michael00ursus Posted January 2, 2014 Report Posted January 2, 2014 Witam kolegów. Mam takie pytanie do was a mianowicie czy ktoś z was kupował używana dmuchawę niemiecką?? Bo chciał bym kupić tego roku, ponieważ powiększyła mi się gospodarka o parę hektarów. Ale jeszcze zastanawiałem się nad żmijka ale odradzają mi mówią ze dmuchawa lepsza jaka jest wasza opinia ?? Quote
dominikp64 Posted January 2, 2014 Report Posted January 2, 2014 Nie wiem jak u ciebie wyglądają magazyny ale w moim przypadku żmijka w ogóle by się nie sprawdziła. W przypadku dmuchawy mogę sobie poprowadzić rury jak mi pasuje i skierować ziarno tam gdzie chcę. Ze żmijką nie jest tak pięknie i nie wszędzie wejdzie. Quote
michael00ursus Posted January 2, 2014 Author Report Posted January 2, 2014 No u mnie własnie ze nie jest dość dużo miejsca bo pod jednym strychem to się ledwo co mieści przyczepa w przejedzie a a na dwa kolejne już mam sporo miejsca i własnie nie wiem co zrobić ale chyba wybiorę dmuchawę bo na ten mieśći się tylko 4 przyczepy a na tamte dwa po 6 na jeden. Quote
przemek2092 Posted January 2, 2014 Report Posted January 2, 2014 Przy zakupie dmuchawy musisz zastanowić sie jaka wydajność jest ci potrzebna i dopiero wtedy zastanów sie jaką wybrać, i czy masz przyczepy przystosowane do dmuchaw, jeśli nie to też nie ma co marzyc o jakiejś wielkiej wydajności bo trzeba trochę szuflować do zsypu, co do żmijki to potrzeba sporo miejsca i dobrze jeśli jest ona jak najdłużej w jednym miejscu bo przekładanie np. 8 metrowej żmijki potrzeba jest min 3 ludzi, plus taki że wydajność jest dużo lepsza Quote
Mikruss Posted January 2, 2014 Report Posted January 2, 2014 niemiecka kupuj ale tak 5.5 kW silnik, przy silniku 7 kW juz 2 ludzi potrzeba, przy 5.5 jedna osoba ale caly czas szufluje Quote
emil102 Posted January 2, 2014 Report Posted January 2, 2014 Polecam dmuchawe ,chyba ze masz proste doscie do silosów abo na góra to żmijka lepsza a jak masz ciezke doscia to dmuchawa je w tym momencie dobrym rozwiązaniem Quote
marcineski81 Posted January 2, 2014 Report Posted January 2, 2014 a czemu szuflowac kup dmuchawe z lejem i sypiesz ziarno przez otwór w przyczepie najlepiej jest przy wywrotkach na tył mało ziarna zostaje do zgarniania po kątach ja tak zrobiłem i jeden człowiek wozi i obsługuje dmuchawe Quote
Mikruss Posted January 2, 2014 Report Posted January 2, 2014 no ja mam na dwie strony wywrot to nie bardzo mi tak mam dziure w podlodze i rynienka do dmuchawy Teraz mmam malo do skladania u siebie ale jeszcze niedawno to w zniwa sie skladalo ok 100 ton i nie bylo tragedii Quote
michael00ursus Posted January 2, 2014 Author Report Posted January 2, 2014 No ja jak bym kupił dmuchawę to odrazu robię dziury w podłogach do zsypu do dmuchawy by tylko kiper włańczać i podwalać szuflą. A co do wydajności to tak bym chciał by przyczepę 5t zwaliło na godz. by tak mieć tylko na zmianę i dalej jechać kosić. Quote
marcineski81 Posted January 2, 2014 Report Posted January 2, 2014 ale ogólnie to polecam dmuchawe kupiłem pare lat temu od rolnika produkcji finskiej silnik 7kw plus ma dodatkowo mały silniczek z lopatkami dozujacymi ziarno z leja i dobra bo niska dmuchawa dałem 1200 zl Quote
grzepaku1 Posted January 2, 2014 Report Posted January 2, 2014 mam dmuchawę niemiecką tornado 7 KW wentylator w niej jest aluminiowy i w garażu na równym betonie przeciągnie ją dziecko 12 letnie a wydajność tej dmuchawy do zbiornika bin 70ton jest 6 do 7 ton na godzinę dotyczy to przenicy Quote
michael00ursus Posted January 2, 2014 Author Report Posted January 2, 2014 mam dmuchawę niemiecką tornado 7 KW wentylator w niej jest aluminiowy i w garażu na równym betonie przeciągnie ją dziecko 12 letnie a wydajność tej dmuchawy do zbiornika bin 70ton jest 6 do 7 ton na godzinę dotyczy to przenicy Czyli polecasz kolego te dmuchawe?? Muszę już teraz kupić bo za dużo tego by ręcznie zwalać a głownie to tylko pszenica czyli 7 h bo reszta to rzepak. Pozdrawiam Quote
grzepaku1 Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 tak polecam lekka cicha jak na dmuchawę 7 kw pięknie się rury spina chociaż słyszałem że niektóre zachodnie tej mocy mają większą wydajność czego nie mogę potwierdzić bo ich nie miałem Quote
michael00ursus Posted January 3, 2014 Author Report Posted January 3, 2014 tak polecam lekka cicha jak na dmuchawę 7 kw pięknie się rury spina chociaż słyszałem że niektóre zachodnie tej mocy mają większą wydajność czego nie mogę potwierdzić bo ich nie miałem To jak tak to jutro wybiorę się coś pooglądać do handlarza co kupowałem siewnik bo widziałem ze miał tam parę. Pozdrawiam Quote
tomaszzimian Posted January 4, 2014 Report Posted January 4, 2014 Ja Ci polecam żmijkę jest lepsza... Masz dmuchawę to wydmuchasz zbożę na strych a jak później z żucisz na przyczepę a tak żmijkę obrócisz i nie masz problemu Pozdrawiam Quote
michael00ursus Posted January 5, 2014 Author Report Posted January 5, 2014 Ja Ci polecam żmijkę jest lepsza... Masz dmuchawę to wydmuchasz zbożę na strych a jak później z żucisz na przyczepę a tak żmijkę obrócisz i nie masz problemu Pozdrawiam Z zwalaniem nie mam problemu bo mam zrobione zasuwę w stropie i tylko zajeżdżam przyczepo do garażu i odsuwam zasuwę i sypie. Pozdrawiam Quote
ali Posted August 2, 2018 Report Posted August 2, 2018 Już po żniwach , ale temat wciąż aktualny ,co sądzicie o dmuchawkach 2,2kw bo najwiecej mam takich w okolicy dają rade z ziarnem przy tej mocy ,czy szkoda zachodu. Quote
Vademecum Posted August 2, 2018 Report Posted August 2, 2018 ja miałem polską ,ogniwo, silnik od bąka i kółko na silniku a ono ma dużą średnice. dmuchawe sprzedałem i kupiłem 3 żmijki i ta najmniejsza najlepsza, szybko nie idzie ale biore ją na ramie i ide wszędzie 8 m. mam też 200 mmm z silnikiem 4.5 kw na podwoziu 8 m. waży z 300 kg. słyszałem że najlepsze są neuro z 2.2 kw . lepiej daje od polskiej , podobno. Jednak proponuje się zastanowić czy dmuchawa czy coś innego. dmuchawa najbardziej uszkadza ziarno. Quote
ali Posted August 2, 2018 Report Posted August 2, 2018 na jakości ziarna mi nie zależy , raptem 15t- 20t rocznie do przerzucenia więc też mało, a tych 2,2kw neuero jest dość sporo do sprzedania , więc myślę że może by i wystarczyła moc, raptem 3m w pionie i 3m wpoziomie do pchnięcia Quote
ali Posted September 18, 2018 Report Posted September 18, 2018 więc kupiłem neuro bo taka się trafiła, 2,6kw , a sprzedałem swoje tornado 3kw, bo mi ciężko wchodziło pod przyczepę Quote
Recommended Posts