Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hmm, to ciekawe co piszesz. Sam staram się godpodarować w swoim gospodarstwie po jak najniższych kosztach. Pasze kupuję u producenta, na nawozy udało mi się wytargować na prawdę korzystyne upusty. Co mogę zrobić żeby obniżyć koszty. Przecież wiadomo, że jedyna droga to obniżenia kosztów to obniżenie jakości albo wydajności. Jak będę karmił świnie na mokro, to może i coś zaoszczędzę na paszy, ale każdy wie, że wtedy świnia nie ma takiego przyrostu.

Popraw mnie jeśli się mylę.

Posted

Hmm' date=' to ciekawe co piszesz. Sam staram się godpodarować w swoim gospodarstwie po jak najniższych kosztach. Pasze kupuję u producenta, na nawozy udało mi się wytargować na prawdę korzystyne upusty. Co mogę zrobić żeby obniżyć koszty. Przecież wiadomo, że jedyna droga to obniżenia kosztów to obniżenie jakości albo wydajności. Jak będę karmił świnie na mokro, to może i coś zaoszczędzę na paszy, ale każdy wie, że wtedy świnia nie ma takiego przyrostu.

Popraw mnie jeśli się mylę.

[/quote']

Mylisz się nie jest jedyną drogą obniżenia kosztów, obniżenie jakości czy wydajności. Mam znajomego hodowcę świń ( w cyklu zamkniętym odstawia ok 1000szt), któremu świnie dochodzą do wagi 2 tygodnie szybciej, prywatnie mogę zdradzić jak on to robi. Napisz mi skąd jesteś, może mógłbym przyjechać i porozmawiać

• 10 months later...
Posted

Przepraszam ale nie zostałem poinformowany o odpowiedzi. Zaskoczyłeś mnie pytaniem, była mowa o 3,5 miesiąca ale nie jestem pewien.

Nie ma znaczenia ile czasu, tylko ile zjadły? a to co proponuję powoduje lepsze wykorzystanie pasz, zmniejszenie kosztów weterynaryjnych