Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam kolegów. Mam takie pytanie do was a mianowicie czy ktoś z was kupował używana dmuchawę niemiecką?? Bo chciał bym kupić tego roku, ponieważ powiększyła mi się gospodarka o parę hektarów. Ale jeszcze zastanawiałem się nad żmijka ale odradzają mi mówią ze dmuchawa lepsza jaka jest wasza opinia ??
Posted
Nie wiem jak u ciebie wyglądają magazyny ale w moim przypadku żmijka w ogóle by się nie sprawdziła. W przypadku dmuchawy mogę sobie poprowadzić rury jak mi pasuje i skierować ziarno tam gdzie chcę. Ze żmijką nie jest tak pięknie i nie wszędzie wejdzie.
Posted
No u mnie własnie ze nie jest dość dużo miejsca bo pod jednym strychem to się ledwo co mieści przyczepa w przejedzie a a na dwa kolejne już mam sporo miejsca i własnie nie wiem co zrobić ale chyba wybiorę dmuchawę bo na ten mieśći się tylko 4 przyczepy a na tamte dwa po 6 na jeden.
Posted
Przy zakupie dmuchawy musisz zastanowić sie jaka wydajność jest ci potrzebna i dopiero wtedy zastanów sie jaką wybrać, i czy masz przyczepy przystosowane do dmuchaw, jeśli nie to też nie ma co marzyc o jakiejś wielkiej wydajności bo trzeba trochę szuflować do zsypu, co do żmijki to potrzeba sporo miejsca i dobrze jeśli jest ona jak najdłużej w jednym miejscu bo przekładanie np. 8 metrowej żmijki potrzeba jest min 3 ludzi, plus taki że wydajność jest dużo lepsza ;)
Posted
a czemu szuflowac kup dmuchawe z lejem i sypiesz ziarno przez otwór w przyczepie najlepiej jest przy wywrotkach na tył mało ziarna zostaje do zgarniania po kątach ja tak zrobiłem i jeden człowiek wozi i obsługuje dmuchawe
Posted

no ja mam na dwie strony wywrot to nie bardzo mi tak :P

mam dziure w podlodze i rynienka do dmuchawy :)

Teraz mmam malo do skladania u siebie ale jeszcze niedawno to w zniwa sie skladalo ok 100 ton i nie bylo tragedii

Posted
No ja jak bym kupił dmuchawę to odrazu robię dziury w podłogach do zsypu do dmuchawy by tylko kiper włańczać i podwalać szuflą. A co do wydajności to tak bym chciał by przyczepę 5t zwaliło na godz. by tak mieć tylko na zmianę i dalej jechać kosić.
Posted
mam dmuchawę niemiecką tornado 7 KW wentylator w niej jest aluminiowy i w garażu na równym betonie przeciągnie ją dziecko 12 letnie a wydajność tej dmuchawy do zbiornika bin 70ton jest 6 do 7 ton na godzinę dotyczy to przenicy
Posted

mam dmuchawę niemiecką tornado 7 KW wentylator w niej jest aluminiowy i w garażu na równym betonie przeciągnie ją dziecko 12 letnie a wydajność tej dmuchawy do zbiornika bin 70ton jest 6 do 7 ton na godzinę dotyczy to przenicy

Czyli polecasz kolego te dmuchawe?? Muszę już teraz kupić bo za dużo tego by ręcznie zwalać a głownie to tylko pszenica czyli 7 h bo reszta to rzepak. Pozdrawiam

Posted
tak polecam lekka cicha jak na dmuchawę 7 kw pięknie się rury spina chociaż słyszałem że niektóre zachodnie tej mocy mają większą wydajność czego nie mogę potwierdzić bo ich nie miałem
Posted

tak polecam lekka cicha jak na dmuchawę 7 kw pięknie się rury spina chociaż słyszałem że niektóre zachodnie tej mocy mają większą wydajność czego nie mogę potwierdzić bo ich nie miałem

To jak tak to jutro wybiorę się coś pooglądać do handlarza co kupowałem siewnik bo widziałem ze miał tam parę. Pozdrawiam

Posted

Ja Ci polecam żmijkę jest lepsza... Masz dmuchawę to wydmuchasz zbożę na strych a jak później z żucisz na przyczepę a tak żmijkę obrócisz i nie masz problemu Pozdrawiam :)

Z zwalaniem nie mam problemu bo mam zrobione zasuwę w stropie i tylko zajeżdżam przyczepo do garażu i odsuwam zasuwę i sypie. Pozdrawiam

• 4 years later...
Posted

Już po żniwach , ale temat  wciąż aktualny ,co sądzicie o dmuchawkach 2,2kw bo najwiecej mam takich w okolicy dają rade z ziarnem  przy tej mocy ,czy szkoda zachodu.

Posted
ja miałem polską ,ogniwo, silnik od bąka i kółko na silniku a ono ma dużą średnice. dmuchawe sprzedałem i kupiłem 3 żmijki i ta najmniejsza najlepsza, szybko nie idzie ale biore ją na ramie i ide wszędzie 8 m. mam też 200 mmm z silnikiem 4.5 kw na podwoziu 8 m. waży z 300 kg. słyszałem że najlepsze są neuro z 2.2 kw . lepiej daje od polskiej , podobno. Jednak proponuje się zastanowić czy dmuchawa czy coś innego. dmuchawa najbardziej uszkadza ziarno.
Posted

na jakości ziarna mi nie zależy , raptem 15t- 20t rocznie do przerzucenia więc też mało, a tych 2,2kw neuero jest dość sporo do sprzedania , więc myślę że może by i wystarczyła moc, raptem 3m w pionie i 3m wpoziomie do pchnięcia

• 1 month later...