piotrxxx Posted January 1, 2014 Report Posted January 1, 2014 Witam-interesuje mnie postawienie kurnika na 300 kur-jakie materiały wybrać drewno,cegłe itp?Ktos mniej wiecej wie jakie moga to byc koszty? Quote
marek100 Posted January 1, 2014 Report Posted January 1, 2014 według mnie najlepiej postawić kurnik z pustaków. Quote
VoYtek8 Posted January 1, 2014 Report Posted January 1, 2014 Sciany wymuruj z pustaka, będzie taniej niż z cegły i będzie wytrzymalsze niż drewno. Kwestia tego aby fundamenty były dobrze zalane. Na posadzke daj cienki beton żeby się lepiej obornik wybierało. Dach pokryj zwykłą blachą trapezową ocynkowaną to będzie tanie i na długie lata. Ważne tylko żeby dobry projekt zrobić bo to już spory budynek więc wszystko musi być tak jak trzeba żeby się nie zawaliło. I jeszcze pamiętaj o wentylacji i dobrym ogrzewaniu (nie polecam ogrzewania gazowego bo z tego co słyszałem to są z tym spore problemy żeby upilnować wszystko i jeszcze duże ryzyko zaczadzenia kur, u mnie w okolicy jeden gospodarz tak właśnie pozbył się całego kurnika indyków). Pozdrawiam Quote
2jacks Posted January 2, 2014 Report Posted January 2, 2014 a nie lepiej kupić gotowy kurnik? budynek 50m2 do którego możesz spokojnie prawie 2x tyle zmieścić będziesz miał za 25 tyś w 100% samowystarczalny Quote
piotrxxx Posted January 2, 2014 Author Report Posted January 2, 2014 Gotowy kurnik??? jak to wyglada mozesz podac jakis link Quote
2jacks Posted January 2, 2014 Report Posted January 2, 2014 W zasadzie to ten polski kurnik to jest chyba ten sam co na tej angielskiej stronie pod nazwą halo maxi ranger...nawet zdjęcia są te same. Rozmawiałem z nimi i mówią, że właśnie w Anglii wiele tych kurników stawiają Quote
2jacks Posted January 2, 2014 Report Posted January 2, 2014 admin zlikwidował linki...musisz poszukać w necie mobilnekurniki...lub na anglojęzycznych stronach. W gospodarstwie ekologicznym państwa Zdziarskich(łabiszyn) też mają taki kurnik. Jest to gospodarstwo modelowe, więc spokojnie u nich możesz zasięgnąć info. Quote
marek100 Posted January 2, 2014 Report Posted January 2, 2014 a na te mobilne kurniki potrzeba zezwolenia. czy można stawiać bez. Quote
2jacks Posted January 2, 2014 Report Posted January 2, 2014 nie trzeba...nie ma fundamentów, tylko konstrukcja łukowa Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted February 7, 2014 Report Posted February 7, 2014 Szczerze mówiąc to nie bardzo mogę sobie wyobrazić taki "gotowy" kurnik,ciekawe czy są takie na określone ilości,moim zdaniem to średni pomysł. Mobilne kurniki jak sama nazwa wskazuje nie mają fundamentów,więc nie trzeba pozwolenia. Quote
Ron-hodowca Posted October 28, 2014 Report Posted October 28, 2014 ja postawiłem 4m na 12m co spokojnie pozwala na 200szt ogrodzenie betonowe wysoki na 2m od wewnątrz styropian 10cm sklejka 0,5 posadzka betonowa. Quote
crazy333 Posted November 7, 2016 Report Posted November 7, 2016 A budował ktoś może kurnik z płyty obornickiej? Zastanawiam się właśnie nad jego budową... Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted November 14, 2016 Report Posted November 14, 2016 Nie budowałem co prawda kurnika z płyty obornickiej ale też zastanowiłbym się nad jego faktyczną jakością bo tutaj mogą występować problemu. Jednak mimo wszystko ten murowany sprawdzi się po prostu najlepiej, na plus także jego właściwości izolacyjne jeżeli zdecydujemy się ocieplać. Quote
Recommended Posts