Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich.

Idzie nowy rok, kończy się stary 2013. Jest to dobry na czas na podsumowanie i przemyślenia co się udało a co nie w kończącym się starym roku. Na pewno każdy z was ma różne oceny. Co wg. was było pozytywne w tym roku dla rolnictwa i dla was jako rolników, hodowców, sadowników, ogrodników a co oceniacie jako porażkę?

Posted
powiem że zaskoczyła mnie wiosna, myślałem że będzie wszystko opóźnione ze względu tej zimy ale było na szczęście w samą porę a nawet żniwa zrobiłem wcześniej jak w tamtym roku :)
Posted
Ja nie wiem jak u was, ale mnie zaskoczyła pogoda: zima była do kwietnia i bałem się że całą pszenice mi śnieg i mróz zniszczy, a się potem okazało iż wszystko ładnie przetrzymało, żniwa też mi przebiegły sprawie, bez żadnych problemów, potem zabiegi polowe bez awarii i jakiś niespodzianek, jedyne do czego mogę się przyczepić to jest to iż w maju było trochę za mokro przez co kukurydza słabiej rosła bo na polu było czyste błoto, ale potem to szybko nadrobiła. ;) Udało mi się również już uporać z malowaniem i remontem wszystkich moich maszyn typu: pług, kultywator itd., a mały remoncik i malowanie Ursusa zostawię sobie na rok 2014. Zaskakujące były także ceny zboża po żniwach bo były niskie, ale teraz wszystko idzie w inną stronę i gadałem z ludźmi co kupują i mówią że za dobrą pszenice dają po 750-800zł więc jest już norma. :) Ogólnie nie było źle, ale miejmy nadzieję że będzie lepiej co roku, bo ja mam chęć się rozwijać więc powodzenie mi się przyda. ;) Zyczę wszystkim szczęścia i sukcesów w nowym 2014 roku. :D Pozdrawiam :)