Serii 6R komfort będzie lepszy choć za takie pieniądze wybór masz większyW podobnej mocy MF.Valtra.Fendt ciut droższy.Crystal.Więc pomyśleć trzeba raz kupujesz potem lata uzytkujesz nie odwrotnieMniejsze modele mają ciut niską masę do mocy
John6620 Posted December 29, 2013 Author Report Posted December 29, 2013 Ten 6150r wręcz mnie urzekł a mianowicie jego wygląd, moc, i wygoda pracy.Bardzo podoba mi się również w tych ciągnikach przeszklona kabina i control arm w którym są umieszczone wszystkie jakieś zawory od hydrauliki, WOM, skrzynia biegów itp.O fendt'ach typu Vario słyszałem różne i często nie zachwalające opinie odnośnie przekładni vario.Słyszałem, że jest ona wadliwa i często się psuje.Mam znajomego u którego przekładnia vario się popsuła i musiał ją wieść aż do fabryki w Niemczech. O MF nie myślałem i nie myślę ponieważ nie podoba mi się ich szata wizualna.A o Zetorze nie mam ochoty myśleć ponieważ są to smoki na rope.Miałem styczność z zetorem 10540 i naprawdę sporo potrzebował tego płynu.Valtra również nie jest ładnym ciągnikiem ale o niej nie słyszałem żadnych przeciwskazań.Widziałem również testy maszyn JD 6210R oraz Deutsh Fahr TTV 7250(chyba tak)Testy te polegały na sprawdzeniu hamulców obu tych maszyn.Podczas hamowania u deutsha urwał się 1 most.Podczas hamowania John'a nic się nie stało po prostu koła się zatrzymały a on sam obrócił się tylko o 180 stopni.Jednak w tym przypadku amerykański jeleń odniósł zwycięstwo nad niemiecką machiną. Pozdrawiam
íktorn Posted December 29, 2013 Report Posted December 29, 2013 Wiesz jedni kupują ciągniki do roboty a inni żeby powołały wyglądem i tu ci nic nie poradzę To dobry ciągnik a te 20 litrów ropy na godzinę to rzecz gustu u mnie by nie przeszłoPrzy tej mocy ciągnika
John6620 Posted December 30, 2013 Author Report Posted December 30, 2013 Na paliwo nie patrze. Wraz z zakupem tego ciągnika mam zamiar zakupić pługi 5x50+ wał, joskin quaudra 18000l, joskin 15t, gruber kongskilde 4m.Więc miał by co robić
íktorn Posted December 30, 2013 Report Posted December 30, 2013 po pierwsze kolego masz hyba same piaski jak masz zamiar pociagnac tym JD taki plug z walem po 2 jaja sobie robisz i fantazjujesz bo taki pakiecik kosztuje milion plus wat przy twojich 50 ha to hodujesz kury zlotonioskii takie kity wkrecasz albo jestes Dilerem JD i wkrecasz nam kity lub masz 12 lat i wkrecasz kity z kataloguno sorki 16 lat
VoYtek8 Posted December 30, 2013 Report Posted December 30, 2013 "Na paliwo nie patrze" cytat roku 2013. W momencie gdy paliwo jest niebotycznie drogie jak nigdy, wszyscy patrzą jak tutaj na nim zaoszczędzić to Ty takie rzeczy wypisujesz. Te słowa miałby sens 20 lat temu gdy paliwo było tanie i naprawdę nikt na takie koszta aż tak nie patrzył, teraz nawet 2 litry w spalaniu ciągnika w tą czy w skali roku to dużo. Z resztą widać że pisząc te posty mocno ponosi Cię fantazja. Pozdrawiam
John6620 Posted December 31, 2013 Author Report Posted December 31, 2013 Po 1 kolego mam 50 ha i trochę trzody chlewnej , po 2 mam ziemie klas 2/3, po 3 nie patrze na koszty związane z paliwem. Gdy pisałem z jednym forumowiczem o ttej maszynce to dałem mu te maszynki to powiedział, że SPOKOJNIE będzie sobie z nimi radził.I Iktorn jak nie znasz się na serii R to nie pisz więcej głupot. A jeszcze odwołując się do cytatu "Na paliwo nie patrzę" to nie wiesz kolego że przy 1800 obrotów na min silnik spala w orce ok 18 l a podczas obrotów ile mu fabryka dała to 24l więc trzeba tylko rozważnie jeździć. I ciągnik to ma być maszyna na lata a nie rok i już wyskakują jakieś usterki.A jeszcze jedno czy ty mając 50ha hodował byś kury? Kolego ja czekam również na PROW z zakupem maszyn.Ikton sam pewnie masz malutką gospodarkę jeśli w ogóle masz bo na temat rolnictwa to ty raczej małą masz wiedzę
Mikruss Posted December 31, 2013 Report Posted December 31, 2013 przy tej mocy na takiej ziemi to ten ciagnik z 4 skibowym plugiem bedzie mial co robic a o 5tce zapomnij.U mnie 5-tke na wiosce to ciagal johnym prawie 200 km.po 2gie na diabla na 50 ha taki ciagnik i taki sprzetjak dla mnie bez sensu, max 130 km i tez by wystarczyl.CO do agregatu scierniskowego to tez uwazaj co kupujesz bo moze sie okazac ze te 150 km bedzie za slabe do niektorych modeli 4 ma A jeszcze jedno czy ty mając 50ha hodował byś kury? Znajomy zarzada na ponad 400 ha i ma wlasnie kury kilka kurnikow....
DuzyGrzegorz Posted December 31, 2013 Report Posted December 31, 2013 Na podstawie badań ciągników John Deere 6820 i ciągnika Ursus U1134: ANALIZA PARAMETRÓW ENERGETYCZNYCH CIĄGNIKA URSUS 1134Jan R. Kamiński - Katedra Maszyn Rolniczych i Leśnych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie."Streszczenie.Celem pracy była ocena energetyczna ciągnika U1134 na tle innych tego typu ciągników zagranicznymi oferowanych na polskim rynku. W porównaniu z ciągnikami importowanymi silnik ciągnika U1134 cechuje: jednostkowe zużycie paliwa dla mocy maksymalnej 258,6 g?kWh-1 (ciągniki importowane od 225,0 do 273 g?kWh-1), praca na jednostkę paliwa dla mocy maksymalnej 3,2 kWh?dm-3 (ciągniki importowane 3,1 do 3,7 kWh?dm-3), elastyczność momentu obrotowego 1,22 (ciągniki importowane 1,27 do 1,41), elastyczność prędkości obrotowej silnika 1,37 (ciągniki importowane 1,46 do 1,63), elastyczność silnika 1,67 (ciągniki importowane 1,86 do 2,29). Parametry energetyczne ciągnika (silnika) uzyskane w wyniku tego typu badań pozwalają na ocenę nasycenia energetycznego ciągnika, jego energochłonności oraz przystosowania do zmiennych warunków pracy, tym samym przystosowania do zmiennych obciążeń i zmiennej prędkości obrotowej. Jednostkowe zużycie paliwa ciągnika U1134 kształtuje się na poziomie średniej dla ciągników importowanych do Polski, pozostałe parametry poniżej najniższych wartości dla ciągników importowanych."OCENA PARAMETRÓW ENERGETYCZNYCH CIĄGNIKA ROLNICZEGO JOHN DEERE 6820 Z WYKORZYSTANIEM DIAGNOSTYKI POKŁADOWEJPaweł Krzaczek - Katedra Energetyki i Pojazdów, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie"Uzyskane wartości minimalnego jednostkowego zużycia paliwa gemin wynosiły dla ciągnika John Deere 6820 ? 250,3 g?kWh-1 przy prędkości obrotowej rzędu 1700 obr?min-1 oraz 247,7 g?kWh-1 przy prędkości około 1170 obr?min-1. Z przeprowadzonych badań wynika, że wartość minimalna zużycia paliwa odpowiada mocy maksymalnej. Ponadto, można zauważy płaski przebieg krzywej jednostkowego zużycia paliwa. Porównując wielkość jednostkowego zużycia z badaniami Kamińskiego [2007] (od 225 do 273 g?kWh-1), stwierdza się, że dla badanego ciągnika mieści się ono w wartościach średnich. Wartość mocy na wałku odbioru mocy Nwom wyniosła 89,2 kW co stanowi 99,1% wartości podawanej przez producenta. Z badań ciągników modelu 6820 wynika, że elastyczność momentu obrotowego wynosi em = 1,17, zaś elastyczność prędkości obrotowej en = 1,36, natomiast elastyczność ogólna silnika e=1,59. Podane wskaźniki elastyczności pozwalają na ocenę przystosowania do zmiennych obciążeń i zmiennej prędkości obrotowej. W porównaniu z badaniami Kamińskiego [2007] uzyskane wskaźniki są stosunkowo niskie. Wiąże się to z charakterem przebiegu krzywej momentu obrotowego i mocy, co w przypadku badanego ciągnika ma inny charakter niż w ciągnikach starszej generacji. Przede wszystkim moc znamionowa nie jest równa mocy maksymalnej, a moment obrotowy ma płaski przebieg dla zakresu prędkości obrotowej od 1200 do 1700 obr?min-1. Na podstawie analizy przebiegu wszystkich krzywych można określić zakres optymalnej prędkości pracy ciągnika, która w naszym przypadku wynosi od 1600 do 1900 obr?min-1." Z tych porównań wynikają dwa wnioski:1. John Deere 6820 wypada lekko blado na tle ciągnika Ursus U1134.2. Cytat z pracy Jan R. Kamińskiego: "Jednostkowe zużycie paliwa ciągnika U1134 kształtuje się na poziomie średniej dla ciągników importowanych do Polski, pozostałe parametry poniżej najniższych wartości dla ciągników importowanych."Właśnie dlatego polubiłem post Wojtka. Pozdrawiam!
VoYtek8 Posted December 31, 2013 Report Posted December 31, 2013 Po 1 kolego mam 50 ha i trochę trzody chlewnej ' date=' po 2 mam ziemie klas 2/3, po 3 nie patrze na koszty związane z paliwem. Gdy pisałem z jednym forumowiczem o ttej maszynce to dałem mu te maszynki to powiedział, że SPOKOJNIE będzie sobie z nimi radził.I Iktorn jak nie znasz się na serii R to nie pisz więcej głupot. A jeszcze odwołując się do cytatu "Na paliwo nie patrzę" to nie wiesz kolego że przy 1800 obrotów na min silnik spala w orce ok 18 l a podczas obrotów ile mu fabryka dała to 24l więc trzeba tylko rozważnie jeździć. I ciągnik to ma być maszyna na lata a nie rok i już wyskakują jakieś usterki.A jeszcze jedno czy ty mając 50ha hodował byś kury? Kolego ja czekam również na PROW z zakupem maszyn.Ikton sam pewnie masz malutką gospodarkę jeśli w ogóle masz bo na temat rolnictwa to ty raczej małą masz wiedzę [/quote'] Uwierz mi kolego że @íktorn zna się na rolnictwie bardzo dobrze, szczególnie udziela się właśnie w tematach o kupnie nowych maszyn z dopłat i każdy stały użytkownik forum wie że on ma o tym spore pojęcie, więc nie wypisuj takich rzeczy o porządnym użytkowniku. Zapamiętaj także że jeśli jakaś maszyna jest ciemnozielona i ma jelonka na masce to nie oznacza to że musi to być "niezwyciężony" ciągnik który pociągnie wszystko i wszędzie. JD 66150 w życiu z pługiem 5 nie pójdzie więc o czym Ty piszesz? Wypisałeś maszyny które chcesz kupić i naprawdę powybierałeś sobie najdroższych producentów, zaraz napiszesz że czekasz na kase z PROW, jednak i tak byś musiał dołożyć do tego ze swojej kieszeni, a przy gospodarce 50ha w dzisiejszych czasach no to trochę nierealne żeby takie kwoty wyciągać by starczało na takie sprzęty. Co do kolejnego świetnego cytatu (już pewnie ostatniego w roku 2013): "A jeszcze jedno czy ty mając 50ha hodował byś kury" o tuż u mnie jest wielu ludzi którzy mają po 50ha, czasem więcej czasem mniej i właśnie hodują kury lub indyki i co ciekawe wszyscy się rozwijają, więc musi to im się opłacać, a ogólnie to co napisałeś ten tekst co cytowałem to on jest nie na miejscu i bez sensu bo "kury zlotonioski" to jak dla mnie związek frazeologiczny i ma niewiele wspólnego z drobiem trzymanym w gospodarstwach. Pozdrawiam
íktorn Posted December 31, 2013 Report Posted December 31, 2013 jak sprawdzilem i sam wpisales masz 16 lat wiec gospodarstwo prowadzi twoj ojciec ja nikomu nie żałuje ale na kilometr widac jakktos kopiuje stronki z neta .Zycze ci jak najlepiej za kilka lat przejmiesz gospodarstwo i zobaczysz ze o nie takie proste i tanie.jest wstod nas spora rzesza rolnikow w wieku 20 do nawet 50lat majacych pewne doswiadczenie.a jesli chodzi o glupoty i zwyzywanie wo wejdz na youtubewpisz brus20005,i ludzi nie obrazaj dzieciaku6150R pojdzie z tym pługiem ale jak dolozysz wal to ciagnik bedzie mnial za ciezko i to za duzo za ciezko 6170R mniala by z takim zestawem robote nie lekkaPrzy tych klasach ziemi to goły pług 5 nic więcej mam 5 kvernlanda i wiem co mówieI ciągnik ma 167 km 3,4,5 klasyziemi
John6620 Posted January 1, 2014 Author Report Posted January 1, 2014 A czy wgl miał ktoś z was styczność z tą maszyną czy to tylko sucha teoria koledzy bo ja miałem i mogę się troche wypowiedzieć na jego temat. A jeśli mam bardzo dużo szamba bo pewnie ponad 1mln l. to wóz asenizacyjny (szambiarka) 18000l przyda się i tak samo JD6150r który by ją ciągał. przy tej mocy na takiej ziemi to ten ciagnik z 4 skibowym plugiem bedzie mial co robic a o 5tce zapomnij.U mnie 5-tke na wiosce to ciagal johnym prawie 200 km.po 2gie na diabla na 50 ha taki ciagnik i taki sprzetjak dla mnie bez sensu, max 130 km i tez by wystarcz. Kolego aktualnie mam 130km i on ma co robić i czy sądzisz że ciągnik 130km pociągnie beczke 18000l to pewnie ok 24ton + swój ciężar-7t czyli razem 31ton?Moim zdaniem do tego 6150r nadawał by się i to bardzo.
Mikruss Posted January 1, 2014 Report Posted January 1, 2014 z domu ktorego pochodze jest ponad 40 ha i brat z ojcem obrabiaja to MF 120 km i spokojnie starcza, takze wiem ile taki ciagnik musi zrobic.No chyba ze macie w planach jeszcze powiekszenie ha to zapewne bedzie bardziej wykorzystany ale niestety z plugiem o ktorym mowa to nie da rady z walem na takich glebach
íktorn Posted January 1, 2014 Report Posted January 1, 2014 EpisalKolego na maszyny w prof będzie 200 tys zwrotuNa modernizację i budowę obor.stodół.chlewni i innychBudynków produkcyjnych 500 tyś zwrotuKażdy nawet gimnazjalista wyliczy co to znaczyDla rolników w wieku do 40 lat 50% zwrotu .powyżej 40 lat 40% zwrotuSam posiadam JD serii R fakt że mniejszy nie oznacza ze ktoś jest debilem I Taka 6170R jeździłem i robiłemPo drugie więcej lat jestem rolnikiem niż ty ich masz kolegoPo 3 chodowalem swiniaki bardzo długo obecnie przedstawiłem się na krowyPo czwarte obrabiam ziemi z łąkami 100 haA kolega twierdzi że nie mam pojęcia o ekonomicznej jeździeKury złotonioski to metafora ale kolega takich spraw nie rozumieSkorzystałem z prof .różnicowania.oraz programu regionalnegoI czasem staram się trochę doradzić jeśli kolega twierdziZe 6150R pociągnie pług 5*50 plus wał i wystarczy mu przy tym 18 lTo nie będę cię przekonywał na siłę ale nie da rady .Raz że.będzie brakowało mocy A drugi raz jak zabraknie mocy przełoży się ro na większe zuzycie nie tylko ropy ale i ciągnika.Nigdzie nie pisałem że JD to zły ciagnik a wręcz odwrotnieŻe dobry tylko ma wysokie spalanieAle Że JD jest panem świata to już kolega pisałWydaje mi się to śmieszne .Kolega wymienił maszyny ze kupi .Za jakieś milion plus wat na może i profTo nie są małe pieniądze że przy 50 ha można wydać je ot takI może kolega gadać decyzję podejmie i tak OjciecWięc na co cze gadanie.Życzę powodzen i mniej fantazji
John6620 Posted January 1, 2014 Author Report Posted January 1, 2014 Po 1 już rozmawiałem z ojcem po 2 planuje jak tu mikruss powiedział powiększenie gospodarstwa, po 3 to ty nie wiesz czy stać nas na takie maszyny koleżko więc o sprawach finansowych nie wypowiadaj się .I jak sądzisz kochany rolniku czy John Deere6620 Se który aktualnie mi służy da sobie radę z beczką Joskin Quadra 18000l tandem ?? bo moim skromnym zdaniem to nie bo przy 14000l ma co robić i też mam joskin.Koleżko i co do tej fantazji to nie martw się o to.
VoYtek8 Posted January 1, 2014 Report Posted January 1, 2014 No Panowie więc widze że się zaczynacie kłócić więc wątek zamykam. Użytkownik @John6620 w nagrodę za swoje zachowanie otrzymuje ostrzeżenie i niech to będzie przestrogą dla wszystkich że nie warto się spinać o wszystko co ktoś napisze oraz iż głoszenie tak radykalnych poglądów typu "John Deer jest Panem świata" nie jest mądre. Z resztą ten wątek od początku nadawał się tylko do zamkniętcia ponieważ chodzi w nim o to aby napisać swoją opinię na temat JD 6150, a założyciel wątku tak naprawdę ma głęboko w sobie zakorzenione zdanie na temat tego ciągnika i swoimi marnymi argumentami wszystkim dookoła chce je wpoić. Pozdrawiam
Recommended Posts