bardzomalorolny Posted January 1, 2014 Report Posted January 1, 2014 WitamMam zamiar wybudować w niedalekiej przyszłości piwnicę. Do tej pory przechowywałem plony w jednym pomieszczeniu starego domu znajdującego się przy stajni. W tym roku myślę powiększyć stajnię właśnie o to pomieszczenie i pasuje zrobić jakąś piwniczkę. Dlatego proszę o radę pod czym byłoby najlepiej ją wybudować??Myślałem pod stodołą, ale okazało się że fundamenty są za płytkie, a z tego co wiem, to te fundamenty mogą już nie wytrzymać podkopywania, bo mają 40 lat. Także to raczej odpada. I został mi jeszcze jeden pomysł, mianowicie wykopać piwnicę pod blaszakiem. Co o tym myślicie?? Może ktoś ma tak zrobione Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted January 1, 2014 Report Posted January 1, 2014 Jeśli nie ma wody gruntowej płytko i zrobisz porządny strop[żeby można było postawić coś cięższego]to może być.u mnie w okolicy to piwnice ludzie budowali w domu przeważnie w kuchni, bądz w oborze, ewentualnie na podwórku taką wkopaną 1,3 na powierzchni ziemi a reszta w głąb, z kamienia. Quote
bardzomalorolny Posted January 1, 2014 Author Report Posted January 1, 2014 wody gruntowe są głęboko. Z tego co wiem, to w starych domach były takie piwnice pod domem, ale teraz już tego nie budują. Mój dom jest z lat siedemdziesiątych, ale jest po remoncie i raczej w nim nie będę rujnował, żeby piwnicę wykopać. Pod stajnią to powiem szczerze że się z tym nie spotkałem. Właściwie nic ciężkiego w tym garażu nie jest trzymane. Ale chodzi mi głównie o to czy np jakbym trzymał np auto to czy coś robił i czy jakby się olej rozlał to czy nie przesiąknie przez strop. Quote
VoYtek8 Posted January 1, 2014 Report Posted January 1, 2014 Jak dasz dobry strop to nie przesiąknie nic. No, ale jak zechcesz grażować nad tą piwnicą ciężkie maszyny to naprawdę ten strop musi być gruby i z betonu dobrej jakości. Taka budowa pod jakimś budnkiem będzie kosztowna i ciężka. Może byś pomyślał nad tym aby zrobić oddzielną piwnice tak jak to kiedyś ludzie robili? Pozdrawiam Quote
bardzomalorolny Posted January 2, 2014 Author Report Posted January 2, 2014 Oddzielną piwnicę nie mam za bardzo gdzie zrobić. A tu myślałem, że przesunę blaszaka, zrobię piwnicę i postawię go na nim. Tak jak pisałem wyżej to w tym garażu będę trzymał albo fiata uno, albo trochę drzewa, opryskiwacz czy jakieś maszynki konne, więc raczej nic co waży więcej niż 1,5t. Quote
Tofik Posted January 2, 2014 Report Posted January 2, 2014 No to zrób tak ja mówisz przesuń blaszaka wykop piwnicę obmuruj ściany i zalej strop tylko daj porządną tregrę na zbrojenie żeby nie było obawy że się zawali:) i gotowe blaszaka na nim postawisz i gitara:)a o przemakanie nie masz co sie martwić bo przecież będzie pod dachem a nawet jak ci gdzieś oleju nakapie to trochę piachu i pozamiataćPozdrawiam Quote
bardzomalorolny Posted January 2, 2014 Author Report Posted January 2, 2014 Dziękuję za odpowiedzi. A ściany z czego zrobić?? Cegła czy betonem lać?? Quote
Robert ;-) Posted January 2, 2014 Report Posted January 2, 2014 Jak wody nie ma[jak pisałeś nie ma],to prościej będzie wymurować z cegły,daj dobre zbrojenie na strop i będzie dobrze;] Quote
bardzomalorolny Posted January 3, 2014 Author Report Posted January 3, 2014 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi bardzo mi pomogliście Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted January 5, 2014 Report Posted January 5, 2014 ja zamiast cegły proponował bym bloczek fundamentowy (betonit).trzeba wziąć pod uwagę że to będzie w ziemi i cegła przynajmniej czerwona nie jest dobrym budulcem, nad białą jeszcze bym się zastanowił, pustak również odpada. chyba że szalować i zalewać betonem. to taka moja sugestia. Quote
VoYtek8 Posted January 5, 2014 Report Posted January 5, 2014 Na takie budynki jak piwnica podziemna to tylko bloczek lub beton, tyle że bloczek jest drogi, ciężki i trzeba mieć murarza żeby z niego coś zrobić z sensem. Lepiej tradycyjnie beton dobry zrobić, jeszcze utwardzacza dolać żeby wody tak nie przepuszczał i można nawet samemu taką budowlę wykonać. Pozdrawiam Quote
bardzomalorolny Posted January 6, 2014 Author Report Posted January 6, 2014 Prawdę mówiąc to z betonem by było najprościej, ponieważ mój tata pracuje w firmie budowlanej i miałby możliwość taniej kupić. A jeszcze myślę zrobić ścianki działowe, przynajmniej na połowę i tu myślałem żeby wymurować z cegły. Zawsze też byłoby to jakieś wzmocnienie stropu. Quote
bardzomalorolny Posted January 9, 2014 Author Report Posted January 9, 2014 Tzn piwnica ma być pod blaszakiem więc wymiary 5m na 3m. A przegrodę i tak i tak w połowie chcę zrobić, żeby oddzielić ziemniaki od buraków pastewnych. Nie sadzę dużo ziemniaków, bo od 10 - 20a, więc dużo nie ma, także nie ma potrzeby budowania większej. Pozdrawiam Quote
Stiven1983 Posted January 10, 2014 Report Posted January 10, 2014 Koledzy dobrze ci radzą z bloczka betonowego lub betonu. Cegła pod wpływem wilgoci może się zlasować. Quote
Rico Posted January 13, 2014 Report Posted January 13, 2014 mam na podwórzu piwnicę i jest cała zalana betonem w kamień, strop zbrojony betonowy, piwnica przedwojenna a służy mi cały czas, podłoże to normalna glinka, nie ma wylewki, właz drewniany, wejście to schodki 3x3 pod kątem prostym, z podwórka wystaje tylko właśnie wejście i spada do poziomu podwórka, Quote
karmijaxx Posted July 18, 2014 Report Posted July 18, 2014 My do naszej naszej piwnicy zrobiliśmy osobne wejście z dworu i urządziliśmy tam takie pomieszczenie gospodarcze w którym znajduje się łazienka i takie szafki na ubrania gdzie zostawiamy ubrania robocze i się myjemy, aby nie wnosić tego brudu na dom. Quote
Recommended Posts