miad1999 Posted January 4, 2014 Report Posted January 4, 2014 Witam . Problem jest taki że kiszonka gnieje w środku pryzmy, chciałbym się dowiedzieć jaka to przyczyna zbym mógł zapobiec temu w przyszłości. Dodał bym więcej zdjęć ale ogranicza mnie rozmiar pliku Quote
VoYtek8 Posted January 4, 2014 Report Posted January 4, 2014 Jak na moje oko to kiszonka była pewnie za słabo ugnieciona lub folia nieszczelna. Pozdrawiam Quote
miad1999 Posted January 4, 2014 Author Report Posted January 4, 2014 Prawdo podobie tak jak mówisz VoYtek8 zasłobo ugnieciona bo takie coś jest z 1 metr od powieszni, a reszta prawie dobra. tylko są take jeszcze kulki, płaty i to gnije od środka. Quote
przemek2092 Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 Jakim ciągnikiem to ubijałeś ? z czego to jest kiszonka ? Quote
damianus87 Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 nie jest to wina złego ubicia.... początkowo też tak myślałem, ale w tym roku ubijałem dużym ciężkim John Deerem (+zawieszony dodatkowy obciążnik) i również mi to występuje.... ja bardziej obstawiam na uszkodzone jakimś grzybem czy czymś takim rośline i od tego może się psuć. sam nie wiem... tak kombinuje ale pojęcia nie mam.kukurydze wybierasz wycinakiem czy recznie? bo złe wybieranie to tez moze byc przyczyna. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 Moim zdaniem to może być zbyt późny zbiór i zbyt duża zawartość suchej masy co oznacza że masa być może była zbyt sucha nie dała się dobrze ubić i dobrze zakisić. Zastanów się nad tym wariantem przyczyn. Pozdrawiam! Quote
michael farmer Posted January 8, 2014 Report Posted January 8, 2014 u mnie też się zdarza coś takiego w kukurydzy ale tylko pod powierzchnią na brzegu pryzmy przy nastepnym odkrywaniu. W środku pryzmy zdarzają mi się takie niebieskie place zepsutej kiszonki nie mam pojęcia co to może być i jaka może być tego przyczyna,ale nie zaprzątam sobie tym głowy bo to naprawdę małe ilości. Wydaję mi się również że psucie może być spowodowane obecną plusową temperaturą strasznie się grzeje i dlatego się psuje ale to takie moje zdanie Quote
grzepaku1 Posted January 9, 2014 Report Posted January 9, 2014 nie jestem pewien ale moim zdaniem jeśli nie było za dużo suchej masy to kiszonka była za mało ugniecona nawet jak ugniatał to ciągnik ważący 6 ton bo jednorazowo z przyczepy była wysypana gruba warstwa kukurydzy nawet jednego metra i tak grubej warstwy ciągnik nie jest w stanie prawidłowo ucisnąc do dna tylko wierzchnią warstwę by dobrze ucisnąć tą kiszonkę trzeba po wysypaniu przyczepy rozepchnąć cienko i wtedy ugniatać ,czy ktoś tak robił ? Quote
pablos Posted January 9, 2014 Report Posted January 9, 2014 Witam jeżeli chodzi o ubicie to nie chodzi tutaj o ciężar ciągnika on jest również ważny ale o to by ubijać po każdej oprużnionej przyczepie ja ubijałem Wołodią t-25 i nie było problemów z pleśnią w tym wypadku stawiałbymrównież na porażenie kukurydzy jakimś grzybem lub pleśnią dlatego polecam zakwaszacze które nawet jeżeli jest coś nie tak to mogą dużo pomóc właśnie ja robiłem takim sposobem o którym pisze grzepaku 1 ! Quote
miad1999 Posted January 9, 2014 Author Report Posted January 9, 2014 Ubijałem to ciągnikiem mtz 82. Kukurycza w czasie zbioru była do samej ziemi zielona więc za sucha nie mogła być. Kiszonka jest wybierana ręcznie za pomocą szpadla. Faktem jest to że było wysypywane z przyczepy jednorazowo i miało metr wysokości a póżniej wjeżdzane na to... więc tak na oko to zasłabo ugniecione ale jak grzebaku1 mówi że ubijał dużym dzonem a i tak nie dał rady ugnieść... Dziękuje wszystkim za pomoc i odpowieć na mój problem. :-) Quote
Rico Posted January 13, 2014 Report Posted January 13, 2014 w naszej okolicy to samo dzieje się z kiszonką, u mnie dobrze ugniecona polewana wodą i posypana solą i też są miejsca gdzie gnije. Szlak trafia bo procent na oborniku ląduje, a kasy poszło na to sporo. Quote
miad1999 Posted January 13, 2014 Author Report Posted January 13, 2014 Też mnie to denerwuje bo nie idzie podjechać i nakłaść tylko trzeba sie bawić jesze w wybieranie i zamiast 10 min jest to 30 minut normalnie czasami to ręce opadają! Quote
cioska Posted January 25, 2014 Report Posted January 25, 2014 W tym roku też mam ten sam problem. Poprzednie lata kosilem trawę i narzucałem na folię to było dobrze bo deszcz popada to trawa dociska folię do kiszonki a w tym roku tylko opony,i problem polega na tym, że jak wiatr podwieje to dostaje się powietrze i zaczyna pleśnieć.Na przyszłość trzeba przysypywać silos pasami ziemi co 4m. tak mi podpowiedziano .Duży wpływ miało to że była za sucha ,tak jak pisał Duży Grzegorz i mimo że uciskałem mtz. a pod zetor podczepiony kultywator to jest gorzej niż miałem poprzednie lata. Quote
miad1999 Posted January 26, 2014 Author Report Posted January 26, 2014 "cioska" tylko sęk w tym że pryzma była przykryta cała ziemią o grubości 10 cm. Quote
damianus87 Posted January 26, 2014 Report Posted January 26, 2014 ja mialem przykryte ziemia i dodatkowo sianokiszonka (która byla lekko popsuta i nie dalem bykom) i to samo jest ;p Quote
Recommended Posts