troszkin Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 Witam otóż mam ogromny problem z sarnami pole wygląda jak po wojnie nawet kret nie jest wstanie zrobić takich dziur jeszcze tydzień i zborze całkiem zniknie. co mogę zrobić zęby się pozbyć ich. Quote
pablos Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 Witam jeżeli to nie duży areał możesz próbować to ogrodzić na jakiś czas pomoże póżniej i tak wejdą ! Quote
Robert ;-) Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 Można też spróbować spłoszyć sarny petardami u mnie jeden tak robi z dzikami ale i tak wracają.ewentualnie pastóch ale spory wydatek i pracy trzeba w to włożyć. Quote
*SSaPeRR* Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 Kolejnym rozwiązaniem, lecz bardzo kosztownym jest działko hukowe na propan butan. Tylko też zawsze jest możliwość, że działko nóg dostanie i zniknie z pola. No i jak pole jest w pobliżu zabudowań to może być problem z zakłócaniem ciszy nocnej. I jeśli będziesz stosował działko 24h na dobę, 7 dni w tygodniu to w końcu i do niego zwierzęta się przyzwyczają. Quote
VoYtek8 Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 Najpierw to Ty idź do koła łowieckiego żeby ubiegać się o odszkodowanie, może ono pokryje część strat. Ogrodzenia i pastuchy egzaminu nie zdadzą na pewno bo sam wiele razy widziałem jak młoda sarna przeskakuje przez siatkę ogrodzeniową (a siatka jest przecież wysoka) więc dla dorosłego osobnika takie ogrodzenie to żaden problem. Pastuch też rozwiązaniem nie jest bo jest drogi, jak pole jest daleko od domu to trochę ciężko z zasilaniem no i z problemami kradzieży. Pastuchy i płoty na dziki są ok, ale z sarnami jest większy problem. Rozmawiałem raz z myśliwym o zwierzętach robiących szkody w uprawach i on powiedział mi tyle że jedyny sposób na to żeby pozbyć się ich w 100% to jest zabicie i tyle. Musisz pogadać z jakimś mysliwym z okolicy żeby zaczaił się w okolicy pola i zrobił z tym porządek. U wujka w sadzie co roku w okresie jesienno-zimowym zjawia się parę saren i w sumie na takim areale, wśród drzew nawet przy szczelnym ogrodzeniu są nie do przepędzenia. Można stosować jakieś "domowe" sposoby typu sypanie roztartego mydła na granice pola. Jednak u mnie w okolicy panuje przekonanie iż najlepiej takie problemy załatwiają myśliwi. Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 Przeczytaj mój post #14 - http://www.rolnik-forum.pl/Thread-problemy-z-dzikamiMożesz zaproponować aby dali Ci pastucha, albo partycypowali w kosztach ogrodzenia bo ty ich wykończysz odszkodowaniami. Często myśliwi idą na taki układ. Przepisy te nadal obowiązują choć się zanosi na zmianę. Pozdrawiam! Quote
Wasia Posted January 4, 2014 Report Posted January 4, 2014 Niestety ale odstrzał jest najskuteczniejszą metodą, ale jak wspomniał Wojtek są tez 'domowe' metody jak rozkładanie zapachowych mydeł czy innych rzeczy (nawet garderoba i nie bój się tu posunąć nawet do przepoconych skarpetek) warto takich metod spróbować. A tak apropo to metoda z przepoconymi skarpetkami była testowana nieopodal mnie przez myśliwego i niby zdaje egzamin Quote
troszkin Posted January 5, 2014 Author Report Posted January 5, 2014 Witam wszystkich przeczytałem wasze posty pola z którymi mam problem są koło domu i koło lasu każde po 3,6 ha więc pastuch czy siatka nie zda egzaminu. Myśliwi jak to myśliwi zawsze coś a to za mokro a to za zimno i tak to jest z nimi. a i jeszcze jedno pola są koło stawu. Zauważyłem jeszcze jedną życz że sarny mają trzy ścieżki i nimi się poruszaną może na tych ścieżkach postawić jakieś nie wiem strachy albo coś innego Quote
dominikp64 Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 Moim zdaniem jednak tylko wchodzi w grę pastuch elektryczny. Nie ma co kombinować z zapachami czy strachami prędzej czy później się do tego przyzwyczają. Z sarnami trzeba podobnie z ogrodzeniami na konie czy daniele - musi być dobrze widoczne z daleka wtedy zwierzęta nie będą pędzić na oślep na ogrodzenie i elektryzator spełni swoją rolę. Quote
Rico Posted January 13, 2014 Report Posted January 13, 2014 u nas montują straszaki hukowe, sprężone powietrze strzela dość głośno i z pola uciekają, nawet ptactwo, ja skolei chodzę rano i wieczorami strzelam petardami, Quote
benq Posted August 17, 2017 Report Posted August 17, 2017 Straszaki hukowe faktycznie są skuteczne. Nie dość że wystraszają zwierzynę to na dodatek nie dają spać A tak serio jakoś z tych wszystkich metod najbardziej podpasowały mi odstraszacze w płynie. Głównie kupuję ten środek animal stoper i jest ok. Quote
ZbyszekW8 Posted August 21, 2017 Report Posted August 21, 2017 A Hukinol? Podobno tez jet skuteczny, bo śmierdzi potem ludzkim. Rozwiesza się buteleczki z watkami nasączonymi tym płynem i zwierzęta boją się go, bo wyczuwają człowieka w pobliżu. Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted August 24, 2017 Report Posted August 24, 2017 Nie próbowałem, aczkolwiek podobno tak jak piszesz- jest to skuteczna metoda i odstrasza zwierzynę, podobnie jak działko hukowe, z tym że to droga opcja. Czasem wystarczy ogrodzić działkę aby mieć spokój. Quote
RafałL Posted March 12, 2018 Report Posted March 12, 2018 Ja polecam ten odstraszacz u mnie pomógł Quote
rolniczka_585 Posted March 12, 2018 Report Posted March 12, 2018 na dziką zwierzynę to ja polecam środek hukinol, oparty na bazie ludzkiego potu. Smród niesamowity ale działa Quote
sandzia111 Posted March 13, 2018 Report Posted March 13, 2018 Latem ogrodziliśmy pole uprawne siatką leśną, na razie jest spokój nic nie wlazło Quote
gk21 Posted March 13, 2018 Report Posted March 13, 2018 Latem ogrodziliśmy pole uprawne siatką leśną, na razie jest spokój nic nie wlazło na jakie zwierzęta siatka się sprawdziła i jaka wysokość siatki ? Quote
rafaello3 Posted March 14, 2018 Report Posted March 14, 2018 Na sarny ,a tym bardziej na jelenie siatka 2,5 metra to pikuś .Przeskakują .Chcę dołożyć do słupów 1,5 metra wyżej słupki i do tego jakiś mocny drut ,a najlepiej dwie linie . Quote
Vademecum Posted March 15, 2018 Report Posted March 15, 2018 na sarny 2.5 m to przesada, u mnie sarny przy siatce 130 cm wciskały sie pod spodem wygrzebując najpierw dziure pod siatką Robert ;-) 1 Quote
rafaello3 Posted March 15, 2018 Report Posted March 15, 2018 Siatka jest zasypana na dole ,a do tego jest dołożona taka linia ze słupków dębowych i na to piach .Nie mają szansy dziki czy inne zwierzęta podkopać ogrodzenia .Całe ogrodzenie łącznie z złożeniem załatwiłem sobie za darmo z lasu . Quote
Vademecum Posted March 16, 2018 Report Posted March 16, 2018 no, jak oprawisz dół to sarna nie podkopie . Dzik ma tyle siły że jakby chciał to wejdzie i spodem i siatke rozerwie Quote
Robert ;-) Posted March 16, 2018 Report Posted March 16, 2018 Moje daniele mają siatkę wysokości około 2,30 a wychodziły pod siatkę dopóki nie zrobiliśmy podobnie jak mówił rafaello ale z dzikimi może być inaczej , a dzik to wlezie na pewno Quote
rafaello3 Posted March 16, 2018 Report Posted March 16, 2018 Wiadomo zawsze szansa jest ,ze taki zwierzak uszkodzi ,czy podkopie ogrodzenie .Słupki są wkopane na 70 cm i ogrodzenie jest bardzo sztabilne .Te wspomniane słupki na dole do siatki są powiązane grubym drutem stalowym ,co pół metra .Jeszcze się nie zdarzyło ,żeby dzik podkopał chociaż raz .Jedynie jelenie uszkodziły siatkę i to kopytami kopały sam widziałem.Teraz mam spokój z dzikami .Natomiast wcześniej zwierzaki leśne bardzo niszczyły nam wszelkie uprawy .Mieszkam pod lasem i kukurydza była zorana ,tylko rogi tej uprawy zostały ,a reszta była zniszczona .Od czasu ,jak jest siatka mogę spokojnie spać . Quote
sandzia111 Posted March 17, 2018 Report Posted March 17, 2018 Siatka leśna o wysokości 2 metrów, Słupki metalowe ocynkowane, siatka od dołu zagęszczona. Quote
Recommended Posts